Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите избраха постоянните парламентарни комисии

| обновено на 18.08.21 в 11:53
Снимка: Ани Петрова

Двадесет и две редовни парламентарни комисии бяха сформирани днес в 46-то Народно събрание. По този начин то може да започне законодателната си дейност, като мнозина депутати определят като ключов приоритет актуализацията на държавния бюджет.

Водещата комисия по финанси е с ръководител Любомир Каримански от „Има такъв народ“. Георги Гьоков от БСП оглави социалната комисия, а Йордан Цонев от ДПС - икономическата.

Всички парламентарни групи с изключение на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ имат председатели и заместник-председатели в редовните комисии.

Най-малката парламентарна група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се отказа от председателски и заместник-председателски места в редовните парламентарни комисии.

„Бяхме многократно обвинявани „Изправи се БГ! Ние идваме!“, че се борим за постове и позиции и се опитваме да парцелираме някаква власт, в тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник-председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани“, заяви председателят на групата Мая Манолова. Тя обаче е ръководител на временната комисия за ревизия на управлението за последните пет години.

Председателят на Народното събрание Ива Митева направи забележка на Манолова.

„Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури. Просто не се прави така в една парламентарна република“.

Въпреки опасенията на Митева работата по сформирането на комисиите премина спокойно, като единственото допълнително изказване бе на Николай Хаджигенов, който ръководи временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около полицейското насилие при антиправителствени протести миналата година.

Хаджигенов се обяви против избора на Радомир Чолаков от ГЕРБ за председател на комисията по правата на човека.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ гласувахме против. Това не касае г-н Чолаков. Ние смятаме, че за тази комисия конкретно има две далеч по-добри предложения – именно Младен Маринов и Христо Терзийски. Извън забавната част – намираме за срамно председател на комисията по правата на човека да бъде от ГЕРБ“, каза той.

Борислав Сандов от „Демократична България“ оглави комисията по околна среда в Народното събрание.

Транспортната комисия ще се ръководи от бившия министър Росен Желязков от ГЕРБ.

Ключовата комисия по здравеопазване е с председател д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

Най-голямата парламентарно представена партия ще ръководи и комисията по енергетика, като неин председател е Иван Хиновски.

Правната комисия ще бъде оглавена от Андрей Михайлов, също от „Има такъв народ“.

Ключовата комисия по здравеопазване е с председател д-р Силви Кирилов от ИТН.

Професор Николай Радулов, също от ИТН, оглави комисията по вътрешен ред и сигурност.

Халил Летифов от ДПС е председател на комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Начело на комисията по външна политика е Димитър Гърдев от „Има такъв народ“.

Комисията по въпросите на ЕС се оглавява от Томислав Дончев, ГЕРБ.

Начело на комисия по отбрана е Атанас Зафиров, БСП.

Председател на комисията за контрол над службите за сигурност е Светлин Стоянов, ИТН.

Комисията по земеделие се оглавява от Пламен Абровски, ИТН.

Народното събрание започна работа на 21 юли, а без редовни комисии не може да извършва законодателна дейност. Досега депутатите изслушваха представители на служебния кабинет, какъвто е и дневният им ред до края и на тази пленарна седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40