Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Увеличаването на пенсиите е с цел Радев да спечели втори мандат

| обновено на 08.09.21 в 21:02
Лидерът на ГЕРБ на пресконференция в централата на партията в София.
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ смятат, че увеличаването на пенсиите е предприето с цел президентът Румен Радев да спечели втори мандат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на скандалите с приемането на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Затова Борисов призова "Има такъв народ" да бламират заедно с ГЕРБ приемането на актуализирания бюджет. Бившият премиер съобщи, че ГЕРБ имат различни варианти за кандидат за президент в зависимост от това дали изборите за държавен глава ще се проведат заедно с извънредните парламентарни избори, или не.

Актуализацията на бюджета се прави предизборно и в изгода на президента Румен Радев, заяви Борисов, като прогнозира свръхдефицит, ако бъдат одобрени всички предложения за увеличения на пенсиите.

„Всичко е подчинено Радев да стане президент" - този извод направи Борисов, а дилемата, по думите му е - или нов дълг, или по-високи данъци:

„Това прави Радев в момента, самоубива следващо редовно правителство. Ние в момента вървим като хазартен играч, защото изходът от това, което правят в момента Радев с неговата шайка, ще я нарека, е или да теглим огромен дълг и да задължим точно тези млади хора, които уж ги харесваха, или да плащаме с данъци“, посочи лидерът на ГЕРБ и отправи три призива.

Първият към парламента:

"Да седнат и да видят как да вържат чертата на актуализацията на бюджета. И в нея да се вкара само най-неотложното".

Вторият беше към групата на „Има такъв народ“:

"Когато другите партии си правим нашите предложения, излиза, че се годяваме. Хайде, да излезем заедно и няма нито една от тези глупости да се случи“.

Третият призив на Борисов е към президента Радев за бързо разпускане на парламента:

"Бързи избори. Редовно правителство, което да си поеме отговорността. Какво е това изнасилване".

 А за подкрепеното от ГЕРБ-СДС предложение на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите Борисов обясни:

"Защото нашето е 100 и гласувахме за по-близкото до нас. Не е страшно и 200 за 3 месеца да се дават, защото те са краткосрочни."

Според Борисов грешка е да се иска индексиране на пенсиите:

 "Защото няма политическа партия, която после това да го промени".

Според разчетите на ГЕРБ актуализацията на бюджета с предложенията на парламентарните групи, би довела до рязко увеличене на дефицита, от което биха последвали наказателни процедури от ЕК:

„И ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза", коментира още Бойко Борисов.

С приетите снощи от парламента промени едновременно беше одобрена актуализация на всички пенсии с по-висок коефициент за година стаж, и добавка от 120 лева към пенсиите за трите месеца до края на годината.

По този повод министърът на финансите Асен Василев предупреди, че парламентът е приел две взаимно изключващи се решения, които не могат да бъдат изпълнени с одобрената бюджетна рамка.

Днес НС продължи обсъждането на казуса, но без са стигне до окончателно решение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Това съобщи депутатът Росен Желязков след среща с преговорния екип на ПП-ДБ: "Ясно заявихме в края на разговора на колегите, че ние няма да..

публикувано на 17.07.24 в 17:30

Горски пожар е избухнал в близост до голф игрището над Разлог

Горски пожар е избухнал в ниската част на Пирин, в близост до голф игрището над Разлог. Пожарът е локализиран в местността "Църнако", в землището на община Банско. На място са пет пожарни екипа, служители на горските стопанства от района и от Национален парк "Пирин", каза директорът на парка Росен Баненски, който участва в гасенето:..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Доц. Соня Алексиева: Културният туризъм у нас се развива добре, но ние не го рекламираме добре

България може да спечели много като целогодишна дестинация, развиваща един качествен, интересен и нестандартен туризъм. Под неговата шапка е и виненият, религиозният и фестивалният,  образователният и други видове. Това каза пиар експертът доц. д-р Соня Алексиева от Асоциацията за реклама и комуникации в туризма в интервю пред БНР...

публикувано на 17.07.24 в 17:22
Централен плаж Варна

Павлин Косев: Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи

"Има ръст, има доста българи. Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи".  Това каза пред БНР Павлин Косев от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация. "Има голям микс от туристи. В моя хотел в момента са отседнали корейци, виетнамци, жители на африкански държави".  Хотелиерите сме предпазливи да се изхвърляме..

публикувано на 17.07.24 в 16:49
Снимката е илюстративна.

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония. В гасенето на Пелопонес се включиха и пожарникари от екипа за европейска помощ.  Трудна и екстремна е пожарната обстановка в Гърция с температури около 43 градуса и на места силен вятър.  Максимални усилия са съсредоточени в Коринт, област Пелопонес.  Там помага група пожарникари от Молдова. 19..

публикувано на 17.07.24 в 16:45

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25
Снимката е илюстративна.

Стойчо Стойчев - за ролята на доброволците при потушаване на пожарите

Продължава работата по потушаването на пожарите в различни райони на страната. В помощ на огнеборците са и доброволци. "Пожарът се разгаряше. Беше трагична гледка". Това разказа пред БНР Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към община Варна. От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на..

публикувано на 17.07.24 в 16:22