Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Христов, УНСС: Учебниците по история ще нарекат днешните събития у нас разруха

Въпреки политическите различия след Освобождението интересите на България са били на първо място

проф. Ивайло Христов, УНСС
Снимка: БНР

Лесно е да се каже да бъдем свободни и независими, но бедният човек нито може да бъде свободен, нито независим. Ако не са решени за масовия човек основните екзистенциални проблеми, не можем да бъдем нито свободни, нито независими. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Ивайло Христов, преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС.

Според него се намираме в период на огромни неравенства и неразбирателства за пътя на българската държава.

„Свободата и независимостта са духовно състояние, за което всеки един от нас трябва да воюва и трябва да се бори“, подчерта проф. Христов.

Той смята, че днешните събития у нас ще влязат в учебниците по история след години с определението „разруха“, а буйната и страстна енергия от 90-те години е била пропиляна от политиците.

Актът на независимостта не идва случайно, той е закономерен и подготвен, подчерта Ивайло Христов. По думите му това е своеобразно увенчаване на периода след Освобождението.

В този период се откроява градивният потенциал на нашата народопсихология. В този период окончателно кристализира оформената европейска същност на българската нация.“

Формираният в България след Освобождението елит прави чест на всяка европейска държава от края на 19. век, отбеляза преподавателят.

Въпреки политическите си различия, те поставят интересите на България на първо място.“

Годините от Освобождението до войните са белязани от съзидателния потенциал на българското Възраждане, но втората, третата генерация на българския политически елит вече не са на нивото на първата, коментира проф. Христов.

Относно личността на владетеля Фердинанд той изтъкна:

„Дълго време личността и делата на Фердинанд бяха отричани, бяха премълчавани. Тогава се създават основите на една модерна европейска държава.“

Следосвобожденските младежи се дипломират в реномираните университети на Западна Европа, посочи Христов. За няколко десетилетия там са се образовали 8 хиляди души, което за страната ни е солидна цифра, допълни той.

На практика това е третият златен век в историята на българската култура.“

Трудно е да се прецени кое надделява – позитивите или негативите при династията на Кобургите, заяви Ивайло Христов, като открои водещите постижения на страната от този период.

След Първата световна война се появява братоубийственият синдром, който ще бъде по-нататък една от големите драми в новата българска история, каза още проф. Христов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над една пета от работещите без договор са заети в ресторантьорството и хотелиерството

Над една пета от работещите без трудови договори през годината са установени в ресторантьорството и хотелиерството, сочи статистиката на Главната инспекция по труда. В периода юли - септември са извършени над 1200 проверки в обекти в морските ни курорти. Освен нарушения свързани с работното време са установени 163 ма работещи без договори и 38..

публикувано на 24.10.21 в 12:30

Зелен сертификат, протести, "Вера Су" - какво се случи през изминалата седмица

Зелен сертификат, дистанционно обучение на ученици, което се оспорва от родители в съда, протестиращи нападнаха министър, подкрепа за бизнеса заради скъпия ток, драмата със заседналия кораб „Вера Су“ продължава. Подробности за тези и други от най-важните новини от седмицата чуйте в звуковия файл.  Отсрочка в изискването за зелен..

публикувано на 24.10.21 в 10:18

Ваксини, сертификати и разделение - акценти от събитията по света през седмицата

За старото разделение Изток - Запад напомни през седмицата напрежението между Русия и НАТО. "Липсата на диалог се оформя юридически" - така обясниха от Кремъл закритите мисии в Москва и Брюксел.  Същевременно родената в Източна Германия Ангела Меркел, канцлер от 16 години, беше изпратена с аплодисменти на последния си Европейски съвет..

публикувано на 23.10.21 в 09:52

НАТО ще интегрира изкуствения интелект в подкрепа на основните си цели

НАТО приема за първи път своя Стратегия за изкуствения интелект, след като бе постигнато споразумение на политическо ниво. В нея са поставени няколко цели, като преди всичко се очаква тя да насърчи развитието и употребата на тези нови технологии  по отговорен начин за отбрана и задачи на сигурността .В бъдеще Организацията на Североатлантическия..

публикувано на 23.10.21 в 08:51

Десислава Георгиева: Мерките се забавиха и българинът реши, че няма заплаха

" Мерките се забавиха и българинът реши, че това не е кой знае каква заплаха. Но в сравнение с другите евроепйски страни ние живеехме в относнителен комфорт", каза в "Преди всички" Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна психологическа помощ при критични събития, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на..

публикувано на 22.10.21 в 09:49
Радиопредавател

Планова техническа профилактика на предавател

На 22 октомври ще бъде извършена планова  техническа  профилактика от 9.00 до 17.00 часа на  предавателя на ултракъси вълни  НИКОПОЛ 4  на честота 96.4 MHz.  Възможни са прекъсвания на сигнала на "Хоризонт".  Можете да слушате програмата онлайн на   player.bnr.bg

публикувано на 22.10.21 в 06:00

Медицинският факултет на СУ - без занятия до 3 ноември

Учебните занятия за всички специалности в Медицинския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ се преустановяват от днес до 3 ноември включително. Причината е заповедта на здравния министър, влязла в сила днес, с която се преустановява присъственият учебен процес във висшите училища в страната. В периода на прекъсването..

публикувано на 21.10.21 в 16:58