Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Тодоров: Не срещаме необходимата компетентност от страна на ЦИК

Веселин Тодоров
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на фирмата-доставчик на машините за гласуване „Сиела Норма“ Веселин Тодоров каза в интервю за БНР, че не разбират какво иска от тях Централната избирателна комисия, поради което е насрочена и днешната експертна среща на представители на двете страни. Дължимите на „Сиела“ суми е трябвало да бъдат изплатени до края на юни, уточни той. ЦИК от своя страна твърди, че от фирмата-доставчик не са предали всичко дължимо като технологични данни. 

„Ние не можем да разберем дори какъв е проблемът. Няколко пъти получаваме писма с различни искания, на които отговаряме всеки път. Така или иначе сме предали всичко, каквото по договор сме дължали, още през февруари и след модификации, които са били по искане на ЦИК, отново през март. (…) След което обаче, най-вече може би и покрай смените в състава на ЦИК те решиха, че трябва още нещо да предаваме. Ние предаваме, каквото ни се поиска. Неща, които не сме длъжни да предаваме по договор и които даже не съществуват, но сме опитвали да ги генерираме. В момента обаче наистина не можем да разберем какво се иска от нас и затова помолихме за тази среща на експертно ниво“, поясни Веселин Тодоров в предаването „Преди всички“.

Софтуерът за машините за гласуване е разработен от експерти в САЩ и Панама, уточни Тодоров.

ЦИК имат амбиция да станат IT фирма, доколкото разбирам. Обичайното, когато се работи с държавна администрация, е изпълнителят да предаде сорсовете и описание на системите, плюс самите системи, така че ако реши възложителят да ползва услугите на друга фирма, лесно да може да възложи на тази друга фирма разработката, доработката на системите и това в нашата история на „Сиела“ много пъти се е случвало. Никога не е имало сътресения, поне досега в нашата история не се е случвало. Сега обаче разбираме, че няма да се прехвърли дейността на друга фирма, а ЦИК иска сам да може да разработва тези системи и сега се опитват да назначат IT екип в ЦИК и този екип пък задава някакви въпроси. За съжаление не срещаме необходимата компетентност от другата страна и може би затова е целият проблем“, коментира той.

По темата избори 2 в 1 Тодоров подчерта, че една смарт карта може да се ползва за отключване и на двата вота.

„Ако обаче някакъв по-сложен сценарий бъде приет, това вече е въпрос на възможности във времето. Ние засега нямаме методика от ЦИК, за да работим по нея. Както винаги, сме започвали и преди да има договор, защото искаме да се справим по най-добрия начин и на свой риск някой път правим неголеми разходи.“

Ако бъде решено да се ползват две смарт карти, може да възникне проблем с доставката на допълнителните около 33 хиляди карти, предупреди той.

Веселин Тодоров определи двумесечен времеви хоризонт преди датата на изборите като достатъчен за техническата им подготовка и за участие в нов търг, но един месец според него е недостатъчен.

Ако имаме яснота някъде в началото или в средата на септември, в зависимост от датата на изборите, ние бихме се справили. Въпросът е ЦИК може би да ускори подготовката на тази методика. Не мисля, че те трябва да чакат насрочването на изборите.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в стоцата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната..

публикувано на 07.08.24 в 12:35

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч и..

публикувано на 07.08.24 в 12:16
Димитър Главчев

Главчев допуска, че днес е последното заседание на настоящия служебен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев допусна в началото на днешното правителствено заседание, че то може да е последното за този кабинет. Главчев отчете свършеното- провеждането на последните предсрочни избори по прозрачен начин, запазването на европейския път на България, оставането ни като силен съюзник в НАТО и решаването на проблемите..

публикувано на 07.08.24 в 12:08

Спряно е разпространението на пожара в българската част на планината Славянка

Спряно е разпространението на големия горски пожар в българската територия на планината Славянка. В Гърция все още има активни огнища, близо до границата. 160 са работещите на терен служители на пожарните служби, горските стопанства, военнослужещи и  доброволци, преминали специално обучение за гасене на горски пожари. Превенция,..

публикувано на 07.08.24 в 11:48

Адв. Мария Шаркова: Необходим е таван на цените за медицински услуги

Агенция „Медицински надзор“ извършва контрола на лечебните заведения за цените на медицинските услуги, дали са изпратили актуалния ценоразпис на МЗ. Извършва ли се такъв контрол не мога да кажа и на лекаря също, но определено Агенцията следи за контрола. Това обясни адв. Мария Шаркова в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ тя..

публикувано на 07.08.24 в 11:30

До 2 месеца: Здравният министър да представи стратегия за увеличаване на заплатите на сестри и акушерки

Народното събрание прие единодушно решение, с което задължи в срок от 2 месеца министърът на здравеопазването да представи в парламента стратегия за увеличаване, най малко с 30 на сто на броя на медицинските сестри и акушерките до 2030 година. Предложението е на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България"...

публикувано на 07.08.24 в 11:22

Притеснения за преминаването през ГТП след промените в наредбата

В очакване на новите промени в Наредбата за годишните технически прегледи гражданите на Ловеч и Враца изразиха своите притеснения пред БНР. Кореспондентът ни Пламен Христов напомни, че от 22 юли всички пунктове за технически прегледи трябва да са свързани със сървъра на ИА "Автомобилна администрация".  " Всички измервания на газовете, които..

публикувано на 07.08.24 в 11:20