Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом се надява да не се налага удължаване на евакуацията от Афганистан

Джейк Съливан - съветник по националната сигурност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От администрацията на президента Джо Байдън изтъкнаха, че Съединените щати са помогнали на хиляди американци да напуснат Афганистан след обявеното изтегляне на американските военни. От Пентагона съобщиха, че за последните 24 часа през летището в Кабул досега са били евакуирани около 16 хиляди души.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан поясни, че има изработена система за „безопасно и ефективно“ транспортиране на групи от хора. За момента обаче не е изяснено напълно колко са американците в Афганистан.

Законодатели и от двете страни на политическия спектър поискаха Белият дом да даде повече информация за плановете за евакуиране на всички американци от Афганистан.

Президентът Байдън казва, че целта му е да евакуира всички американци и тези, които са помагали на САЩ възможно най-скоро като са се водили и разговори за удължаване на срока от 31 август.

Според Си Би Ес американските военни помагат при вземането на решение дали срокът да се удължи – тема, която се очаква да е една от централните на срещата на страните от Г-7 днес.

Самият Байдън не изключи такава възможност, но и заяви, че се надява да не се стигне до там.

Очаква се Байдън да направи обръщение към нацията за ситуацията в Афганистан в 19 часа българско време след виртуалната среща на страните от Г-7.  

Според Белия дом за период от 12 часа през вчерашния ден са били евакуирани близо 10 900 души от летището в Кабул.

Също според Белия дом от 14 август досега САЩ са помогнали за евакуацията на 48 хиляди души като броят им от края на юли до този момент е бил 53 хиляди. 

Междувременно според проучване на Си Би Ес и YouGov американци от редиците и на републиканците и на демократите са за оказване на помощ на афганистански преводачи и други, които са помагали на САЩ. 81 процента от американците са заявили, че Съединените щати трябва да помогнат на афганистанци, които са работили с американските военни през изминалите няколко години.

Според Адам Шиф - председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите на Конгреса е малко вероятно изтеглянето да приключи преди края на месеца.  Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи, че Съединените щати обсъждат с талибаните бъдещия контрол на летището в Кабул.

Междувременно - испанското правителство обяви, че ще приеме временно до 4 хиляди афганистански сътрудници на Съединените щати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да e вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20