Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в САЩ разследва бомбена заплаха край Капитолия

Полицейски служители преговаряха с мъж, заявяващ, че има бомба в пикапа си. След няколко часа той се предаде.

| обновено на 19.08.21 в 21:41
Снимка: Ройтерс

Бомбена заплаха в района на Конгреса на САЩ доведе до евакуация на района и масово полицейско присъствие. Властите съобщиха, че са преговаряли с мъж, който е твърдял, че разполага с бомба. 

Oколо 5 часа след началото на ситуацията с бомбената заплаха източници на Ен Би Си и на Ройтерс обаче съобщиха, че мъжът се е предал на властите, с което този инцидент приключи.

"Това беше активно разследване на бомбена заплаха", заяви по-рано през деня в Туитър полицията в Капитолия.
Длъжностни лица разследваха мъж с възможни експлозиви в превозно средство извън Библиотеката на Конгреса, каза източник на Ройтерс от правоохранителните органи на САЩ.

Полицията се опита да установи дали в пикапа има взривно устройство и дали човекът в превозното средство държи детонатор, съобщиха неназовани източници за Асошиейтед прес.

Служителите на правоохранителните органи преговаряха с мъжа, който заявява, че има бомба в пикапа си.

Началникът на полицията в Капитолия Дж. Томас Менджър каза пред репортери, че мъжът е бил паркирал автомобила си на тротоар пред библиотека на Конгреса и е казал на служител, който се е приближил до него, че има бомба, докато държи нещо, което прилича на детонатор, посочва Ройтерс.

Според Том Менджър през следващите няколко часа ще се извършва претърсване на района за експлозиви, като за сега няма индикации други да са били замесени. Менджър също каза, че задържаният е имай семейни проблеми. 

Полицията не знае мотивите на мъжа.

Мъжът е на 50 години и е от щата Северна Каролина. Според Си Би Ес, които цитират два източника от органите на реда става дума за Флой или Флойд Росбери.

Според официалната информация Росбери е отбил пикапа си тази сутрин, около 9:15 местно време (16:15 българско време ) от източната страна на Капитолия – до Върховния съд и Библиотеката на конгреса.

Местни медии посочват, че Росбери е имал публикации в социалните мрежи, в които говори за революция, имал е искания да се срещне с президента и е споменавал най-различни теми, сред които и здравеопазване.


"Преговарящи работеха усилено, опитвайки се да постигнат мирно разрешаване на този инцидент", каза Менджър на пресконференция.

Видеоклип, предаван на живо във Facebook, показа мъж, който говори в пикап, паркиран на тротоар извън това, което прилича на Библиотеката на Конгреса. "Революцията тече, тя е тук", заяви мъжът. "Опитвам се да се обадя на президента на САЩ Джо Байдън по телефона".

Полицията не съобщи дали видеото е направено от заподозрения.

Източник от правоохранителните органи на САЩ заяви, че наличието на експлозиви не е било потвърдено.

За часове районът до Капиотолия беше отцепен като периметърът на евакуацията включваше и близки жилищни сгради. На място на инцидента имаше масово полицейско присъствие, бяха извикани и снайперисти. Бяха евакуирани няколко сгради в близост, включително Върховният съд на САЩ. Близката метростанция беше затворена.


Полицията блокира пътища около комплекса Капитолия. Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви съобщи, че е изпратило бомбен техник в подкрепа на полицията. Намеси се и Федералното бюро за разследване.

Обикновено претъпканият район на Капитолийския хълм днес беше сравнително пуст, тъй като Камарата на представителите и Сената нямат заседания тази седмица. 

След смъртоносната атака на Капитолия на 6-и януари от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп в района беше издигната ограда с висока сигурност, но тя беше премахната до средата на юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25
главен комисар Александър Джартов

Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в..

публикувано на 13.07.24 в 11:20