Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецслужбите ще проверят дали депутати са финансирани от санкционираните по "Магнитски"

Бойко Рашков не присъства на заседанието на комисията "Магнитски"

| обновено на 14.09.21 в 18:22
Снимка: БГНЕС

На последното си заседание т.нар. комисия "Магнитски" единодушно реши да поиска от специалните служби да проверят дали депутати от 46-то Народно събрание са били официално финансирани от някои от санкционираните по глобалния закон "Магнитски" или от свързани с тях лица. В този списък са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и десетки фирми.

Предложението дойде от депутата от "Има такъв народ" Иво Атанасов, издигнат за кандидат за министър на правосъдието от партията на Слави Трифонов.

Депутатите са заявили, че ако такава информация бъде получена от службите, тя ще бъде запазена в архивите на комисията и ще бъде разгледана от следващия парламент. Искането на Иво Атанасов е внесено заради информация в публичното пространство, че протестиращи са били финансирани от тримата санкционирани.

Макар решението да получи подкрепа на всички присъстващи депутати, имаше и кратка дискусия за ефекта от него:

„Тази информация от службите за сигурност - във връзка със свързаните лица, на кого ще бъде предоставена. На коя комисия, като е ясно, че в четвъртък тази комисия приключва, пък няма континюитет между това и следващото Народно събрание, тоест всичко трябва да започне от „кота нула“. Това упражнение просто ми се вижда малко излишно“, каза Филип Попов.

„Всички на тази маса знаят, че след като се сформира 47-ото Народно събрание, има процедура – приключила работа, изготвени и внесени документи, отново да бъдат активирани. Така че мисля, че няма да  бъде безполезно това усилие“, посочи Надежда Йорданова от „Демократична България“. 

На заседанието на временната комисия за наложените санкции по американския закон "Магнитски" в Народното събрание не присъства служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, но имаше представители на Министерството на правосъдието. 

В заседанието не участваха и представителите на ГЕРБ- СДС.

Пред депутатите зам.-вътрешният министър Енчо Мирчев информира за всички сигнали от последните над 10 години срещу санкционираните по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски и Васил Божков. Сигнали срещу третия санкциониран - Илко Желязков, в МВР не са постъпвали, каза той.

От писмена информация на прокуратурата стана ясно, че обяснения след огласяването на списъка, са снемани само от Пеевски и Желязков. Божков не е търсен, защото се укрива в чужбина, пише в справката.

Специализираната прокуратура започна разследване срещу Васил Божков, за да се установи дали е финансирал протестите през лятото на 2021 година. Според изнесената информация проверките срещу Васил Божков са много, срещу Делян Пеевски в периода 2001- 2021 година има 14 проверки, а 13 са прекратени. За Илко Желязков има една отворена проверка.

По време на заседанието Надежда Йорданова от „Демократична България“ и Хамид Хамид от ДПС влязоха в спор -  проверяван ли е бил от прокуратурата Делян Пеевски:

"Мисля че едно е ясно до този момент – че г-н Божков активно се разследва, спрямо него са образувани досъдебни производства. За прокуратурата г-н Пеевски,… в неговата дейност прокуратурата не вижда никакъв проблем“, каза Йорданова.

„Видно от справката, която прокуратурата днес депозира в комисията, в периода 2001 – 2021 година са образувани 14 броя преписки. Това отговаря на всички твърдения, че прокуратурата била бездействала и не е проверявала конкретните сигнали, което очевидно не е така“, контрира Хамид.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54