Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще прави доброволни тестове за Covid-19 на учениците в начално училище

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър от днес бързи тестове за коронавирус ще се извършват и в началните училища. На учениците от 12 до 17 години се дават два допълнителни свободни от занятия дни с извинени отсъствия, през които да се ваксинират, реши правителството.

Мобилни звена за безплатни бързи тестове започват да действат за първи път и в началните училища в Кипър от днес. Изследването за коронавирус на най-малките ученици е доброволно и ще се извършва само при писмено съгласие от родителите.

Децата до 12-годишна възраст не могат да бъдат ваксинирани в момента, затова обхващането им с редовни седмични тестове е важно, за да се предотврати разпространението на вируса в училищната, а и в семейната среда, обясниха от здравното министерство. Според него целта е да се гарантира максимално, че училищата на всички нива ще работят в условия на безопасност и защита от Ковид-19 с физическо присъствие на учениците.

За да насърчи ваксинацията сред младежите като част от създаването на безопасни условия в училище, правителството реши да им даде бонус. Тийнейджърите от 12 до 17 години ще ползват допълнително два свободни от занятия дни с извинени отсъствия, ако през тях отидат да се ваксинират с първата и втората доза.

Всички действащи ограничителни мерки срещу коронавируса в Кипър бяха удължени до 8 октомври, прие още правителството.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

3000 души вече са с трета доза в Кипър

В Кипър вече 3000 души от рисковите групи са получили третата доза ваксина срещу коронавируса, съобщи здравното министерство в понеделник. От началото на октомври започва и имунизацията на възрастните хора срещу сезонния грип.  Програмата за..

публикувано на 21.09.21 в 01:50

Коронавирусът е сред рисковете за бюджета на Кипър през 2022 г.

Четири риска - три вътрешни и един външен, могат да повлияят отрицателно на публичните финанси на Кипър през 2022 г. Над една трета от държавните разходи догодина ще отидат за заплати в публичния сектор, пенсии и обезщетения. Короновирусната пандемия и..

публикувано на 18.09.21 в 05:26

Кипър намалява цените на тока с 10% за 4 месеца

С 10% ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър за четири месеца - от ноември до февруари следващата година. Приетият от правителството пакет от компесаторни мерки заради повишаването на цените на електроенергията бе обявен днес от енергийния министър..

публикувано на 17.09.21 в 14:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15
Доналд Тръмп

Тръмп се завръща към предизборните си изяви

Бившият президент и настоящ кандидат за Белия дом на Републиканската партия Доналд Тръмп се завръща към предизборните си изяви, седмица след покушението срещу него.  Първият предизборен митинг след опита за убийство срещу Доналд Тръмп е в Гранд Рапидс,..

публикувано на 20.07.24 в 19:06

Експерти по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия

Специалисти и агенции по киберсигурност предупреждават за риск от злонамерени действия в онлайн пространството след сериозния срив в информационни системи, предизвикан от актуализация на антивирусен софтуер. Специализираните екипи във Великобритания и..

публикувано на 20.07.24 в 18:45

Пищна коронация на 17-ия крал на Малайзия

Традиционна помпозност и топовни гърмежи отбелязаха коронацията на султан Ибрахим Султан Искандар за 17-и крал на Малайзия, съобщава БТА. Той обеща да управлява справедливо през петгодишния си мандат в рамките на уникалната ротационна монархическа система в..

публикувано на 20.07.24 в 17:22

Трима арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО

Трима души, за които се предполага, че са проруски хакери, бяха арестувани за предполагаеми кибератаки срещу Испания и други страни от НАТО с терористични цели.  Информацията е на Ройтерс, която се позова на испанската полиция.   Не се уточнява дали на..

публикувано на 20.07.24 в 17:11

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер

Германия отбелязва 80 години от неуспешния атентат срещу Хитлер, организиран от полк. Щауфенберг и негови съмишленици. В реч по повод годишнината германският канцлер Олаф Шолц призова за защита на демокрацията. "Демокрацията зависи от неуморните усилия на..

публикувано на 20.07.24 в 17:03

Председатели на младежките структури на ДПС се срещнаха с Ахмед Доган

Председатели на младежките структури на ДПС от страната се срещнаха с почетния председател на партията Ахмед Доган в имота му в "Росенец", на която са засвидетелствали своята подкрепа. Това  съобщи съпредседател на младежта организация Танзер Юсеинов:..

публикувано на 20.07.24 в 16:50