Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Скоростта на евакуация позволява изтегляне до 31 август

Президентът на САЩ Джо Байдън говори в Белия дом след виртуалната среща на върха на Г-7 за Афганистан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че в момента Съединените щати се движат със скорост, която ще позволи приключването на изтеглянето от Афганистан до 31 август.

В изявление от Белия дом той поясни още, че от 14 август досега са били евакуирани 70 700 души.

Американският президент заяви, че с всеки един ден се добавя риск за американските военни в Афганистан.

Байдън говори след виртуалната среща на лидерите на Г-7, на която дала да се разбере, че  приключването на мисията там зависи от продължаване на сътрудничеството на талибаните, което включва осигуряване достъп до летището за тези, които могат да бъдат евакуирани. Както и че с всеки един ден се добавя риск за американските военни от групировката „Ислямска държава“.

На срещата е било постигнато съгласие, че легитимността на каквото и да е бъдещо управление на Афганистан ще зависи от това дали талибаните ще изпълнят поетите ангажименти.

В речта си от Белия дом Байдън също заяви, че е поискал планове от Пентагона и Държавния департамент, ако се наложи промяна на срока на изтегляне. 

По-рано стана ясно, че на среща на страните от Г-7 европейските съюзници на Съединените щати са поискали операцията да продължи колкото е необходимо, за да се осигури достъп до летището на всички, които имат право на евакуация.

Подкрепа за удължаване на срока има и от законодатели на Капитолия на фона на търсене на гаранции, че Америка ще изпълни ангажиментите си както към своите граждани, така и към афганистанците, помогнали във войната.

Риториката от администрацията е, че се прави всичко възможно в тази посока. 

Според Ройтерс от Пентагона са препоръчали на президента Джо Байдън срокът от 31 август да се спази от опасения за сигурността на американските сили. Това става ясно, след като талибаните определиха този срок като „червена линия“ и предупредиха със „сериозни последствия“, ако не бъде спазен.

Около шест хиляди са американските военни, които се грижат за безопасността на летището в Кабул в момента.

Според някои оценки, за да се спази крайният срок 31 август, евакуациите на американски граждани и афганистанци би трябвало да приключат до края на тази седмица, за да може да има време да се изтеглят останалите американски служители и военнослужещи.  

По-рано през деня стана ясно, че шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с дефакто лидера на талибаните Абдул Гани Барадар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски, Снимка: БТА

Пеевски категоричен: Няма разцепление в ДПС

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отрече думите на президента Румен Радев, че България се превръща в нетен донор на Украйна. "Това са отново създаване на страхове, говорене на глупости. Има си позиция, няма такова нещо. Всичко е обяснено. Нека да спрем с тия спекулации, да гледаме държавата, да има управление. Не е така, няма да се дава...

публикувано на 05.07.24 в 13:09

Областният съвет на ДПС – Силистра застава зад решението на Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС – Силистра подкрепя единството в партията и застава зад решението на почетния председател на ДПС – г-н Ахмед Доган. Декларацията е подписана, както от областната и общински структури, така и от кметове и председатели на Общински съвети по места, издигнати от ДПС. Бивши политически фигури съобщават, че членове на..

публикувано на 05.07.24 в 13:05
Илияна Йотова

Йотова препоръча: Скопие да чете внимателно документите на ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча на Скопие внимателно да чете документите на Евросъюза и решенията на Европейският съвет. Така тя отговори на новия президент на РСМ Гордана Силяновска, според която никъде в договора за добросъседство с България няма условие за промяна на конституцията. В първото си интервю, след като беше избрана на..

публикувано на 05.07.24 в 12:54

Риши Сунак поема отговорността за поражението на Консервативната партия на общите избори

Британският премиер Риши Сунак каза, че поема отговорността за историческото поражение на Консервативната партия на общите избори в Обединеното кралство. Киър Стармър изведе Лейбъристката партия до убедителна победа и ще поеме поста от Риши Сунак като следващ министър-председател на страната. "Британският народ произнесе отрезвяваща присъда, има..

публикувано на 05.07.24 в 12:32
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичния квартал "Модерно предградие".  Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни, а едно - незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26