Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Явор Гърдев поставя пръв в света новата пиеса на Жорди Галсеран - "Фицрой“

Снимка: ФБ/ Javor Gardev / Явор Гърдев

Режисьорът Явор Гърдев поставя пръв в света новата пиеса та - "Фицрой“  на драматурга Жорди Галсеран. Премиерата е на 15 септември в Малък градски театър "Зад канала". Преводът е на Нева Мичева.

"Това е една пиеса, която се занимава с човека и неговите взаимодействия в екстремна ситуация. За да се провокира разкриването на човешки природи. Това е благодатното в тази постановка.

Сюжетът е свързан с четири жени алпинистки. Актрисите са Ирини Жамбонас, Анастасия Лютова, Каталин Старейшинска и Христина Караиванова.

Сюжетът е много съвременен. Това е готовноста на духа да се срещне с някакво предизвикателство във всеки един момент. Затова и актрисите имаха и допълнителни уроци по катерене, извън репетициите по постановката, а самите аткриси не бяха избрани случайно", разказа още Явор Гърдев.


Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефка Венчева: Обичам историята, защото тя дава отговор на всяко "защо"

В рубриката „Горещо сърце“ ви срещаме със Стефка Венчева от Пазарджик. Тя е журналист, писател и изследовател. Нейната страст е историята, а нейната максима е, че хората не принадлежат на различни етноси, а на една планета. Убедена е, че миналото трябва да се познава и анализира, защото в него се крият отговорите , които поставя настоящето...

публикувано на 29.01.23 в 06:30
Евелина Стоянова

Евелина Стоянова: Няма моменти, в които да се обезсърчавам. Аз съм голям инат

„Разрушени детски площадки и наводнени дворове. Тъжно е, когато чуеш, че някой изплаче, тогава ти се свива сърцето“. Такава картина изплува в съзнанието на Евелина Стоянова, когато си спомня наводнените карловски села. За отразяването на събитията там тя бе отличена с награда „Сирак Скитник“. Получи я за екипната си работа с Радио Пловдив и Кремена..

публикувано на 27.01.23 в 17:09
Павлина Делчева-Вежинова

Павлина Делчева-Вежинова: Докато помним нещо, то е живо!

"В тази книга място намират интересни хора, които съм срещала , защото се оказа, че за най-близките ми хора ми е трудно да пиша. Използвала съм, разбира се, разкази и спомени на майки ми и баща ми, но мимоходом, но за брат ми, за най-близките ми приятели ми е трудно да пиша ", разказа в "Нощен Хоризонт" на БНР Павлина Делчева-Вежинова ,..

публикувано на 27.01.23 в 13:18

Виктория Бешлийска: Клишираната реч измива от личността ни, отговорност е да пазим българския език

"Въпрос на лична отговорност и езикова култура е как да бъде опазено богатството на българския език . Трябва да се стремим както да обогатяваме личния си речник, за да можем да се изразяваме по-добре, по-интересно, по-характерно, по-отличимо, така и да подбираме думите си. Дори да направим пауза, преди да кажем нещо. За да не влизаме в..

публикувано на 25.01.23 в 15:49
Георги Чапкънов – Чапа

„И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи” - книга за големия скулптор

Големият български скулптор Георги Чапкънов – Чапа навърши 80 години на 24 януари. "Нощен хоризонт” първи поздрави невероятния творец. По този повод гост в "Нощен Хоризонт" е Елена Кръстева, автор на  книгата  -  „И Чапа създаде света. Истории за хора и статуи ”. "До книгата се стигна от интервю след интервю , от разговор на разговор..

публикувано на 25.01.23 в 13:56
Михаил Мутафов

Михаил Мутафов: Когато съм се опитвал да режисирам живота си, винаги съм бъркал

Когато съм се опитвал да режисирам живота си, винаги съм бъркал. Това сподели в интервю за БНР Михаил Мутафов - доайен на Варненския драматичен театър. " Колкото повече съм вярвал в емоцията си, в това, което ми подсказва емоцията, душата - винаги е било по-добре от разсъжденията. И за ролята е така - когато започнеш да я правиш, в грубия смисъл..

публикувано на 25.01.23 в 11:47
Иван Бързаков

Проф. Иван Бързаков: Фактът, че можеш да дишаш свободно, никак не е малко!

В мрачната нощ на 10 септември 1976 г. българинът Иван Бързаков навлязъл по време на буря със светкавици в Адриатическо море и заплувал. Той отплувал за Америка. Първата спирка по пътя му трябвало да стане заблатеният италиански бряг, почти на 11 километра от залива, а морето било пълно с акули. Така започва своята биография проф. Иван..

публикувано на 23.01.23 в 16:38