Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на водата в язовир "Ивайловград" е критично ниско

Рибари, собственици на къщи за гости и природолюбители се събраха на протест край пресъхналия ръкав на река Арда

язовир Ивайловград
Снимка: biodiversity.bg

Слушатели сигнализираха, че нивото на водата в язовир "Ивайловград" е критично ниско. Заради това много от ръкавите пресъхват, рибата измира, твърдят жители в района.

Днес те протестираха и настояха да се определи допустим обем на водата, така че да не измира  рибата и да се запази туризмът. От министерството на енергетиката обясниха, че една от причините за ниското ниво на водата е строителството на газовата връзка с Гърция. Освен това от десетилетие съществува междуправителствена спогодба между нашата държава и Гърция за изпускане на количества вода към южната ни съседка.

60 души - рибари, собственици на къщи за гости и природолюбители се събраха на протест край пресъхналия ръкав на река Арда, близо до село Бориславци.

"Аз вече нямам бизнес. Мислех да правя търговия с караваните, екскурзии, да давам къщи под наем. Накрая нищо. Как да доведа хората, какво да им покажа. Гледката е най-важното. Аз съм довел гости от Германия, които искат да видят уникална природа с вода, водата е всичко, водата е живот“.

"Никой не мисли за природата, унищожихме природата, тук е НАТУРА 2000, плащаме членски внос, такси. Идваме, пазим, защото пускаме риба, в момента няма какво да практикуваме".

"Следя язовира, от 2019 се получават тези аномалии. В 2019 през лятото също нямаше вода. Не знам каква е причината - дали производството на електроенергия или лошо управление на язовира, но фактите се виждат - няма вода. Това генерира сериозно обществено недоволство".

Ангел Сталев е организирал петиция, в която се казва, че освен производството на електроенергия хората имат право на поминък, туризъм, риболов, които са пряко засегнати от притеснителните тенденции през последните години за драстично намаляване на годишния воден запас.

Заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов коментира за БНР:

"Към момента нивото на язовир "Ивайловград" е много ниско -  то е 66 милиона кубически метра, при 59 мъртъв обем. Това е свързано с редица ограничения, които се налагат по различни причини. Едното е количеството вода, което се разрешава от Министерството на околна среда и водите, другото е свързано с прехвърлянето на вода от язовир "Студен кладенец". Той в момента поддържа едно ниво, което е свързано със сондирането под нивото на язовира във връзка с изграждане на новата газова връзка с Гърция. Това не позволява вдигането на нивото на язовир "Студен кладенец" и това ще продължи вероятно да края на септември. От друга страна за сведение - язовир "Кърджали", който е един от големите язовири в България и има общ обем от 497 милиона кубически метра, в момента е на 339 милиона кубически метра, т.е. 158 милиона под максималното количество".

Повече можете да чуете в звуковия фйл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ поискаха среща с президента преди връчването на втория мандат

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо де се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03
Полицейски служители край мястото на стрелбата в Албщад-Лаутлинген, Германия, 14 юли 2024 г.

Мъж е застрелял семейството си и се е самоубил в германския град Албщадт-Лаутлинген

Голяма полицейска акция бе проведена днес в германската провинция Баден-Вюртемберг, след като бе съобщено за стрелба и убити хора. По-късно стана ясно, че мъж е застрелял семейството си и се е самоубил.  Трагедията е станала в град Албщадт-Лаутлинген.  Първоначално се съобщаваше за човек, който стреля по множество хора. В крайна сметка..

публикувано на 14.07.24 в 18:37
Пожарът в Огражден планина.

Пожарът в Огражден планина се е прехвърлил през границата с РСМ на българска територия

Единият от пожарите, които бушуват в Република Северна Македония, е прехвърлил планината Огражден и вече е на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Веднага са мобилизирани екипи с противопожарен автомобил от горското стопанство в Сандански и служители от района на Струмяни. Към момента не се уточнява каква..

публикувано на 14.07.24 в 18:24
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство ФБР идентифицира нападателя - 20-годишния Томас Матю Крукс. Продължава разследването за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното пожарно огнище от съображение за сигурност се намират още пожарникари и военни, които следят да не се..

публикувано на 14.07.24 в 17:51

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като туристи по плажовете, разхождат се спокойно между чадъри и хавлии в търсене на нещо, което ги..

публикувано на 14.07.24 в 17:29