Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Плюшеното мече от 120 години е любима играчка на милиони хора по света

В света има над 20 големи музея на мечетата

Графит от Банкси върху разделителната стена във Витлеем
Снимка: личен архив

Най-популярната играчка, поне до преди епохата на електронните игри, беше плюшеното мече. А то навърши достолепните 120

години. В света има над 20 големи музея на мечетата. Периодично се правят изложби на играчки, защото колекционерите по цял свят са няколко хиляди.

Една история е завладяла вестникарските заглавия най-напред на САЩ, а после и на света. Президентът Теодор Рузвелт е бил на лов, но е отказал да убива. Въпреки, че пред него, направо на прицел, е било кафяво мече, той го пощадил. Вестниците се изпълнили с карикатури как Теди,( както наричали президента), се прегръща с едно мече, което точно прилича на днешната играчка. Тази карикатура е имал предвид продавача на детски играчки Морис Михтом, който ушива първото мече-играчка. Но Михтом не забогатява, въпреки, че търсенето на новата играчка е огромно. Той е нямал мислене на бизнесмен и не е патентовал нито мечето, нито дори името му- Теди-бер. Скоро започнали да го произвеждат и други фабрики. Всъщност за нас отдавна Теди бер не е единственото известно плюшено мече. Ние си обичаме Мечо Пух, Мыша косолапи, трите мечки от приказката и още много други варианти. В Базел специално посетихме музея на Теди бер. На трите му етажа видяхме какви ли не сюжети, изпълнени с мечета- училище, аптека, цирк, ледена пързалка, бал и др. Навсякъде се движеха платформите, на които бяха мечета. Затова израелската изложба беше много по-различна. Основно тя бе за механични кукли с облика на мечета. В основата е колекцията на инж. Арик Ноудман, който разказа как се е родила сбирката му, но и как се опитва да я обогати.

"Когато бях дете, баба ми, веднъж месечно ми купуваше механична играчка, но винаги - мечка. Имам 473 механични мечета, които свирят на чинели инструменти или на барабан, правят гимнастика, карат мотоциклет. Тази колекция е основно от петдесетте и осемдесетте години на миналия век. Има много музеи на мечета по света - в САЩ, Германия, Чехия, почти няма европейска държава без такъв музей, а също и Далечния изток. Дори има хора, които „колекционират“ посещения в такива музеи. Но в Израел няма постоянна експозиция. Голяма част от еврейските деца са дошли от концлагерите или от скривалищата без нищо. Багажът е можел да бъде с определена максимална тежест. Първото, което са махали от него са били играчките. През 60-те години създават в Израел фабрика за плюшени мечета, но тя фалира. Теди-бер не влиза в критериите за красиво и полезно тук. Сега, когато играчките са от Китай и са евтини, родителите обичат често да ги подменят. Така и децата не се привързват към тях".

Повечето мечета, които другите колекционери донесоха на изложбата, не са много стари - 30-50 годишни. Имаше и съвсем нови-дизайнерски.

"А защо се предпочитат мечета пред другите кукли или плюшени зверчета, трябва да попитате психолозите. Теди -бер едновременно прилича на човек, но е и символ на сила. Има изследване, че в САЩ 40 на сто от възрастните, изцяло останали самотни хора, си лягат да спят прегърнали играчка-мече. Близките и приятелите им са умрели, децата са далеч. Тогава си спомнят за неизменния приятел от детството. Психолозите констатират, че всеки човек, независимо от възрастта, се нуждае от прегръдка преди сън“.

