Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев получи наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Снимка: БГНЕС

Писателят Владимир Зарев получи наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Отличието беше връчено на церемония в Народния театър.

„Преди 100 години, на днешния ден - 22-ри септември - точно в пресветлия миг на постигната Независимост на България, Иван Вазов издъхна и напусна завинаги, но не ни изостави. С цялото си величествено творчеството остана с нас, присъства във всеки от нас, в обичния си български ,народ в обичния си български език, в изпитанията и светлината на своята родина България“.

Владимир Зарев получи наградата от президента Румен Радев, който заяви: 

„Днес честваме Независимостта на България, но днес се прекланяме и пред личността, без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език - дядо Вазов, патриархът, който чувстваме еднакво недостижим и в същото време близък, продължава да ни учи кои сме. От неговото перо се ражда съвременна България“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си! Слава на..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии Попитан дали има призовка, без..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че дългоочакваните доставки на оръжия няма да променят нищо на фронта.  Джо Байдън приветства..

публикувано на 24.04.24 в 17:56