Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП.

Това потвърди официално председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов на срещата, организирана по покана на социалистите. Целта на срещата беше формиране на редовен кабинет с третия проучвателен мандат и постигане на съгласие по актуализацията на бюджета.

На продължилия точно 6 минути разговор стана ясно, че двете формации гледат вече към следващия парламент.

Тошко Йорданов припомни, че участват в срещата с предварително ясна позиция:

"Извървяхме целия път, в който всички партии, включително и вашата, отказаха предварително да подкрепят нашия проектокабинет, което, както още тогава в началото заявихме, ще даде възможност на ГЕРБ и на ДПС да продължат да са щастливи, да се пробват на поредни избори, а Гешев да си бъде Гешев - без орязване на правомощията. От вас зависи дали ще успее този парламент да поживее една седмица отгоре, за да можем поне някои от нещата, свързани с прокуратурата, да направим вътре в този парламент".


Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съжаление за непостигнатото съгласие:

"Що се отнася до желанието да продължим живота на парламента, за да приемем някои неща - добре, те са важни неща, но това представялва кърпене. По-разумното беше да съставим трайно и дългосрочно мнозинство, което да започне промяна, а не просто кърпене. Това щеше да е добре да го направим, но уви, сега това ще се отложи с няколко месеца. Надяваме се поне в следващият парламент да има повече разум и да се направи такова мнозинство, което наистина да започне промяна на модела, а не просто кърпене и имитация на промяна".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния  премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 10:52

Фонд "Научни изследвания" връчва грамоти за най-добри проекти за 2023 г.

Днес ще се състои церемонията по връчване на грамоти за най-добри проекти, отчетени през 2023 г. към Фонд "Научни изследвания" . "За втора поредна година ще бъдат връчени грамоти. Стремежът ни е да го превърнем в традиция , защото това е един празник на науката , едно признание на онези от нас, които са получили най-високи резултати в..

публикувано на 23.04.24 в 10:47

2000 шофьори на ден карат с превишена скорост в Монтанско

По близо 200 нарушения на ден на скоростния режим са установени по пътищата в област Монтана за една седмица. Операцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – Roadpol. 1 239 нарушения са установени при едноседмичната операция за спазване на скоростните режими в област Монтана.  Акция ”Скорост" бе..

публикувано на 23.04.24 в 10:44
Спасени от бреговата охрана мигранти на о-в Тенерифе

Мадрид изтегля от Канарските острови непълнолетни мигранти

Испанското централно правителство се съгласи с регионалното правителство на Канарските острови да преразпредели в други автономни общности около 2500 непридружени непълнолетни мигранти. Договорката бе постигната на среща между министрите на двете правителство в Лас Палмас де Гран Канария, където обсъдиха законодателната реформа, която ще позволи..

публикувано на 23.04.24 в 10:35

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви ново ляво обединение. Нинова заяви, че е разочарована от Елена Йончева и появата и в листите на..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният управител на Атика Никос Хардалиас. Това са директори и шефове на отдели в регионалната дирекция на област..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за бързото и безопасно освобождаване на европейските граждани, които са част от екипажа на кораба "Галакси..

публикувано на 23.04.24 в 10:05