Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на евроинтеграция за РСМ

Среща на Румен Радев с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи (вляво)
Снимка: press@president.bg

България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония. Това заяви държавният глава Румен Радев днес по време на среща на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, съобщават от президентската пресслужба.

Президентът подчерта, че 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права.

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора на Румен Радев и Оливер Вархеи. България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, подчерта българският президент.

Държавният глава посочи също така, че декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония. Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решаване на спорните въпроси най-важен е  прекият и открит диалог. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.

В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Оливер Вархеи и Светлан Стоев

Министърът на външните работи потвърди пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи принципната позиция на България в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, съобщи външното министерство.

В същото време министър Стоев е подчертал, че за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54