Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев ще се запознае с мерките за охрана на границата с Турция

Румен Радев
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев ще посети граничния пункт „Капитан Андреево“ и град Елхово. Държавният глава ще се запознае с мерките, предприети срещу засиления миграционен натиск към страната ни.

Президентът Румен Радев ще посети съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на граничния пункт „Капитан Андреево“ и ще се запознае на място с предприетите мерки за охрана на границата ни с Турция срещу бежанския натиск към страната ни.

Държавният глава ще посети и Елхово, където ще разгледа Регионалния координационен център на дирекция „Гранична полиция“.

Мерките за противодействие срещу мигрантския натиск към България са и една от темите на насроченото от президента за понеделник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

От МВР отчитат ръст на нелегално преминаващите през страната ни. За последната седмица у нас са задържани над 300 бежанци, посочи главният секретар на МВР:

„Профилът на мигрантите - основната част са мъже от Афганистан, включително и непълнолетни лица. Основният натиск се концентрира върху зелена граница Турция и част от границата на Гърция“.

Граничният контрол остава засилен. При необходимост ще се увеличи броят на полицейските служители, командировани в районите на границата.

„Нямаме никакво основание да се успокояваме. Ние отделяме в момента полицейски сили, включително от жандармерията, за да може да контролираме не само да не се пресича границата, а ако са успели мигранти да пресекат българската граница, да бъдат откривани във вътрешността на страната“, заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

В началото на август президентът обсъди по телефона усложнената миграционна обстановка с турския си колега Реджеп Ердоган. Страната ни очаква Турция да продължи, както досега да изпълнява споразуменията с ЕС в областта на незаконната миграция.

Радев и Ердоган обсъдиха по телефона пожарите и миграционния натиск

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът свиква заседание на КСНС

Президентът Румен Радев свиква на 16 август от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).  Темата е „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и..

публикувано на 11.08.21 в 17:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Болестите, предавани от комари, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно

Болестите, предавани от комари, водят до над 17 процента от всички инфекциозни заболявания в глобален мащаб. Световната здравна организация привлича внимание към данните във връзка със Световния ден на комарите, който отбелязахме на 20 август...

публикувано на 21.08.24 в 01:44
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Гърция ще компенсира пострадалите от пожара домакинства край Атина

Гърция съобщи, че ще предложи спешни компенсации на обща стойност милиони евро на стотици домакинства и фирми, засегнати от пожара, който причини смъртта на една жена и изпепели 10 000 хектара близо до Атина, съобщава Ройтерс. Пожарът започна на..

публикувано на 20.08.24 в 20:32
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски призна, че ситуацията край Покровск и Торецк е "трудна"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че ситуацията на източната фронтова линия в Украйна, близо до стратегическия логистичен център Покровск, както и близо до Торецк е "трудна", предаде "Ройтерс". Генералният щаб на Украйна..

публикувано на 20.08.24 в 19:42

Прокуратурата привлече 7 обвиняеми за организирана престъпна група за трафик на мигранти

Пловдивската окръжна прокуратура привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. При специализирана операция на ГД БОП и ДАНС, “Гранична полиция”, "Жандармерията" и Главна дирекция..

публикувано на 20.08.24 в 19:42
Президентът на Русия Владимир Путин в Беслан - 20 август 2024

Путин посети Беслан 20 години след трагедията

Руският президент Владимир Путин посети днес Беслан в руския Северен Кавказ, за да отдаде почит на жертвите на кървавата заложническа криза в училище в града преди 20 години, съобщиха от Кремъл, цитирани от БТА. На първи септември 2004-та повече от 1000..

публикувано на 20.08.24 в 19:37

Две катастрофи с трима пострадали в Ловешко

В Ловешко днес около 17.30 часа са станали две катастрофи с трима пострадали, като състоянието на двама от тях   е тежко. При едната катастрофа станала на пътя Ловеч – Микре, при разклона за Угърчин, са се сблъскали микробус и товарен..

публикувано на 20.08.24 в 19:33
Антъни Блинкън и Абдел Фатах ал-Сиси

Блинкън разговаря с египетския президент Абдел Фатах Ал-Сиси за продължаващата криза в Близкия изток

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън се срещна днес с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и външния министър Бадр Абделати, по време на която тримата обсъдиха продължаващата криза в Близкия изток. "Държавният секретар..

публикувано на 20.08.24 в 19:30