Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Индустрията няма да издържи дълго на ценовия натиск, предупреждават от БФИЕК

Снимка: БГНЕС

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори настояват държавата да се намеси заради високите цени на тока и газа, тъй като индустрията няма да издържи дълго на ценовия натиск.

В писмо до медиите от Федерацията посочват, че през последната година цените на природния газ са се увеличили близо 5 пъти, а токът на нашата борса през август се е търгувал три пъти по-скъпо спрямо същия период на миналата година.

Ивайло Найденов, изпълнителен директор на Федерацията:

"Мерките, които предлагаме, смятаме, че ще доведат до по-устойчиво предлагане на пазара, ще доведат до по-ниски и по-приемливи цени", каза Ивайло Найденов и посочи основната мярка, за която ще настояват:

"Организирането на отделни търгове за продажба на електроенергия, която да достигне директно до индустрията, ще даде дългосрочност на предлагането и ще даде възможност за планиране както на разходите, така и на инвестиционните програми и също така предлагането на по-дългосрочни продукти. Например снабдяване за три или шест месеца би довело и до по-приемлива цена на електроенергията за индустрията. Всички останали мерки, които предлагаме, са свързани по някакъв начин с намаляване на допълнителни тежести, които са в цената на енергията. Приканваме отговорните институции на диалог, за да можем да помислим какви още допълнителни мерки могат да се вземат, за да се облекчи индустрията, а и не само тя, тъй като в различни страни в Европа има голям набор отстъпки от цената на енергията и на мрежовите разходи за големите индустриални потребители".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Армения подаде оставка

Президентът на Армения Армен Саркисян обяви, че се оттегля от поста си, съобщи агенция Франс прес. Саркисян увери сънародниците си, че е обмислил много добре решението си.  Той посочи, че като президент "няма необходимите средства да влияе върху важните процеси от външната и вътрешната политика в тези трудни времена" за Армения и народа й, и..

публикувано на 23.01.22 в 21:47

Патронажната грижа в Габрово - до 5 юли

В Габрово потребителите на патронажна грижа ще разчитат на помощ до 5 юли. В условията на пандемия, за услугата са осигурени допълнителни средства чрез Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. С осигурените допълнително 460 000 лв. ще се гарантира услугата, която към момента ползват повече от 200 жители на община Габрово. До 5 юли..

публикувано на 23.01.22 в 21:06
Кадин мост

Кадин мост на река Струма ще бъде осветен въпреки скъпия ток

Художественото осветление на историческия Кадин мост на река Струма, построен през 1470 година, няма да се спира - въпреки нарастващите сметки за ток, казаха от Общината в Невестино. Мостът е и емблема на общината. Във всичките 23 села уличното осветление се спира от 23 ч. вечер до 5 ч. сутрин, за да де намаляват разходите за електроенергия...

публикувано на 23.01.22 в 21:00

Над 4000 ученици в Русе преминават на онлайн обучение

Повече от 4000 ученици в Русе преминават на онлайн обучение от понеделник. Детските градини в община Бяла затварят за срок от една седмица. Над 4000 са учениците от Русе, които преминават на ротационен принцип на онлайн обучение от понеделник, 24 януари.  Мярката се отнася за 171 паралелки от 5 до 12 клас, като в електронна среда на..

публикувано на 23.01.22 в 20:34

Учениците до 4 клас в Благоевградско ще учат присъствено

Учениците от първи до четвърти клас в благоевградска област ще посещават училище присъствено, въпреки решението на областния кризисен щаб от края на миналата седмица , всички училища да преминат на онлайн обучение от дистанция.  Директори на учебни заведения прогнозират, че повече от половината деца няма да дойдат в класните стаи...

публикувано на 23.01.22 в 20:31
Олаф Шолц.

Германия зове за "благоразумие" при санкции на Запада срещу Русия

Канцлерът на Германия призова за "благоразумие" при евентуални санкции на Запада срещу Русия заради украинската криза. "Благоразумието ни диктува да изберем мерки, които ще имат най-силно отражение върху нарушителите на общоприетите принципи.  В същото време трябва да вземем предвид отражението, което такова решение ще има върху нас," каза..

публикувано на 23.01.22 в 20:29

Уелс може да приеме неваксинирани здравни служители от Англия

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд няма нищо против назначаване на служители от националното здравеопазване в Англия, които напускат позициите си, заради изискването за задължително ваксиниране на здравните работници.  От Кралския колеж за лични лекари заявиха, че крайният срок за ваксиниране срещу Covid-19  на здравните работници в Англия..

публикувано на 23.01.22 в 19:36
Подкасти от БНР