Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква промяна е необходима в образователната система

Снимка: Личен архив

Темата какво образование е нужно на децата не излиза във ваканция и през лятото особено за родители, на които им предстои да вземат важно решение. През много изпитания трябваше да преминат деца, родители и учители заради дистанционното обучение.

Четвъртокласникът Лъчезар се занимава с наука и един от неговите въпроси беше избран да получи отговор от астронавтите от Международната космическа станция. Това, което обаче го прави още по-горд него и майка му е, че и учените не успяха да отговорят на въпроса, който постави той. Лъчезар попита защо, след като се твърди, че вселената е безкрайна и в същото време се разширява, как може нещо, което е безкрайно да се разширява.

Четвъртокласникът Лъчезар             Снимка: Добромир Видев

Лъчезар иска да стане астронавт или космонавт:

"Чета доста енциклопедии за космоса, всякакви факти, попаднах на този факт и не можах да си го обясня. Мама ми каза, че мога да попитам астронавтите“.

Нина ще подкрепя сина си, защото Лъчезар обича математиката. И ще му търси специално допълнително образование:

"Живот и здраве идеята е да го запишем в по-специално училище, където да изучават усилено физика и математика".

Статистиката, представена от Министерството на образованието показва, че към средата на юли т.г. над 43 000 ученици, повечето, от които от уязвимите групи, все още не разполагат с устройство. 34 хиляди деца нямат интернет. Липсата на компютри, интернет и помощник в семейството е увеличила разликата между обучението в големите градове и малките места. Неравенства има и между ученици, чиито семейства разполагат с техника и имат умения да работят с нея, и такива без достъп до устройства и интернет. Така дистанционното обучение е накарало всеки трети ученик да проспи онлайн уроците. Има спад на знанията, увеличил се е рискът от отпадане, заради коронавируса

Засега от МОН говорят за „максимално дълго присъствено обучение през следващата учебна година“. А дистанционно да се минава „само в краен случай“. Говорят за подкрепа за наваксване на пропуските на учениците, за което ще се разчита на европейската програма "Образование" 2021-2027". Извън Covid-ситуацията - 510 училища наскоро получиха статут на иновативни. 7 ВУЗ-а бяха обявени за изследователски, за да получат от Националния план за възстановяване и устойчивост допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност. От години в училищата е въведено т.нар. СТЕМ образование, за да може и в университетите да постъпват качествени студенти. Но това не е достатъчно. „Карайте децата да правят проекти“, казва проф. Георги Милошев от Института по молекулярна биология на БАН.

Преди 12-15 години проф. Георги Милошев започнал да изпитва студентите по нов начин - не с конспект от 40 въпроса, на основната на това, което им е преподал по време на лекциите.

"Аз не изпитвам по този начин, а ги изпитвам с научен проект за научно изследване - всички необходими неща, за които се изисква проектното начало, с увода, резултати, метода".

Той допълни, че от 15 години провежда изпитите по тази начин.

"Те влагат много повече усилия от себе си, четат различни материали, няма нужда да назубри това, което го пише в учебника, то след 5 години няма да е вярно. Нещата в областта на молекулярната биология се развиват с невероятна скорост".

Проф. Евгения Сендова от Института по математика допълни, че към образованието трябва да се подхожда с внимание към всяко дете:

"Истината е, че не трябва да има бележки от 2 до 6, или от 1 до 100, а да видим какво детето е произвело, какъв скок е направило спрямо себе си и най-вече каква радост е изпитало докато го прави".

Проф. Георги Милошев и проф. Евгения Сендова се съгласяват с мнението на известния преподавател по физика Теодосий Теодосиев, който каза:

"Най-важното производство в държавата е производството на хора, на качествени хора, които могат. Не става само с купуването на компютри и таблети, еднократна покупка няма да ни разреши проблемите на образователната система. Трябва децата да се занимават с технологии от най-ранно детство, трябва да бъде научено детето да чете колкото може по-рано, да знае значението на думите".

Теодосий Теодосиев                  Снимка: Добромир Видев

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54