Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изпитанието на Радка Станева да полага грижи за дъщеря си с увреждане

Радка Станева с дъщеря си Руми
Снимка: личен архив

Радка Станева от Пазарджик е майка на дете с увреждане, която е посветила живота си на хората с такива проблеми.  Тя определя себе си като щастлива майка с големи мечти. Мечтите й обаче са свързани с двете й дъщери, едната от които е с увреждане. Това прави животът ѝ по-различен.

"Аз имам в семейството си човек с увреждане, голямата ми дъщеря е с детска церебрална парализа и вече е на 27 години. Тя се роди недоносена в седмия месец. Диагнозата се разбра, когато беше на година и половина и от този момент, след като се установи, че тя е с детска церебрална парализа започна ходене по санаториуми  и болници“, каза за БНР Радка Станева

През годините детето е лекувано консервативно  и оперативно

"На децата с детска церебрална парализа им се скъсяват сухожилията и предимно това са коригиращи операции за удължаване на сухожилията, за да не се получат контрактури. Затова са тези корекции  през годините и мога да кажа, че с Руми постигнах голям успех във физическото й състояние - имаме подобрение,  може да се каже, че имаме добър успех - тя ходи, макар и с чужда помощ леко за ръка.

27 годишната Руми, която е с церебрална парализа вече има възможност да работи.

"Винаги се възползваме от правото си на рехабилитация не изпускаме възможност да упражняваме движение, разходка, обичаме да се забавляваме, да ходим в Пловдив. Мога да кажа ,че съм щастлива майка и се определям като добър човек".

Радка Станева има голяма мечта - да инициира създаването на място, където порасналите хора с увреждания да могат да общуват.

"Хората с увреждания в нашия град нямат социален живот. Много мечтая да направя местенце, където да се забавляват, да правят разни неща, да бъдат активни, защото те нямат удоволствие  в своето ежедневие. Повечето хора са затворени". 

Радка Станева е голям оптимист, но като всеки човек има своите мигове на разочарования.  Въпреки положителната промяната в отношението  към проблема, обществото ни все още е голям длъжник на хората с увреждания. По думите ѝ няма толерантност към хората с увеждания.

"Всеки човек има потенциал - малък или голям - има потенциал, трябва да им се даде възможност да правят нещо, да бъдат активни, да бъдат щастливи, да са сред хората. Знаете ли, че хората с увреждания се стараят 100 процента, даже и повече от 100 процента от други хора, т.е. те се стараят да вършат това, което им се възлага".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Саня Христова и Любомир Еленков

Любомир Еленков продължава битката за живот

Любомир Еленков, който вече е на 19 години и половина, страда от тежка церебрална парализа. Пиян шофьор помитат майка му и баща му - на пешеходна пътека и той се ражда 40 дни преди термина. Лекарите успяват да спасят само бебето, но то е обречено да живее с една от най-тежките форми на Детска церебрална парализа. За Любчо с много любов се..

публикувано на 17.10.21 в 20:18
Читалището в Доспат събира дарения за сираци

Читалището в Доспат събира дрехи и ученически пособия за сираци

Благотворителна акция за събиране на дрехи за сирачета и ученически пособия организира Народно читалище „Иван Вазов - 1926” в Доспат. Кампанията ще продължи до 22 октомври и срещна вълна от съпричастност. За първи път от името на читалището се провежда дарителската акция за събиране на есенно-зимни дрехи и обувки за деца от 2 годни до 18..

публикувано на 17.10.21 в 19:00
Йордан Христов, удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт

Йордан Христов бе удостоен с честта да бъде протопсалт

84-годишен силистренец бе удостоен наскоро с честта да бъде протопсалт - пръв между певците - длъжност в ритуалите в православното изповедание. Йордан Христов е дългогодишен четец и певец в храмове в Българската православна църква както в Силистра, така и в София. Според Доростолския митрополит Яков в страната не са много..

публикувано на 17.10.21 в 17:44

Слънчевата сянка на толстоистите над българската Ясна поляна

Колко ясни си били дните и нощите в българската Ясна поляна преди повече от сто години, когато селото недалеч от Приморско, тогава с турското име Алан Кайряк , става дом за една от най-активните родни толстоистки колонии? Кои са хората, събрали се да практикуват и проповядват нравствено-социалното учение на Лев Николаевич Толстой?  Какво..

публикувано на 17.10.21 в 09:00

Живот с много тежки изпитания, преодолени с обич и отдаденост

Любомир Еленков е на 19 години. Роден е на 8 март, 40 дни преди термина. Пиян шофьор помита майка му и баща му на пешеходна пътека. Лекарите успяват да спасят само бебето... Макар и обречен да живее с една от най-тежките форми на детска церебрална парализа, Любчо е усмихнато момче, любознателно, много старателно и отгледано като добър човек. За..

публикувано на 15.10.21 в 12:58
Елена Чамуркова

„Заговорът“ - роман за корупция и търговия с влияние

След бестселърите „Обществена поръчка“ и „Изнудвачът“ на книжния пазар е „Заговорът“ - третият роман на журналиста, доктора по политология и общинския съветник от Велико Търново Елена Чамуркова. „Заговорът“ е роман за корупция и търговия с влияние , за битката за една магистрала, за ковид пандемията, но и за пандемията на апатия, страх и..

публикувано на 15.10.21 в 11:42
Юлия Пискулийска

Юлия Пискулийска успешно организира здравни форуми

Юлия Пискулийска е автор на стихове и проза, председател на фондация "МОСТ- Медии, Общество, Семейство, Традиции" и организира от много години здравен форум. Създала Фондацията, след като се e пенсионирала: "Не съм човек заможен, но 100 лева влагаш, правиш Фондацията и стъпих на "МОСТА"-а. Може би е любопитно нещо, което хората не знаят -..

публикувано на 10.10.21 в 16:03