Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Димитрова: На световното руският отбор ще иска реванш

Гимнастичките и Весела Димитрова с наградите си.
Снимка: БГНЕС

Националният ансамбъл по художествена гимнастика и неговият треньор Весела Димитрова получиха отличията си за отбор и треньор номер 1 на месец август в анкетата на Пресклуб България. Златните ни момичета и тяхната треньорка бяха отличени без гласуване в анкетата, след като спечелиха олимпийската титла на Игрите в Токио миналия месец.

Ерика Зафирова, Симоня Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и  споделиха, че сега основният им фокус е световното първенство в Япония следващия месец, което ще бъде последното състезание в кариерата им. Лаура Траатс не присъства на церемонията.

"Нашата мечта беше олимпийското злато. Ще сме много щастливи, ако успеем да сбъднем другата ни по-малка мечта - световната титла, която все още нямаме, но дори и да не се получи, ще бъдем много щастливи", сподели капитанката на ансамбъла Симона Дянкова. "Ще дадем всичко от себе си да се представим по най-добрия начин. Това ще ни направи най-щастливи, да дадем всичко от себе си и всичко да се получи", допълни Зафирова.

"Ще се постараем да изиграем съчетанията си, както не успяхме на олимпиадата, да направим всичко, някои неща на олимпиадата не се получиха, за които ние си знаем. На световното ще се опитаме да ги направим на 100 процента и това да е нашият финален удар", коментира Радуканова. "Щастливи сме, че олимпиадата не беше последното ни състезание, защото щеше да има още по-голямо напрежение и тежест върху самото състезание. Щастливи сме, че отново ще се върнем в Япония и аз лично се надявам да спечелим абсолютната световна титла", каза Кирякова. Златните ни медалистки от Токио разкриха, че имат планове за професионално развитие след края на кариерата си, но към момента са концентрирани изцяло върху световното първенство.

"Всяко състезание само по себе си е отделно и доста специфично като състезание, така че световното първенство ще бъде съвсем отделно състезание, на което трябва да дадем максимума. Мисля, че борбата ще бъде жестока, тъй като руският отбор ще иска реванш, много съм щастлива, че момичетата по тяхна инициатива поискаха още да увеличат трудността и на двете съчетания. Надявам се последното им състезание да бъде най-щастливото им за годината", заяви Весела Димитрова. Тя разкри, че вече е подбрала 12 момичета за следващия национален ансамбъл, който Димитрова ще води в олимпийския цикъл до игрите в Париж през 2024 година, като предстои броят на гимнастичките да бъде редуциран до 10, за да разполага треньорката с два отбора, които да върти.

Световното първенство по художествена гимнастика ще се проведе от 27 до 31 октомври в Китакюшу, Япония.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крумовград - Локомотив Пловдив  4:1

Крумовград с убедителен успех срещу Локомотив Пловдив

Отборът на Крумовград постигна убедителна победа с 4:1 срещу гостуващия Локомотив Пловдив в мач от 32-рия кръг, първа шестица в Първа футболна лига. Срещата се изигра на Спортен комплекс "Никола Щерев-Старика" в пловдивския квартал Коматево. Футболистите на Станислав Генчев превъзхождаха съперника си през цялата среща.  Головете отбелязаха Алекс Колев..

публикувано на 10.05.24 в 21:25
Юлияна Янева

Юлияна Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба

Юлиана Янева спечели четвърта олимпийска квота за българската борба, след като победи монголката Даванасан Енкх Амар в квалификационния двубой на 76 кг от турнира в Истанбул, Турция. Мими Христова загуби своята схватка и чака репешажи, а Миглена Селишка беше изтеглена от своя съперничка. Квоти за Париж до момента имат Янева, Биляна Дудова на 62 кг,..

публикувано на 10.05.24 в 20:56
Тадей Погачар

Втора етапна победа на Тадей Погачар в колоездачната обиколка на Италия

Тадей Погачар спечели седмия етап от колоездачната обиколка на Италия. Словенецът измина индивидуалното бягане по часовник 40.6 километра между Фолиньо и Перуджа за 51:44 минути. Представителят на домакините Филипо Гана имаше сериозни шансове за успех в днешния ден, но се озова в догонваща позиция след втората междинна контрола. Погачар направи..

публикувано на 10.05.24 в 20:07
ЦСКА 1948 - Славия  0:2

Славия победи домакина ЦСКА 1948

Славия победи с 2:0 като гост ЦСКА 1948 в мач от 33-ия кръг от Първа лига и записа втори успех в последните си три мача.  В 20-тата минута  Теодор Иванов събори в наказателното поле Владимир Николов, но Тони Тасев изпълни слабо дузпата и вратарят на домакините Петър Маринов изби кълбото. В 34-ата минута Росен Божинов допусна грешка при изнасянето на..

публикувано на 10.05.24 в 18:49

Четирикратен олимпийски шампион е новият старши треньор на националния отбор на България

Четирикратният олимпийски шампион Рико Грос (Германия) е новият старши треньор на националния отбор на България по биатлон, съобщи президентът на БФБиатлон Атанас Фурнаджиев. 53-годиният Грос е легенда на световния биатлон. В славната си състезателна кариера германецът е спечелил 28 медала от Олимпийски игри и Световни първенства и има девет..

публикувано на 10.05.24 в 17:02
Григор Димитров

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Рим

Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим с награден фонд 9,09 милиона евро. Поставеният под номер 8 Димитров, който почиваше в първия рунд, елиминира японския левичар Йохихито Нишиока със 7:5, 6:4 след 97 минути игра.  Съперник на Димитров в третия кръг ще бъде..

публикувано на 10.05.24 в 15:56
Калояна Налбантова

Калояна Налбантова взе квота за Олимпиадата в Париж

България ще има представители в две дисциплини на турнира по бадминтон на олимпийските игри в Париж 2024. След Стефани Стоева и Габриела Стоева на двойки жени и Калояна Налбантова си осигури квота на единично жени. Българска федерация бадминтон официално получи днес потвърждение от Световната федерацията на две квоти за Игрите във френската столица...

публикувано на 10.05.24 в 15:40