Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 часа заседава парламентът, кворум няма

Повече от 12 часа продължава заседанието на Народното събрание. Към 20 часа депутатите излязоха в почивка, за да проведат второ извънредно заседание на бюджетната комисия заради подкрепени предложения, за които няма разчетени пари в предложения актуализиран бюджет на Здравната каса.

Депутатите повториха сценария отпреди два дни с бюджета на ДОО, като подкрепиха предложения за бюджета на НЗОК, които преди това се били отхвърлени от бюджетната комисия.

Беше подкрепено предложението на БСП, в което са предвидени повече пари за специлиазирана и извънболнична помощ, за дентална помощ, мидеко-диагностична помощ и лекарства.

По идентичен начин се подкрепиха предложенията на "Демократична България", както и предложенията на Мая Манолова държавата да поеме разходите за зъбни протези на възрастни хора в размер на 2 милиона лева.

Председателят на Народното събрание Ива Митева прекъсна засседанието, за да може Бюджетната комисия да направи своите разчети и да излече с нов доклад.

След подновяване на заседанието председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански обясни, че Комисията няма готовност с нови разчети и предложи прекъсване на заседанието.

Същото предложиха от ИБГНИ, но предложението беше отхвърлено.

Парламентарните групи на ИТН, ДБ и ИБГНИ напуснаха демонстративно залата в опит да застрашат кворума. Беше поискана поименна проверка. Това не прекрати заседанието.

Дебатите продължават с разисквания, които да завършат без гласуване, а самото гласуване да бъде на пленарното заседание сутринта в петък, 10 септември.

Малко след 22 часа заседанието на Народното събрание беше отново прекратено.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази.  Първият от проекта „В света на музиката“ на тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен вариант, за да изненадаме публиката. Включени са произведения на Бах, Моцарт Пиацола и  стигаме до..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Цончо Ганев: Няма да участваме в плаващи мнозинства

Въпреки че подкрепят антикорупционното законодателство, предложено от ПП-ДБ, от "Възраждане" също отхвърлят реализирането на втория мандат. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на партията Цончо Ганев: "Демократична България" не приемат на този етап това, което казваме и което искаме. Да, искат плаващи мнозинства и да, ние..

публикувано на 17.07.24 в 17:40
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди..

публикувано на 17.07.24 в 17:30

Горски пожар е избухнал в близост до голф игрището над Разлог

Горски пожар е избухнал в ниската част на Пирин, в близост до голф игрището над Разлог. Пожарът е локализиран в местността "Църнако", в землището на община Банско. На място са пет пожарни екипа, служители на горските стопанства от района и от Национален парк "Пирин", каза директорът на парка Росен Баненски, който участва в гасенето:..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Доц. Соня Алексиева: Културният туризъм у нас се развива, но ние не го рекламираме добре

България може да спечели много като целогодишна дестинация, развиваща един качествен, интересен и нестандартен туризъм. Под неговата шапка е и виненият, религиозният и фестивалният, образователният и други видове. Това каза пиар експертът доц. д-р Соня Алексиева от Асоциацията за реклама и комуникации в туризма в интервю пред БНР...

публикувано на 17.07.24 в 17:22
Централен плаж Варна

Павлин Косев: Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи

"Има ръст, има доста българи. Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи".  Това каза пред БНР Павлин Косев от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация. "Има голям микс от туристи. В моя хотел в момента са отседнали корейци, виетнамци, жители на африкански държави".  Хотелиерите сме предпазливи да се изхвърляме..

публикувано на 17.07.24 в 16:49
Снимката е илюстративна.

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония. В гасенето на Пелопонес се включиха и пожарникари от екипа за европейска помощ.  Трудна и екстремна е пожарната обстановка в Гърция с температури около 43 градуса и на места силен вятър.  Максимални усилия са съсредоточени в Коринт, област Пелопонес.  Там помага група пожарникари от Молдова. 19..

публикувано на 17.07.24 в 16:45