Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС с предложения за по-големи суми в редица сектори в актуализацията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Преди второто четене на актуализацията на държавния бюджет, от парламентарната група ГЕРБ-СДС ще внесат предложения за по-големи суми в редица сектори и преразпределения на суми по други пера.

От ГЕРБ-СДС предлагат ново преразпределение на предложените от служебното правителство 120 милиона в здравния сектор. Според тях приоритетно трябва да бъдат за възстановяване на методиката за изплащане на 1000 лева на работещите на първа линия, допълнителни по 600 лева за общопрактикуващите лекари и 360 лева за специалистите по здравни грижи, считано от 1 октомври, както и допълнителни 15 милиона, които да се разпределят за общинските болници в последните три месеца на годината.

В сектор образование ГЕРБ предлага да се осигурят средства за регулярно тестване на учениците, за да има повече присъствен учебен процес и допълнително пари за закупуване на въздухопречистватели.

От партията отново препотвърдиха предложението си добавката за пенсиите да се вдигне на 100 лева месечно до края на пандемията, както и да отпадне таванът на пенсиите.

ГЕРБ внасят предложение за по 500 лева за социалните работници, служители в бюрата по труда и Инспекцията по труда - за октомври, ноември и декември - посочи депутатът и бивш социален министър Деница Сачева, като уточни:

""Ще подкрепим това, което е предложено за лични асистенти, за допълнителни средства за отопление и сме предложили средства в размер на 30 милиона лева за родителите, чиито деца биха учили отнлайн".

От ГЕРБ-СДС ще внесат предложение за възстановяване на 500 милиона лева в бюджета на регионалното ведомство за изплащане на заплати на пътните работници и за текущи ремонти.

Друга част от предложенията между двете четения на актуализацията на бюджета са свързани с отпускане на средства за сектор животновъдство и за подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, както и за справяне с мигрантския натиск.

В сектор "Транспорт" от ГЕРБ ще внесат предложение за стимулиране на нерентабилни автобусни линии и допълнителни антиковид мерки за автобусните превозвачи.

В сектор туризъм мярката 60/40 да стане 80 на 20 ще настояват от ГЕРБ-СДС. Председателят на парламентарна група Десислава Атанасова подчерта:

"Установяваме, че има, след съобщение на Министерство на финансите, преизпълнение на приходите над 885 милиона. В този смисъл, всички мерки, които ще предложим, няма да надхвърлят тази сума".
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без участие на "Хамас" в насрочените за утре в Катар преговори за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" няма да участва в насрочените за утре в Катар нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Решението на ръководството на палестинската групировка беше последвано от изявления на властите в Техеран, че само договарянето на примирие би могло да предотврати иранска атака срещу Израел. Непреките разговори трябваше да започнат..

публикувано на 14.08.24 в 19:43
Снимката е илюстративна.

Верижна катастрофа в района на моста над Площада на авиацията в София

Верижна катастрофа затруднява движението на столичния булевард "Цариградско шосе" в посока Орлов мост, в района на моста над Площада на авиацията. На място има полицейски екипи. Няма пострадали хора.

публикувано на 14.08.24 в 19:40

МС одобри близо 1,5 млн. лв. компенсации за децата, неприети в държавни и общински детски градини

Правителството одобри близо милион и половина лева (1,45568 млн. лв.) за компенсации на семействата, чиито деца не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Средствата се предоставят за 1464 деца от столична община и за 7 от община Пловдив. Компенсациите се изплащат за периода от 1-ви май до 30-ти юни и..

публикувано на 14.08.24 в 19:23

Хосписът в Банкя, в който при пожар загина човек, е незаконен, работел без лиценз

Пожар избухна този следобед в хоспис - дом за възрастни хора, в центъра на град Банкя. Един човек загина, трима са ранени. Има опасност за живота на един от пострадалите. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Огънят е пламнал около 15:00 часа. На място са пристигнали няколко екипа на Спешна помощ и Пожарната. Огънят е..

публикувано на 14.08.24 в 19:05

Прокуратурата с подробности за акцията с кредита, отпуснат от ББР на фирма на Гайтански

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и с бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за..

публикувано на 14.08.24 в 18:21
Владимир Савов

Зам.-председателят на КФН, който подаде оставка, отива на работа в Азия

Със 109 гласа "за", 36 "против" и 16 въздържали се Народното събрание освободи от длъжност заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Владимир Савов, който подаде оставка. В комисията Савов ръководеше управлението "Застрахователен надзор".  Освободиха зам.-председателя на КФН От парламентарната трибуна той подчерта, че вече 10..

публикувано на 14.08.24 в 18:20

Бонбони с дрога са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия

Бонбони с потенциално смъртоносно ниво на съдържание на метамфетамин са били раздадени в пакети с храна в Нова Зеландия. Неизвестно лице е дарило ананасови бонбони в запечатана опаковка за продажба на дребно. Те после били раздадени като част от пакети с храна, съобщиха от благотворителната организация, организирала дарителската акция...

публикувано на 14.08.24 в 18:04