Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Пенсиите ще бъдат актуализирани от 25 декември

Майчинството за втората година става 650 лева от 1 октомври

| обновено на 09.09.21 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Преизчисляването на пенсиите влиза в сила от 25 декември, а не от първи октомври. Това окончателно гласува мнозинството в Народното събрание.

В месеците октомври, ноември и декември пенсионерите ще получават добавка от 120 лева към пенсиите си.

Предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) актуализацията на пенсиите да стане не от 1 октомври, а от 25 декември тази година подкрепиха 126 депутати от ИТН, „Демократична България“, ДПС и трима народни представители от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Против гласуваха 36 депутати от БСП и 8 от ИБГНИ. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Левицата възрази на подкрепения срок и лишаването на пенсионерите от преизчисляване на пенсиите още от 1 октомври. Депутатът Филип Попов заяви:

"За втори път, уважаеми народни представители, вие от "Има такъв народ", както се казва в нашия край, Видинския, се опитвате да се изсулите като мокра връв само и само да не актуализирате пенсиите на българските граждани. Те в момента не живеят достойно - те имат нужда и от актуализацията на тези пенсии, и от тези 120 лева".

Преизчисляването на пенсиите ще е с коефициент от 1,35% за година действителен осигурителен стаж – това решиха на второ четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите. От 1 октомври пенсионерите ще получат по 120 лева добавка към пенсиите за трите месеца до края на годината – октомври, ноември и декември, като антикризисна мярка в пандемията от Сovid-19.

Председателят на групата на ИБГНИ Мая Манолова обясни какво ще случи с всички пенсии:

"Нека да е ясно, че надбавката от 120 лв. се отнася за абсолютно всички пенсионери. Те ще ги получат от 1 октомври. А с преизчислението на пенсиите, освен за пенсионерите, които имат съответния трудов стаж или получават социална пенсия за бедност и хората с увреждания, получаващи социална пенсия за инвалидност, също така и тези с общо заболяване, също така и военно-инвалидите, ще получат съответната индексация по начина и от сроковете, в които ще получат това увеличение и всички останали пенсионери."

Мая Манолова сред колеги в НС/ Снимка: БГНЕС

В пленарната зала и днес депутатите спориха повече от 2 часа от коя дата да бъдат актуализирани пенсиите - от първи октомври или от 25 декември. 

В залата на НС се чу променената позиция на ГЕРБ, които изненадващо поискаха, освен добавката от 120 лева, актуализиране на пенсиите от 1 октомври, а не от 25 декември, каквото предложение вчера гласуваха от Бюджетната комисия на извънредно заседание с обвинението, че пенсиите ще бъдат индексирани само за шест дни. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни мотивите за исканата актуализация и за размера на пенсиите, освен Covid помощта, която да е до края на годината:

"С мисълта, че няма да бъдат пенсионерите, подкрепени само до Нова година с едно подаяние, което беше гласувано тук, та било то 100 или 120 лева, а ние мислим за тях и за след Нова година, когато няма да има избори и когато ние искаме те да бъдат осигурени в един по-дълъг период от време".

Александър Ненков от ГЕРБ обвини в лицемерие финансовия министър Асен Василев, който в актуализирания бюджет е заложил актуализация от 1 октомври, а вчера се отметнал с датата - 25 декември.

"Ваша е отговорността, поемете си, от 1 октомври нека пенсионерите да получат своето очаквано актуализиране, а не това, което правите в момента, това е много лицемерно. Вие го правите от края на годината, когато най-вероятно ще има друго правителство, господин Василев. Това е истината".

Финансовият министър отново заяви, че в пленарната зала преди два дни са гласувани два взаимно изключващи се текста, освен добавка, да се получава и индексирана пенсия, като обясни, че това не е било заложено в разчетите на МС. Затова предлагат:

"Т.е. ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, проектът на правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи постоянно, освен ако друг парламент не реши да го отмени".

Така след 3 пленарни заседания второто четене на актуализацията на бюджета на ДОО вече е факт.

Решенията накратко:

От 1 октомври пенсионерите ще получават само добавката от 120 лева, която е разчетена за три месеца. Така пенсионерите с минимална пенсия до 300 лева ще получават по 420 лева месечно до края на годината.

От 25 декември тази година ще има актуализация на пенсиите с коефициент 1,35% за всяка година осигурителен стаж, за да се постигне минимална пенсия от 370 лв. и максимална - 1 500 лв.

Служебният финансов министър Асен Василев: "Тоест ние даваме на пенсионерите повече пари до края на годината, отколкото беше предвидено от правителството, и на 25 декември, преди да изтече силата на този закон, правим постоянно това, което правителството предложи ".

И още: Майчинството за втората година се повишава и става 650 лева от 1 октомври.

Гълъб Донев в НС/ Снимка: БГНЕС

Министър Гълъб Донев: Актуализираният бюджет на ДОО е изпълним

След гласуването на актуализирания бюджет на Държавното обществено осигуряване в пленарната зала на второ четене вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира, че въпреки повишената разходна част, новата финансова рамка може да бъде приложена:

„Това е вариантът, който може да бъде изпълнен, и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през есенните и зимните месеци - от октомври до декември, гарантира, че следващата година  те ще получат това увеличение на пенсиите, което предлагахме“.

Финансовият министър Асен Василев коментира от своя страна, че след приетите промени няма да има пенсионери под линията на бедност и увери, че държавната хазна може да гарантира, че 115-те милиона лева, предназначени за тях, са  изпълними:

„Вече сме идентифицирали допълнително 300 млн. лева приходи, които могат да бъдат използвани, така че тези 115 милиона спокойно се покриват от допълнителните 300 милиона приходи и даже остават малко отгоре за допълнителни мерки“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06