Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна масова евакуация на дипломати от Афганистан

Военнотранспортен самолет на канадските ВВС лети над Кабул, 15 август 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан започна едновременно с навлизането на талибаните в покрайнините на Кабул.

Първият от двата самолета с близо 500 пътници кацна в пакистанската столица Исламабад в късния следобед.

Талибаните публично гарантираха сигурността на тези, които искат да заминат, но въпреки това президентът на Съединените щати обяви снощи, че изпраща допълнително хиляда войници за охрана на летището в Кабул, където се премества американското дипломатическо представителство. Общо 5 хиляди американски войници запълват вакуума, оставен от афганистанските сили, които масово дезертират.

Байдън предупреди талибаните, че ще срещнат "бърз и мощен военен отпор", ако застрашат по какъвто и да е начин американски граждани, но отказа да промени решението си да изведе всички американски войски от Афганистан, щом евакуацията на цивилните приключи.

Пред Ен Би Си държавният секретар Антъни Блинкън защити решението на президента и обясни хуманитарното бедствие в Афганистан с неспособността на афганистанските войски да защитят страната си, въпреки огромната материална помощ от Вашингтон.

Пред Си Ен Ен Блинкън отклони въпроса можеше ли оттеглянето на НАТО от Афганистан да бъде планирано по-добре.

„Беше договорено американските войски да се изтеглят до 1 май. Ако този процес не беше започнал, както нареди президентът, щяхме отново да се окажем във война с талибаните, щяхме да бъдем принудени да изпратим десетки хиляди войници, защото видяхте в какво състояние е афганистанската армия. Тези 2500 войници, които бяха в страната, и авиацията нямаше да са достатъчни за овладяване на ситуацията. За нашите стратегически противници по света няма нищо по-хубаво от това да ни видят в Афганистан за още 5, 10 или 20 години. Това просто не е в наш национален интерес“, каза Блинкън.

Две европейски страни, които все още не бяха затворили посолствата си - Швеция и Германия, го направиха днес.

По информация на вестник „Билд ам Зонтаг“ германското правителство е изпратило два пътнически самолета с 30 войници, без да дочака необходимото по закон одобрение от Бундестага.

Русия няма да закрива посолството си и няма да евакуира дипломатите си от Кабул, тъй като в града не се водят бойни действия, съобщи агенция ТАСС.

НАТО също запазва - засега - дипломатическото си представителство в Афганистан.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство съобщи, че работи за сигурността на служителите си и британските граждани, които да напуснат Афганистан.

Основните членове на американското посолство работят от летището в Кабул, заявил служител на американското правителство, цитиран от Ройтерс. А представител на НАТО е съобщил, че няколко служители на Европейския съюз са били изтеглени на безопасно, тайно място в столицата.

Пакистан е затворил един граничен пункт с Афганистан, тъй като афганистанската страна е под контрола на талибаните, пък написа вътрешното министерство на Пакистан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Рим се провежда най-големият безплатен концерт в Европа

В Рим се провежда традиоционният първомайски концерт. Той се организира от 1990 година от трите основни профсъюза на Апенините – Италианска генерална конфедерация на труда (CIGL), Конфедерация на синдикатите (CISL)  и Италиански съюз на труда ( UIL).  Това е най-големият безплатен концерт в Европа.  Тази година той се провежда под..

публикувано на 01.05.24 в 20:00

Ваня Григорова и Мая Манолова: Обединение вляво няма да има

Обединение вляво няма да има, казаха Ваня Григорова и Мая Манолова в Кюстендил, където представиха старта на кампанията на "Солидарна България" за предстоящия вот. Изказването беше по повод призива на председателя на БСП Корнелия Нинова от по-рано днес, че всички напуснали партията са поканени да се върнат, включително Сергей Станишев...

публикувано на 01.05.24 в 19:47
Плаващ терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис

Техническите тестове на газовия терминал край Александруполис завършват след Великденските празници

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това..

публикувано на 01.05.24 в 19:22
Теренът за новата детска болница в кв.

Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата

След като министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София, с позиция излезе инвеститорът Търговска Лига.  В нея се казва, че дружеството се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата.  И допълва -..

публикувано на 01.05.24 в 19:00
Министър-председателят Димитър Главчев

Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на частна детска болница в София

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера от служебния кабинет решение за създаване на частна болница за детско здравеопазване София.  В съобщението на пресслужбата на Министерския съвет се казва, че ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Промените в Конституцията на РСМ беше тема на първия дебат на двамата кандидат-президенти

Промените в Конституцията на Република Северна Македония и българското вето за членството на Скопие в Европейския съюз беше една от темите в снощния първи телевизионен дебат между двамата кандидат-президенти - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, издигнат от социалдемократите и Гордана Силяновска - кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ.  Вторият тур..

публикувано на 01.05.24 в 18:10

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната

Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната. То отразява резултатите от парламентарните избори през декември миналата година, спечелени от Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, които обаче бяха оспорени от опозицията и обявени за нечестни от Европейския съюз и международните наблюдатели.  Показателни за позицията на..

публикувано на 01.05.24 в 18:05