Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Люцканов: Съпоставката на данните от няколко модела дават точната прогноза

Само ваксинирани ще си върнем предишния начин на живот, казва доц. Люцканов

Снимка: БГНЕС

„Прогнозите, че в края септември и началото на октомври ще има пик на заразени са доста стари.  Най- добре да се съпоставят данните от няколко модела и ако те дават еднакви прогнози, тогава може да им се доверим“, каза в „Преди всички“ доц. Росен Люцканов от Нов български университет -Секция „Логически системи и модели“ за това точни ли са математическите прогнози за Covid-19.

„В света се използват  десетки типове математически модели. В момента моделите за Covid-19 използват 7 категории хора. С нашите опити да контролираме епидемията, всъщност ние усложняваме ситуацията. Примерно карантината е внесена отвън", смята доц. Люцканов.

"Сега например, имаме три типа прогнози за пандемията - че тя е изключително страшна, че е напълно безобидна,  и че е нещо по-средата. Моделите предвиждат кога ще бъдат пиковете на всяка пандемия. Тези модели предвиждат също, че до декември ваксинираните у нас ще са 20 на сто, което е бих, казал - трагедия", посочи още пред БНР доц. Люцканов.

По думите му във връзка с ваксините трябваше да се акцентира върху личния интерес и върху солидарността, а също и че само ваксинирани ще си върнем предишния начин на живот.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хървое Маркович: Военното обучение в Хърватия може да бъде атакувано в съда

Идеи без налично законодателство стоят зад решението на хърватските власти да върнат казармата в страната от догодина. Това обясни в интервю за БНР Хървое Маркович от Центъра за икономическо образование в Хърватия. Това е НПО, което прави инициативи в областта на икономическата и финансова грамотност. Маркович е автор на петиция срещу..

публикувано на 26.08.24 в 09:24

Разнобой сред туроператорите за бъдещия гаранционен фонд. Искат ревизия на текстовете

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Тринайсет души загинаха в наводнения на източния индонезийски остров Тернате

Тринайсет души загинаха на източния индонезийски остров Тернате, след като поройни дъждове причиниха внезапни наводнения. Залети бяха жилищни райони.  Най-тежко засегната от природното бедствие е провинция Северно Молуку, където е прекъснат достъпът до селище. Освен това от кални свлачища са затрупани десетки къщи и други сгради...

публикувано на 26.08.24 в 08:57

Поройни валежи взеха жертва и нанесоха щети в Турция

Поройни валежи се изсипаха в редица окръзи на Централна Турция, като взеха жертва и нанесоха големи материални щети, съобщава БТА, като се позовава на новинарската агенция Ихляс. В окръг Кайсери река е преляла от коритото си и е причинила свлачища. Един човек е бил повлечен от придошлите води. Притеклите се на помощ хора успели да го..

публикувано на 26.08.24 в 08:54
Павел Дуров

Телеграм: Павел Дуров няма какво да крие

Социалната платформа Telegram публикува официално изявление във връзка с ареста на основателя и Павел Дуров.   В него се посочва, че Теlegram спазва законите на Европейския съюз, включително Закона за цифровите услуги, а правилата за модериране отговарят на стандартите в отрасъла. Това съобщи "Комерсант". Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 08:52

Украйна зове Беларус да изтегли войските си от общата граница

Украйна заяви, че Беларус струпва войници по общата им граница и призова Минск да ги изтегли. Украинското външно министерство предупреди съседната страна да не допуска "трагични грешки" под натиска на Москва. Украинското Министерство на външните работи съобщи, че струпването на войски се извършва в Гомелска област "под прикритието на маневри"...

публикувано на 26.08.24 в 08:50

Кои авиокомпании отменят полетите си до Тел Авив

 Заради напрежението в Близкия Изток, френската авиокомпания "Ер Франс" спря полетите си до Тел Авив.  Самолети няма да летят и днес до тази дестинация, а кога полетите ще бъдат възстановени ще стане ясно след анализ на ситуацията, съобщиха от превозвача. Германската авиокомпания "Луфтханза" обяви, че удължава до 30 септември срока,..

публикувано на 26.08.24 в 08:48