Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още не е късно за технократско-експертно правителство

Вацев: Голямата криза е факт - политическа от най-лош тип

Политическата система в България лека-полека си отива

Валентин Вацев
Снимка: Ани Петрова

"Всички политици говорят, че предстои голяма криза, но голямата криза вече е факт - това е политическа криза и то от най-лош тип". Това зави пред БНР анализаторът Валентин Вацев и обясни, че не става дума за криза от технологичен или от процедурен тип, а е съдържателна криза на представителството, т.е. 60% от избирателите не желаят да се идентифицират с тази политика:

"В такава криза, партиите, които успеят да изградят някакво партийно правителство, ще понесат ужасяващи морално-политически щети. Затова така се държат от ДПС, показвайки, че нямат нищо общо с това, което става".

По думите на анализатора единственото "безопасно правителство", което може да се изгради, т.е. да не нанесе ужасяващи щети, е от технократско-експертен тип - с ограничено време на валидност и с ограничен брой насъщни задачи:

"Теоретично е възможно все още да се създаде такова правителство".

Той подчерта, че основните политически партии са настроени за нови избори, а единствено БСП искрено вярва, че все още не е изтекло времето за правителство.

Вацев посочи, че шансовете да се отиде на трети избори вече са по-големи от шансовете за съставяне на кабинет.

"Не смятам, че едни нови избори ще разрушат политическата система, тъкмо напротив. Политическата система на България лека-полека си отива пред очите ни и ще стигне до задънената си улица. Тя е навлязла в най-ужасната си криза за последните 30 години".

Румен Радев: Кризите повишават необходимостта от редовен кабинет

Христо Иванов: В НС още няма единодушно решение за датата на президентските избори

Рамадан Аталай: Не виждам готови за избори формации, освен ДПС

В БСП още вярват, че може да се сформира кабинет с третия мандат

Анализаторът беше категоричен, че партията "Има такъв народ" не е заплаха за политическата система:

"Тя не е причина за политическата делегитимация на политическата система, а е симптом на тази делегитимация".

Талибаните: Войната в Афганистан приключи

В предаването "12+4" Валентин Вацев коментира и ситуацията в Афганистан:

"Срещу настъплението на талибаните в Афганистан нямаше реална съпротива. ... Армията на талибаните дойде спокойно и тихо на власт и в момента се чуди какво да прави с планините от американско оръжие".

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58