Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се изтеглиха от Афганистан

| обновено на 31.08.21 в 09:22
Командирът на 82-ра въздушнопреносима дивизия на САЩ генерал-майор Крис Донахю се качва в самолет С-17 на летището Кабул. Той е последният американски военен, напуснал Афганистан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските военни са приключили изтеглянето си от Афганистан, с което се поставя край на 20-годишната война на САЩ в страната.

Изтеглянето приключи с масова операция по евакуация на американци и афганистанци, помогнали на коалиционните сили по време на войната. Според Пентагона от летището в Кабул са били евакуирани над 123 хиляди души.

Процесът беше белязан от атентат, при който загинаха десетки афганистанци и 13 американски военни. Атентатът, за който пое отговорност групировката "Ислямска държава", повиши степента на тревожност и доведе до ускоряване на евакуациите. Инцидентът също показа и възможните препятствия пред талибаните, под чийто контрол попадна страната. 

Краят на изтеглянето се случи преди поставения от американския президент Джо Байдън срок от 31 август. С него беше приключена най-дългата водена от Съединените щати война, при която загинаха над 2400 американски военнослужещи.

В изявление Байдън посочи, че военните единодушно са препоръчали приключване на евакуацията в срок. Според Белия дом Байдън ще говори за края на войната в Афганистан в телевизионно обръщение, което е планирано за 20:30 ч. българско време.

САЩ: Талибаните трябва да си спечелят легитимност или подкрепа

Съединените щати ще продължат да помагат на американци, афганистанци и други граждани, които искат да напуснат Афганистан, обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той подчерта, че Вашингтон ще продължи да поддържа стабилно присъствие в региона за борба с тероризма.

Блинкън съобщи, че от днес дипломатическото представителство на САЩ в Кабул е закрито, а дейностите му са преместени в Доха, столицата на Катар.

„Сега, след като американските военни полети приключиха и частите ни напуснаха Афганистан, започва нова глава в отношенията ни със страната“, каза той.

Държавният секретар заяви още, че САЩ очакват от талибаните да изпълнят поетите ангажименти, като посочи, че те тепърва трябва да си „спечелят“ легитимност или подкрепа.

Войната на САЩ в Афганистан започна малко след атентатите от 11 септември 2001 г. и доведе до свалянето на талибаните от власт. Завръщането на талибаните преди около две седмици причини масово напускане на страната от тези, които се притесняват, че предстои въвеждане на суров режим.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, които изисква талибаните да изпълнят ангажимента си да позволят напускането на страната на тези, които не искат да останат, както и да допуснат ООН и други агенции. 

Междувременно от Пентагона разследват американски ракетен удар по групировката "Ислямска държава" в Кабул, при който се твърди, че са убити 10 цивилни, включително и деца. Военните казват, че ударът е бил по автомобил бомба, който е представлявал "непосредствена" заплаха за летището в Кабул и признават, че има цивилни пострадали, но засега няма официална информация.

Ударът с безпилотен самолет беше вторият по рода си в отговор на атентата в района на летището в Кабул миналия четвъртък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕС се опитва да предотврати безконтролна миграционна вълна от Афганистан

Страните членки на Европейския съюз са решени да предотвратят безконтролна миграционна вълна от Афганистан. Това гласи проект на съвместна декларация на министрите на външните работи на 27-те, които ще заседават утре в Брюксел. Текстът е цитиран от..

публикувано на 30.08.21 в 18:58
Мирослав Попов

Мирослав Попов: САЩ дължат обяснение на света за Афганистан

„В следващите седмици талибаните ще търсят международно признание , те са се наложили като доминиращ фактор в страната и приказките, че ще има контраофанзива, не са съвсем състоятелни“, каза пред БНР анализаторът Мирослав Попов. „Второто..

публикувано на 30.08.21 в 18:56

Здравната система на Афганистан е пред колапс

Здравната система на Афганистан е пред колапс, след като чуждестранните спонсори прекратиха помощите за страната. Това обяви пред "Ройтерс" представител на организацията "Лекари без граници". Докато фокусът е върху евакуирането от Кабул, здравната система,..

публикувано на 30.08.21 в 16:21
Говорителят на европейската служба за външна дейност Петер Стано

ЕС замразява парите по програмите за Афганистан

"На този етап ЕС е решил да замрази средствата по програмите за развитие за Афганистан, докато не стане ясно, че ще бъдат изпълнени конкретните условия за  тяхното отпускане". Така говорителят на европейската служба за външна дейност Петер Стано отговори..

публикувано на 30.08.21 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в..

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо..

публикувано на 13.07.24 в 11:25