Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев атакува пред Конституционния съд изслушване на главния прокурор в парламента

Главният прокурор Иван Гешев в правната комисия на парламента.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо се появи в парламента на заседание на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси. Той се се яви с екипа си в Народното събрание, за да бъде изслушан в Комисията по конституционни и правни въпроси.

Преди да влезе в залата, той заяви, че утре или в понеделник главният прокурор ще внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на член 24 от Правилника за дейността на Народното събрание, по силата на който той трябва да се явява през 3 месеца пред правната комисия

Иван Гешев се обоснова със следните мотиви:

"В българското Народно събрание може да бъде поканен българският главен прокурор от българското НС. Постоянните комисии, каквато е и правната комисия, осъществяват парламентарен контрол и по отношение на съдената власт е недопустим съдебният контрол. Това е така, защото нееднократно конституционните съдии са посочили, че това променя баланса в държавата и в частност принципа за разделение на властите".

Иван Гешев заяви, че е възмутен от полицейското насилие по време на миналогодишните протести, но не може да коментира нищо повече, защото няма нито задълженията, нито правомощията да контролира досъдебни производства.

"Аз по същество тях не мога повече да коментирам повече от това, което ви казах и ще ви кажа защо. След конституционната реформи от 2016 г., извършена по инициатива на сегашния депутат Христо Иванов, се промени Законът за съдебната власт. Оттогава българската прокуратура не е централизирана. И аз като главен прокурор правя едно основно нещо - аз съм административен ръководител на административните ръководители и не отговарям за конкретната работа на конкретни прокурори, още по-малко по конкретни съдебни производства".

Досъдебни производства се водят от 8-9 месеца, каза Гешев, но той не можел да отговаря за тях:

"За всичко отговорност носи конкретният наблюдаващ прокурор. Така е уредено българското законодателство. Ако имате желание, аз няма нищо против да промените Закона за съдебната власт и аз да контролирам всяко едно досъдебно производство, както е в Германия и Австрия".

Иван Гешев отказа да коментира назначаването в Бюрото за защита на свидетели под негово подчинение на Андон Андонов - едно от главните действащи лица от видеозаписа с полицейско насилие. Гешев заяви още, че „се забавлява“ с изявленията на Бойко Рашков, от които по думите му „обикновено нищо не е вярно“.

До последно сигналите от прокуратурата бяха, че Иван Гешев няма да се яви в парламента. Във вторник на извънредно заседание на Народното събрание беше гласувано решение, по силата на което той до 20 август трябва да представи доклад за полицейското насилие.

Междувременно прокуратурата съобщи, че Иван Гешев е внесъл в НС доклад за дейността на Бюрото по защита при главния прокурор по прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40