Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към края на западната евакуация от Афганистан

Снимка: Ройтерс

Евакуацията на цивилни лица от летището в Кабул върви към приключване още днес, според агенция "Ройтерс". През последните 15 дни Съединените щати и съюзниците им изведоха от Афганистан повече от 114 хиляди души. Държавният секретар Антъни Блинкън на САЩ обяви днес, че остава да бъдат изведени още 300 американски граждани. До вторник трябва да напуснат страната и всички американски войници, както нареди президентът Джо Байдън.

Пред Си Би Ес съветникът на Байдън Джейк Съливан обеща, че и без военно присъствие в Кабул след 31 август Вашингтон ще осигури безпрепятствено пътуване на всички американски граждани, които са останали в Афганистан, и на всички афганистанци, помагали на американските войски.

Съливан посочи, че Вашингтон разполага с икономически, дипломатически и други възможности да накара талибаните да зачетат обещанието си за свободно пътуване на афганистанците.

Великобритания още снощи сложи край на 20-годишното си военно присъствие в Афганистан. Късно вчера от Кабул излетя самолетът с последните британски войници и дипломати от мисията там.

За две седмици те успяха да евакуират повече от 15 000 души - британски граждани и афганистански сътрудници заедно с роднините им. Предполага се обаче, че стотици местни жители, помагали на британците, са били изоставени в Кабул под властта на талибаните.

Британският посланик в Афганистан кацна днес на британска земя с един от последните полети от Кабул, с което се постави край на 20-годишното британско военно присъствие в страната. Британското правителство обеща да поеме грижа за евакуирането на изоставените в Афганистан британци и местни граждани, помагали на британците през годините, но мнозина се съмняват.

Повече от 15 000 британци и афганистанци бяха евакуирани от 14 август насам. Вицеадмирал сър Бен Кий, който ръководеше британската евакуация, заяви, че трудно може да каже, че изтеглянето от Афганистан е успех, докато не напуснат всички съюзници. Той посочи, че евакуацията е била „невероятно международно усилие, но не и повод за празнуване заради тъгата за всички, които останаха в Афганистан“.

Премиерът Борис Джонсън обеща да направи всичко възможно за евакуацията на всички останали и след крайния срок за изтеляне на войските на 31 август. Посланик сър Лоури Бристоу каза, че останалите в Афганистан не са забравени.

Чуват се обаче и други гласове.

„Индипендънт он сънди“ търди, че афганистански преводачи са получили писма от министерството на вътрешните работи, че няма да ги евакуират, защото представляват заплаха за британската национална сигурност. А „Обзървър“ пише, че хиляди мейли до Форин офис, касаещи конкретни случаи, от адвокати, благотворителни организации и дори от депутати и заместник-министри, изобщо не са били отворени.

Бившият командващ въоръжените сили Ричард Данат пък заяви, че е необходимо разследване на правителсвото защо е било толкова зле подготвено за бързия обрат на събитията в Афганистан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.  Председател на Комисията е Тошко Йорданов от "Има такъв народ". Асен Василев: Марин и..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07