Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските състезатели с амбиции за медал на световната купа по паркур в София

От утре до неделя на 40-метрово трасе пред НДК около 70 състезатели от 23 страни ще се съберат за  участие в първата у нас  световната купа по паркур – част от календара на Международната федерация по гимнастика. По този повод в София ще пристига и президентът на централата Моринари Ватанабе.

Събитието е първо по рода си след 18-месечно прекъсване на официални прояви по паркур в международен мащаб. Утре е ден за тренировки, в петък са квалификациите, а финалите са в събота, 11-и и в неделя, 12-и септември. Състезателите ще доказват уменията си в двете дисциплини на паркура – скорост и свободен стил . 

Зрителите ще могат да наблюдават спиращите дъха изпълнения на открито. Достъпът е свободен.


„Локацията е подходяща. Около НДК има голям поток от хора, всеки ще може да види изпълненията на състезателите и така младите да се запалят по паркура“, сподели днес в пресклуб „България“ легендата Йордан Йовчев – председател на Организационния комитет.  

България ще бъде представена от амбициозна четворка – Алек Раев, Мартин Димитров, Лъчезар Захариев, Йоан Досев. Треньор е Делян Димитров. Поради контузия от състава е отпаднала Стела Паунова. Мартин и Йоан ще участват и в двете дисциплини, Алек и Лъчезар ще са на скорост.

„Имаме състезатели, които с години се занимават с паркур и има какво да покажат“, заяви Й. Йовчев.

Най-добрите атлети в челната осмица на света пристигат в София.


„Надявам се да влезем на финал, а защо да не спечелим и медал“, каза президентът на БФ Гимнастика Красимир Дунев.

Наградният фонд на Световната купа е 60 000 швейцарски франка, като шампионите ще получат по 7 хил., вицешампионите по 5 хил., бронзовите медалисти по 3 хил. 

„Нашите представители от няколко години постоянно се подготвят, като имат възможност да упражняват сложните фигури в зала, така че българската федерация развива паркура“, подчерта Йовчев.  

Скоростта е повече силова дисциплина, докато фрий стайлът е по-креативната , с повече елементи.


Йоан Досев предпочита именно фрий стайл, въпреки че и на скорост е добър, защото има повече салта, по-голяма свобода, сам си избира елементите.

„Тройно салто напред и двойно салто с два винта са най-опасните елементи“, сподели младежът, който от 5 години се занимава с паркур.

Родната федерация по гимнастика е горда със спечеленото домакинство на Световната купа по паркур и догодина отново ще сме домакини, похвали се Красимир Дунев.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ВК Левски София

Волейболният Левски попадна в група с полския Ястжембски в Шампионската лига

Волейболният шампион на България при мъжете Левски София попадна в Група "Е" на Шампионската лига, отреди жребият днес, който бе теглен в Люксембург. "Сините", които бяха поставени в четвърта урна, са в група с полския гранд Ястжембски Венгел, германския Люнебург и френския Шомон. Левски ще започне мачовете си в най-престижния турнир в началото на..

публикувано на 16.07.24 в 13:59
БФС пуска специална фланелка по подо 30 години от СП в САЩ приз 1994 година

БФС пуска специална фланелка по повод 30 години от СП в САЩ 94

Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов отправи специално послание към героите от САЩ 94, които записаха една от най – славните страници в историята на спорта у нас, класирайки се на четвърто място на световното първенство преди 30 години. Поводът е 30-годишнината от най-големия успех в историята на българския футбол – 4-ото място в САЩ..

публикувано на 16.07.24 в 13:36
Гарет Саутгейт

Гарет Саутгейт реши - напусна поста на селекционер на Англия

Гарет Саутгейт напусна поста си на селекционер на Англия след почти осем години начело. 53-годишният бивш защитник взе решението след поражението на неговия отбор на финала на Евро 2024 от Испания с 1:2. Договорът на Саутгейт трябваше да изтече през декември тази година, но той сам взе решение да си тръгне по-рано след втория загубен финал на тима на..

публикувано на 16.07.24 в 13:25
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Динамо ще направи всичко, за да ни пречупи

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев говори кратко пред медиите преди заминаването на отбора за Грузия, където утре ще бъде реваншът с Динамо (Батуми) от първия кръг на Шампионската лига по футбол. Специалистът предупреди, че тимът му не бива да се успокоява от преднината в първия двубой и да бъде напълно концентриран в мача. "Разбира..

публикувано на 16.07.24 в 10:35
Агибу Камара

Лудогорец привлече халф от Олимпиакос

Шампионът Лудогорец направи четвърти входящ трансфер това лято, привличайки гвинейския офанзивен халф Агибу Камара, който бе собственост на гръцкия Олимпиакос. Ръководството на тима от Разград и това на шампиона в Лигата на конференциите финализираха успешно преговорите по сделката, като междувременно Камара пристигна в България. Африканският..

публикувано на 16.07.24 в 10:31
Йоана Георгиева

Отмениха наказанието на Йоана Георгиева, ще участва на Олимпиадата

Арбитражният съд по спорта (КАС) отмени наложеното наказание на състезателката ни по кану-каяк Йоана Георгиева. Тя беше със спрени права от началото на юни насам, когато беше обявено, че е нарушила антидопинговите правила. Причината, която международната агенция за допинг тестване ИТА посочва е, че българката не е била открита за проба на 15..

публикувано на 16.07.24 в 06:37
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна от турнира в Будапеща

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей УТА 250 в унгарската столица Будапеща с награден фонд 232 244 евро. Поставената под номер 2 в схемата Томова отстъпи пред бившата номер 19 в световната ранглиста Александра Саснович (Беларус) с 6:2, 2:6, 4:6 за 2:04 часа. Българката поведе с 5:0 по пътя си към успеха в първия..

публикувано на 16.07.24 в 06:33