Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев настоява за задължителна ваксинация за два държавни сектора

Снимка: Здравка Маслянкова

Броят на хората, настанени в болници заради Covid инфекция, се увеличи с хиляда за последните седем дни и вече е почти 3 хиляди души. От тях близо 250 са в интензивни отделения. 85 процента от новонастанените в болници не са ваксинирани срещу коронавируса, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Главният здравен инспектор участва във Велико Търново на заседанието на Областния съвет по здравеопазване, свикано заради засилващия се натиск върху болниците в региона.

Той призова за въвеждане на единни ограничителни мерки в страната с ограничаване на масовите мероприятия, засилване на ваксинацията, а в областите с висока заболеваемост от Covid-19 маските да станат задължителни на открито при струпване на хора. Във Велико Търново, където участва в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, доц. Кунчев заяви, че настоява за въвеждане на задължителна ваксинация за два държавни сектора. 

Единните ограничителни мерки да се въведат при областите със заболеваемост от над 350 на 100 000 население, но при актуализация на бюджета, посочи доц. Ангел Кунчев:  

„Ако до тогава бъде приета актуализацията на бюджета и Министерски съвет разполага реално със средствата, които е предвидил, това ще позволи директно включване на компенсационни икономически мерки веднага след налагане на ограничителните, което е много важно“.

Обсъжда се дали ваксинацията да стане задължителна и в образователната система. Ангел Кунчев препоръча в цялата страна да бъдат ограничени масовите прояви, а в областите с висока заболеваемост предпазните маски да станат задължителни и на открито при струпване на хора.

Главният държавен здравен инспектор подновява предложението си ваксините да станат задължителни в два сектора: 

„За мен е важно медицинските специалисти и работещите в социалните заведения на този етап, като начало да бъдат имунизирани“. 

Обсъжда се ваксинацията да стане задължителна и в образованието при педагозите. 

Направеният анализ на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция в национален мащаб показва, че от новите случаи имунизираните са 14-15%, в интензивни отделения са 5 на сто от хората с ваксина, а при смъртните случаи 3% са на ваксинирани. 

„Не искам да ме разбирате неправилно – няма 100 % ефективна ваксина в света и никога не е имало“. 

Болниците в Добричка област да увеличат броя на леглата за пациенти с Covid-19, нареди Регионалната здравна инспекция в Добрич.

За липса на предпазни средства, антигенни тестове и препарата ремдесивир сигнализира Лекарската колегия в Благоевград. Според нейния председател държавата все още не реагира адекватно по отношение на снабдяването:

"Получавахме периодично както индивидуални предпазни средства, така и бързи ангигенни тестове. За съжаление, вече от няколко месеца не получаваме такива".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде полската новинарска агенция ПАП.  В изказване пред Варшавския форум за сигурност президентът..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния и Южна Корея. На заключителния концерт тази вечер на лауреатите, показали особено високи..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на град Вугледар. Защитниците на града са обкръжени от запад, юг и изток, а пътят за отстъпление на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха множество теми – от ескалиращата ситуация в Близкия Изток до икономическата политика, климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:39

Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност

Летищата на Кипър бяха поставени в състояние на повишена готовност след атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел снощи. Полети за Тел Авив кацат извънредно на острова. Президентът Никос Христодулидис свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност тази сутрин. Общо 11 полета от различни европейски страни по маршрут за Тел Авив..

публикувано на 02.10.24 в 07:36

Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180

На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като за втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел, което предизвика множество международни реакции.  "Иран допусна голяма грешка и ще си плати", заяви Нетаняху...

публикувано на 02.10.24 в 07:29