Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Меркел и Путин следващата седмица в Москва

Владимир Путин и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва следващия петък, 20-и август, съобщиха днес техните говорители.

Според пресслужбата на Путин двамата лидери ще обсъдят редица въпроси, включително международното и регионалното развитие и двустранните връзки.

Говорителят на Меркел заяви освен това, че напускащият поста си канцлер, чийто последен мандат изтича на 26-и септември, също така ще посети Украйна през уикенда след срещата й с Путин в Москва.

По-рано тази година европейските лидери отхвърлиха предложението на Меркел за провеждане на среща на върха в рамките на ЕС с руския президент.

За последен път канцлерът на Германия гостува на президента Владимир Путин през януари 2020 година.

Оттогава руско-германските отношения се обтегнаха заради струпването на руски войски по украинската граница, поредица от шпионски скандали и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Меркел обаче защити успешно съвместния проект за газопровода "Северен поток 2" от санкциите на Съединените щати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват подлагани на допълнителни проверки. При наличие на съмнения за зараза при даден пътник, които..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда. Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта..

публикувано на 24.08.24 в 14:15

Полицай беше ранен при взрив край синагога в Южна Франция

Полицай беше ранен в Южна Франция при взрив край синагога. Експлозията в популярното курортно градче Ла Мот е предизвикана, след като две коли са били подпалени. "Очевидно престъпен акт" - така вътрешният министър Жералд Дарманин нарече инцидента край синагогата в Ла Мот близо до Монпелие на южното френско крайбрежие. Той подчерта, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:45
Илияна Йотова

Йотова: Вътрешният министър показа, че се стреми към политическа кариера и няма как да проведе честни избори

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази увереност, че в понеделник ще има одобрено ново сужебно правителство, за да може предсрочните парламентарни избори да бъдат насрочени за 27 октомври.  Тя коментира, че номинираният отново за служебен премиер Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да организира честни и прозрачни избори...

публикувано на 24.08.24 в 13:36

Радев: Много места пазят спомен за борбите за освобождение, но славата на Шипченската епопея е ненадмината

По повод годишнината президентът Румен Радев написа, че са многобройни местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината.  В пост в официалната си страница във Фейсбук държавният глава отбелязва, че вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер..

публикувано на 24.08.24 в 13:28

Още един час по БЕЛ в над 40 училища в Молдова, в които учат етнически българи

Още един час за изучаване на български език и литература ще има в над 40 училища в Молдова, в които учат етнически българи. Предвижда се това да се случи от тази учебна година според програма на молдовското образователно министерство. Целта е сънародниците ни в Молдова да научат по-добре литературен български език. "Молдовската държавна..

публикувано на 24.08.24 в 13:20

Пожарът под Черни връх в Рила се вижда от километри

Продължава гасенето на пожара, който възникна в четвъртък на около 2 300 м. в Рила под рилския Черни връх. Димът по хребета се вижда от километри, от АМ "Струма" - също. Без изпращане на хеликоптери заради непристъпния за хора терен пожарът няма как да се овладее, каза за БНР тази сутрин кметът на с. Самораново Райко Цветков, който трети ден е на..

публикувано на 24.08.24 в 12:42