Арик Ноудман каза, че останалите мечета в колекцията му са купувани от най-различни страни по света. Те са възможно най-старите - от преди стотина години. Най-голямата ми мечка е метър и 10 см. Старинни и колекционерски са. Много трудно обаче може да се намерят експонати със собствени приключения. Първите им собственици, отдавна са починали и са отнесли историите им. Продават ги внуци и правнуци. Имам няколко мечета, които са прекарали Втората световна война в скривалища заедно с криещите си деца. Останалите старинни мечета ги избирам по физиономията им. Ако ме привлече по някакъв начин ги купувам. Не търся мече, което сякаш току-що е произведено или е съхранявано зад витрина, така че децата да не ги докосват. Мечетата, които търся, не са в добро състояние. Носят следите от неистовата любов, на тези които са си играли с тях. Ако сравним мечета, произведени почти от една и съща серия на дадена фабрика, но едните запазени, а другите дадени на деца да си играят с тях, с времето те добиват съвършено различна физиономия. В колекцията си, която има близо 1000 експоната, освен механичните играчки, които са ми спомен от моето детство, събирам обичани мечета. Самият факт, че играчката е запазена 100 години, въпреки лошото ѝ състояние, а не е изхвърлена, говори за значението ѝ в семейната история. Знам, че е била част от нечий живот. А запазеното и чистичко мече ми изглежда безучастно. Събирам детска любов.

Репортажа можете да чуете в звуковия  файл
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още за източването на европари чрез виртуални животни

От Министерство на земеделието и от Агенцията по храните са установили, че в Софийска област, че от фермите липсват две трети от животните , с които се е кандидатствало за евросубсидии, тоест това са само  виртуални животни. "Вече две-три години питаме защо се случва това и сме представили проблема пред земеделските институции", заяви в "Преди..

публикувано на 21.10.21 в 16:59

Подготвя се монумент на площад Вацлав Хавел

На  площада, който носи името на чешкия писател, дисидент и президент Вацлав Хавел  Гражданската инициатива готви и  монумент на площад Вацлав Хавел в чест на Хавел. Инициатори са Петър Стойнов от Софийския дискусионен форум и Яне Френски от "Ърбит". "Най-напред ще се поставим информационни табла на площада, за да запознаем столичани и хората от..

публикувано на 21.10.21 в 15:07
Гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев

Венцислав Каравълчев: България съществува благодарение на молитвите на Иван Рилски

"Знаем достатъчно, но животът на Свети Иван Рилски е океан и това, че сме гребнали от океана не означава, че сме го преплували или опознали във всички нюанси. Свети Иван Рилски е прекалено голям, за да можем да го обхванем и   опознаем  - един живот не стига Свети Иван Рилски ненапразно е покровителят,  светецът на българския народ. Някои..

публикувано на 20.10.21 в 14:13

Обостряне на ревматологичните и ставни проблеми след Covid - 19

"Във влажните и студени дни пациентите със ставни заболявания идват с болки и скованост, с различна обусловеност на симптомите, като това зависи от стадия на болестта", каза пред БНР доц. Любомир Маринчев "Обострянето на ревматологичните проблеми през този сезон е налице. Но заболяванията на опорно - двигателния апарат са различни от..

публикувано на 20.10.21 в 14:00
Йордан Арабаджиев

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има..

публикувано на 20.10.21 в 13:09
 Емил Спахийски

Емил Спахийски: Бюрокрацията в ЕС наложи пандемични практики държавите да са рекламодатели в медиите

"Това, което мога да кажа, че освен подобряване на съдържанието на изданията, предстои те да стъпят много силно в дигиталната сфера, но и 100 процента е сигурно, че няма политическа цензура в тези вестници ", каза в "Преди всички" новият главен редактор на вестниците Монитор и Телеграф Емил Спахийски . "Логиката на един вестник е да има..

публикувано на 20.10.21 в 10:42
Д-р Кристофър Неринг

Д-р Кристофър Неринг: В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите

" В много държави тайните служби се опитват да контролират медиите и от друга страна в развитите демокрации медиите се опитват да контролират държавата, включително и тайните служби. Виждаме конфронтация между двете институции. Големият проблем идва често от това, че тайните служби под прикритие тайно се опитват да вербуват, да..

публикувано на 19.10.21 в 17:19