Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Лукашенко съгласуваха интеграцията между Русия и Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Москва президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко съгласуваха програмите за задълбочаване на интеграцията между Русия и Беларус в рамките на Съюзната държава.

На обща пресконференцията след продължилите повече от три часа преговори президентът Путин изрази задоволството си от съгласуването на всичките 28 съюзни програми. По думите му те целят хармонизиране на законодателствата в двете страни, равни условия за стопанските субекти, единен финансов и енергиен пазар, обща промишлена и селскостопанска политика. Путин изрази надежда, че най-голяма полза от интеграцията ще имат обикновените хора. Той увери, че на руснаците и беларусите ще бъдат гарантирани равни права и възможности в икономическата и социалната сфера. 

Александър Лукашенко подчерта от своя страна, че интеграцията е взаимноизгодна. На днешното си заседание в Минск премиерите на Русия и Беларус Михаил Мишустин и Роман Головченко трябва да одобрят съюзните програми. 

Окончателното им утвърждаване от двамата президенти е планирано до края на годината. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лукашенко в Москва при Путин, Русия и Беларус провеждат военно учение

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристигна в Москва за среща си руския си колега Владимир Путин. Очаква се двамата лидери да обсъдят тази вечер двустранните отношения и ситуацията в Афганистан, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той..

публикувано на 09.09.21 в 18:10
Владимир Путин

Путин: Изтеглянето на САЩ от Афганистан създаде нова кризисна ситуация с непредвидими последици

Изтеглянето на Съединените щати и техните съюзници от Афганистан създаде нова кризисна ситуация с непредвидими последици. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на днешната среща на високо равнище на БРИКС, която се състоя чрез..

публикувано на 09.09.21 в 17:45
Александър Лукашенко

Александър Лукашенко ще бъде приет в Москва от Владимир Путин

Днес беларуският президент Александър Лукашенко ще бъде приет в Москва от президента на Русия Владимир Путин. Русия е изпратила в Беларус многоцелеви изтребители Су-30, които ще се включат в съвместен тренировъчен център с беларуските военновъздушни сили и..

публикувано на 09.09.21 в 08:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на..

публикувано на 18.07.24 в 11:42
Село Воден след пожара.

Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите...

публикувано на 18.07.24 в 11:05
Станислав Балабанов

ИТН са готови за разговор с ДБ, но без ПП

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на парламентарната група на  "Има такъв народ", те са в готовност да разговарят с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната", които по..

публикувано на 18.07.24 в 10:58

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз...

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да..

публикувано на 18.07.24 в 10:05

Декларации в НС по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски

С декларации по повод 187-мата годишнина от рождението на Васил Левски започна днешното пленарно заседание на Народното събрание. Представители на различни формации изтъкнаха неговите заслуги и направиха паралел с проблемите днес:..

публикувано на 18.07.24 в 09:57