Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Увеличаването на пенсиите е с цел Радев да спечели втори мандат

| обновено на 08.09.21 в 21:02
Лидерът на ГЕРБ на пресконференция в централата на партията в София.
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ смятат, че увеличаването на пенсиите е предприето с цел президентът Румен Радев да спечели втори мандат. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на скандалите с приемането на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Затова Борисов призова "Има такъв народ" да бламират заедно с ГЕРБ приемането на актуализирания бюджет. Бившият премиер съобщи, че ГЕРБ имат различни варианти за кандидат за президент в зависимост от това дали изборите за държавен глава ще се проведат заедно с извънредните парламентарни избори, или не.

Актуализацията на бюджета се прави предизборно и в изгода на президента Румен Радев, заяви Борисов, като прогнозира свръхдефицит, ако бъдат одобрени всички предложения за увеличения на пенсиите.

„Всичко е подчинено Радев да стане президент" - този извод направи Борисов, а дилемата, по думите му е - или нов дълг, или по-високи данъци:

„Това прави Радев в момента, самоубива следващо редовно правителство. Ние в момента вървим като хазартен играч, защото изходът от това, което правят в момента Радев с неговата шайка, ще я нарека, е или да теглим огромен дълг и да задължим точно тези млади хора, които уж ги харесваха, или да плащаме с данъци“, посочи лидерът на ГЕРБ и отправи три призива.

Първият към парламента:

"Да седнат и да видят как да вържат чертата на актуализацията на бюджета. И в нея да се вкара само най-неотложното".

Вторият беше към групата на „Има такъв народ“:

"Когато другите партии си правим нашите предложения, излиза, че се годяваме. Хайде, да излезем заедно и няма нито една от тези глупости да се случи“.

Третият призив на Борисов е към президента Радев за бързо разпускане на парламента:

"Бързи избори. Редовно правителство, което да си поеме отговорността. Какво е това изнасилване".

 А за подкрепеното от ГЕРБ-СДС предложение на ДПС за 120 лв. добавка към пенсиите Борисов обясни:

"Защото нашето е 100 и гласувахме за по-близкото до нас. Не е страшно и 200 за 3 месеца да се дават, защото те са краткосрочни."

Според Борисов грешка е да се иска индексиране на пенсиите:

 "Защото няма политическа партия, която после това да го промени".

Според разчетите на ГЕРБ актуализацията на бюджета с предложенията на парламентарните групи, би довела до рязко увеличене на дефицита, от което биха последвали наказателни процедури от ЕК:

„И ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза", коментира още Бойко Борисов.

С приетите снощи от парламента промени едновременно беше одобрена актуализация на всички пенсии с по-висок коефициент за година стаж, и добавка от 120 лева към пенсиите за трите месеца до края на годината.

По този повод министърът на финансите Асен Василев предупреди, че парламентът е приел две взаимно изключващи се решения, които не могат да бъдат изпълнени с одобрената бюджетна рамка.

Днес НС продължи обсъждането на казуса, но без са стигне до окончателно решение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59