Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В саваните на Кения с Калоян Янков

"В саваните на Кения"
Снимка: Калоян Янков

"Лъвът е царят на саваните. Това е животното, което няма естествени врагове. Лъвът е по-скоро добродушно, необръщащо внимание на околния свят животно, силно и опасно". 

Това сподели в предаването "Преди всички" адвокат Калоян Янков, депутат от ДБ, запален фотограф. В столичната галерия "Синтезис" той показва изложбата си "В саваните на Кения". 

"Отдавна имам интерес към фотографията, но на приливи и на отливи. От няколко години се занимавам по-систематично. Беше ми интересно да снимам диви животни в България. Трябва да сме близо до тези животни, за да ги снимаме хубаво... Интересното за Кения, че ловът е забранен изцяло". 

"В саваните на Кения" е първата самостоятелна фотографска изложба на Калоян Янков. Авторът е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски", адвокат по професия и страстен любител на природата и фотографията. В изложбата има над 70 негови фотоса, резултат от пътуването му сред дивата природа на африканския континент. Авторът се занимава с фотография от около 5 години, а последните около 2 години - почти изцяло с фотография на диви животни в естествена за тях среда. Снимал е в България, Румъния, Кения и Танзания. Фотографиите ще бъдат изложени пред публика до 11 септември в Галерия за фотография "Синтезис"

В качеството си на депутат Янков прогнозира нови избори, но подчерта, че ДБ ще направи всичко възможно да има правителство с къс хоризонт. Той сподели също, че е под карантина заради Covid-19. Заразил се е, въпреки че е минал пълния курс на ваксинация - през април, но подчерта, че болестта е преминала като лека настинка и за два дни симптомите са отшумели напълно, а резултатите от изследванията - добри. 

Интервюто с Калоян Янков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като туристи по плажовете, разхождат се спокойно между чадъри и хавлии в търсене на нещо, което ги..

публикувано на 14.07.24 в 17:29

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", областната управа, местната власт и..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират местните хора. Ритуалът беше извършен в покрайнините на селото, а архиерейският наместник на..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат изготвена програма. Въпреки че заниманията се заплащат, по 10 лева за ден, за седмица - 30 лв., 100..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия на БАН.  " Можем да разберем къде се намираме  горе-долу  в цикъла по наблюдението на слънчевите..

публикувано на 14.07.24 в 16:19
Снимката е илюстративна, архов.

Убити и ранени при нападение в германския град Лаутлинген

Няколко души са убити и ранени при стрелба в германския град Лаутлинген в провинция Баден-Вюртемберг, съобщава Ройтерс, цитирайки вестник "Билд". Според различни данни убитите са двама или трима, а други двама души са тежко ранени при стрелбата. Предполага се, че извършителят на нападението се е самоубил. Според разследващите всички загинали..

публикувано на 14.07.24 в 15:59
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания.

Тръмп: Няма да се страхуваме, а вместо това ще останем непоколебими във вярата си

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се казва в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение на митинг в Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Той бе ранен леко в дясното..

публикувано на 14.07.24 в 15:16