Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След Г-7: Великобритания ще евакуира хора от Афганистан до последно

Британският премиер Борис Джонсън след срещата на Г-7 в Лондон - 24 август 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън, чиято страна е председател на Г-7, заяви след срещата, посветена на Афганистан, че Великобритания ще продължава да евакуира хора от Афганистан „до последния възможен момент“, но признавайки, че не могъл да повлияе на решението на американския президент Джо Байдън.

След като стана ясно, че американският президент Джо Байдън не смята да променя датата 31 август като краен срок за изтеглянето на войските от Афганистан и становището на талибаните, че това е договорената дата и тя трябва да остане в сила, във Великобритания журналистите вече говорят за провал на Запада и на Борис Джонсън, че не е успял да убеди американците да удължат оставането си в страната в името на успешното приключване на масовата евакуация.

Джонсън обаче заяви, че британците ще продължат да евакуират хора от летището в Кабул и че страните от Г-7 поемат ангажимент за справяне с евентуална хуманитарна криза в Афганистан.

Британският премиер посочи, че Великобритания е евакуирала досега 9 000 души от Кабул с 57 полета. „Ще извършваме полети до последния възможен момент“, каза Джонсън, но допълни, че положението на летището става все по-лошо.

Г-7 обаче продължава да настоява на основното си условие, което е талибаните да позволят безопасен достъп до летището на всички онези, които искат да напуснат Афганистан след 31 август, по думите на Джонсън. Британският премиер допълни, че Г-7 има договорена „пътна карта“ за бъдещи ангажименти с талибаните след тази дата.

На талибаните ще се търси отговорност за спазването на човешки права и предотвратяването на терористични заплахи в Афганистан. Това гласи заключението на извънредна среща на Г-7 за ситуацията в страната.

По-голямата от персонала на ЕС в Афганистан, включително афганистански граждани, са били евакуирани от летището в Кабул, каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Морално задължение на лидерите на Г-7 е да помогнат на афганистанския народ след завръщането на власт на талибаните. Ситуацията е трагедия за афганистанците и голямо поражение за международната общност, подчерта Фон дер Лайен.

По въпроса за имиграцията тя каза, че жените, особено образованите жени и момичета, журналисти, хуманитарни служители, учители, съдии и адвокати, ще имат предимство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.  "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16

В Дупница цената на водата е почти трикратно увеличена

Цената на питейната вода в Дупница вече е почти трикратно увеличена -  от 1,37 лв.  до 3,74 лв. за кубически метър , след като на практика фалиралото общинско ВиК дружество, със задължения от около 3 милиона лева, е в ликвидация, а градът и 16-те села от 1 август се обслужват от "Кюстендилска вода". Същевременно общинските съветници трябва да..

публикувано на 04.08.24 в 21:00