Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6000 хектара е обхванал горският пожар във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голям горски пожар близо до Френската ривиера доведе до евакуацията на хиляди хора, включително туристи в къмпинги, предаде БиБиСи. Много от тях са разполагали само с минути, за да напуснат домовете си заради бързото разпространение на огнената стихия. Тя вече е обхванала около 6000 хектара. 

На място са изпратени 900 пожарникари и 120 полицаи, съобщиха властите от департамента Вар, където бушуват пожарите. По последни данни 20 души са пострадали от обгазяване и шест полицаи също са получили наранявания в борбата с огъня.

Южна Франция е поредният регион в Европа, който страда от горски пожари през настоящото лято с рекордни температури в района на Средиземноморието. Гърция, Турция, Испания и Португалия вече пострадаха от опустошения, които доведоха до човешки жертви и множество унищожени домове, припомня британската медия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение

Пожарът в Родопите слиза към Югово, обявено е частично бедствено положение в община Лъки. Огънят е на два километра от селото, ситуацията е сериозна, но засега не се налага евакуация на хората.  В днешния шести ден от гасенето на пожара участва..

публикувано на 17.08.21 в 15:56
Димът от горския пожар се вижда от хълмовете над Сен Тропе, 16 август 2021 г.

Хиляди евакуирани в Южна Франция заради горски пожар

Хиляди хора са били евакуирани от района Вар в Южна Франция заради горски пожар, предаде Франс прес. Няма жертви, около 750 пожарникари се борят с огъня, който все още е много силен, съобщи говорител на пожарната. Вътрешният министър Джералд..

публикувано на 17.08.21 в 10:57

Поредна евакуация в Гърция след нов горски пожар

Нов горски пожар наложи поредната евакуация в Гърция. Огънят се е разразил в планина близо до пристанищния град Лаврио, на около 60 километра южно от Атина, съобщава Ройтерс. Над 70 пожарникари се борят с пламъците. В операцията са включени и 6..

публикувано на 16.08.21 в 17:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите у нас

Минимално повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната се наблюдава и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде..

публикувано на 13.10.24 в 09:22

Над 350 000 пенсии са преизчислени служебно от НОИ от 1 април

Почти 351 000 пенсии са преизчислени служебно от Националният осигурителен институт, считано от 1 април тази година, като е взет предвид допълнителния стаж, придобит през миналата година. Спрямо 2023 г. броят на т. нар. "работещи пенсионери" се..

публикувано на 13.10.24 в 09:14

Годишна среща на местните власти, във форума ще участва и президентът

Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България започва днес в курортния комплекс Албена. Събитието е част от проявите, с които се отбелязва Деня на българската община - 12 октомври. В тридневния форум се очакват..

публикувано на 13.10.24 в 08:56

Експертни срещи в МФ по параметрите на проектобюджета за 2025 г.

Следващата седмица в Министерството на финансите започват експертни срещи със синдикалните и работодателските организации по параметрите на проекта на държавен бюджет за 2025 година, обяви служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова...

публикувано на 13.10.24 в 08:49
Кирил Маричков

Китаристи изпълняват "Клетва" в памет на Кирил Маричков

В памет на легендарния рок музикант Кирил Маричков, който почина при инцидент по-рано тази седмица, стотици китаристи ще изпълнят "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците". Това ще стане тази вечер от 17 часа на първото мащабно масово..

публикувано на 13.10.24 в 08:33

В Плевен представят филма "Света Петка - кръст в пустинята"

Филмът „Света Петка - кръст в пустинята“ по романа „Петкана“ от Лиляна Хабянович Джурович ще бъде представен в Плевен тази неделя (13 октомври). Прожекцията е в зала „Катя Попова“, начало - 18.00 часа. Входът е свободен! Режисьор на..

публикувано на 13.10.24 в 08:07
Разрушения от урагана в Манасота Кий, Флорида, 11 октомври 2024 г.

Байдън ще посети ударения от ураган щат Флорида

Президентът Джо Байдън ще посети пострадалите от урагана "Милтън" райони на щата Флорида. Преди това той обяви извънредно положение в щата. Посещението на Байдън в района на залива Тампа и Сейнт Пийт Бийч е планирано да започне днес сутринта..

публикувано на 13.10.24 в 07:59