Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Страната е изправена пред кризи, изискващи съставяне на редовно правителство

| обновено на 18.08.21 в 19:06
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Страната е изправена пред кризи, които изискват съставяне на редовно правителство. Ключов елемент да се излъчи кабинет с третия мандат са диалогът и готовността за отстъпки. Това стана ясно на продължилите и днес консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили.

Днес той се срещна с Демократична България, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“, след вчерашните му разговори с Има такъв народ, ГЕРБ-СДС и БСП за България. Информира репортерът Мария Костова:

До допълнителните консултации се стигна след неуспешния първи опит за съставяне на работещо правителство.

Президентът Румен Радев подчерта, че расте залогът за третия мандат:

"От ГЕРБ-СДС потвърдиха категорично тяхното намерение да върнат веднага мандата след неговото получаване. Оттук расте и залогът за третия мандат. За да се получи този мандат, се иска диалог и то активен, изисква се компромис, изисква се консенсус. Остава един трети мандат, който ни дели от това да имаме или да нямаме правителство скоро".

Диалогът, равнопоставеният подход и готовността за взаимни отстъпки за търсене на пресечни точки са ключовите елементи за възможността за излъчване на едно управление. Това отбеляза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов преди началото на консултациите при държавния глава Румен Радев.

Христо Иванов: С третия кризисен мандат да се излъчи управление, което да реши конкретни задачи през зимата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също подчерта, че страната има нужда от редовен кабинет:

"Безусловна подкрепа няма и непотърсена подкрепа няма да има от наша страна, като за безусловна подкрепа ние имаме едно категорично условие, от което не бихме отстъпили, а именно възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията в нашата страна".

След консултациите при президента от ДПС се обявиха за редовен кабинет.

Председателят на парламентарната група на "Изправи се, БГ! Ние идваме!" Мая Манолова каза, че независимо на коя политическа сила бъде връчен третият мандат, формацията ще положи всички усилия той да бъде реализиран и че ще настояват разговорите да се проведат изцяло публично:

"Хората очакват отговорно политическо поведение. Ще настояваме за публичност и за прозрачност, за насрочен мандат с ясен времеви хоризонт, без участието на партийни лица и естествено, след разговори и Вашето съгласие, за включване на служебни министри в този кабинет".

Предстоят разговори с "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП, заяви председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова след консултациите при президента Румен Радев за съставяне на редовен кабинет:

"Ако има възможности, даже и най-малките, за сформиране на правителство в сегашната ситуация, ние ще положим всички усилия това да се случи, без да поставяме каквито и да било условия. Без всякакви претенции, без всякакви условия, освен за публичност, прозрачност и ангажименти към гражданите".

Все още няма яснота кога и на кого държавният глава ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като ГЕРБ върнат своя:

"Това е решение на президента. Смятаме, че трябва да има достатъчно време, за да започне актуализацията и да се проведат разговори между партиите в парламента. Надяваме се да се прояви отговорност и грижа за хората, а не за партийния интерес", поясни Мая Манолова.

Във фейсбук лидерът на "Има такъв народ" заяви, че партията ще бъде конструктивна опозиция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50
47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

Душко Кръстевски: Ще продължаваме да се делим, докато съществува дълбоката държава и при нас, и при вас

С пускане на бели гълъби като послание за мир, с питка и шарена сол в началото на тази седмица беше открит 47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В него участват 88 българисти от 32 държави. Учителят и преводач от Република Северна Македония Душко Кръстевски е един от доайените на форума..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13