Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жители на село Димчево протестираха заради лоша питейна вода

Снимка: Радио Бургас

Близо 40 жители на бургаското село Димчево протестираха за четвърти път заради лошо качество на питейната вода. Те се събраха край пътя Бургас-Созопол, но до блокада на пътя към Южното Черноморие не се стигна. Репортаж на Нина Рангелова от радио Бургас

Със скандирания и плакати „Искаме чиста вода за село Димчево“, „Вода газим, жадни ходим“ започна протеста на недоволните.

„Ние не сме животни. В XXI век искаме чиста вода“, каза участничка в протеста.

„Настояваме нещо да се случи утре, да има някаква информация, че нещо се прави“, посочи демонстрант.

„Вече почти всички са с обриви, щипе ни на очите, това е силен хлор“, каза протестираща.

„Искаме кмета и ВиК да дойдат да им налеем малко от нашата вода“, добави мъж.

Проблемите с питейната вода в селото са от години.

В момента тече избор на изпълнител за подмяна на тръбопровода до съседното село Твърдица, но пари към момента не са осигурени.

От областна управа обещаха съдействие за отпускане на средствата от страна на български ВиК холдинг.

Едва на третия етап се очаква проектиране и изграждане на ново водоснабдяване към село Димчево.

Днес до блокада на натоварения път към южното Черноморие не се стигна заради липсата на разрешение от АПИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин разговаря с деца в детския лагер

Детският лагер "Артек" е включен в санкционния пакет на ЕС

Световно известният детски лагер "Артек“, където много български пионери са почивали, е сред санкционираните от ЕС образувания в 14-ия санкционен пакет срещу Русия. Той е под контрола на руското министерство на образованието от незаконното анексиране на Крим и град Севастопол през 2014 г. насам. Външните министри от ЕС одобриха 14-ия..

публикувано на 24.06.24 в 15:58
Д-р Николай Карастоянов

Искат влязъл в затвора за убийство анестезиолог да работи в дупнишката болница

Д-р Николай Карастоянов, осъден  на 3 години затвор и влязъл да излежава присъдата си, анестезиолог, да е на разположение и да работи в обшинската болница  в Дупница. Върху такъв казус работят както ръководтво на болницата, така и управата на затвора в Бобов дол и Дирекция "Изтърпяване н наказинята".   Процедурата още не е финализирана. Д-р..

публикувано на 24.06.24 в 15:52

Пожар гори в района на Харамията край Варна

Сигнал за горящи бараки е получен в 13,45 часа днес в района на местността Харамията край Варна.  Три екипа - на пожарната във Варна и на Горското стопанство, са на мястото на инцидента, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, откъдето на този етап нямат повече информация.  Пожарът е възникнал в частен имот на фирма в..

публикувано на 24.06.24 в 15:44
Тино Хрупала, съпредседател на

"Алтернатива за Германия" ще търси съюз с други партии, включително "Възраждане"

Федералният изпълнителен комитет на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия“ единодушно реши да препоръча на партийната конференция през следващия уикенд партията да напусне европейската партия "Идентичност и демокрация". От "Алтернатива за Германия“ заявиха също, че ще търсят ново обединение с крайнодесни партии, сред които и българската..

публикувано на 24.06.24 в 15:43

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери.  Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста.  Парламентът на РСМ гласува новото правителство на..

публикувано на 24.06.24 в 15:05

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45