Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на транспорта отчете забавяне при ремонтите на влакове

Христо Алексиев по време на внезапна инспекция в жп депо
Снимка: Министерство на транспорта

Няма да допусна неефективно разходване на средства при изпълнението на ремонтите на влаковете. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев по време на внезапна инспекция в жп депата София и Илиянци, съобщиха от Министерството на транспорта.

Повод за неговото посещение е, че предоставената информация за изпълнението на договора по проекта за поддръжка на мотрисните влакове на БДЖ, е недостоверна. След извършена инспекция, министър Алексиев отчете недобросъвестно изпълнение на договора и отчетливо забавяне в извършването на основните ремонти.

„Към момента е направена само текуща поддръжка на мотрисите и е изгубено време в период от една година и девет месеца по възстановителните и основните ремонтни дейности“, уточнил министърът.

По време на проверката Христо Алексиев категорично е поставил условие към „БДЖ - Пътнически превози” и изпълнителя „Алстом” в кратък срок да се изготви нов линеен график, който да му бъде представен в началото на октомври. 

„Необходим е строг контрол на всички дейности, които оперират БДЖ, за да може превозвачът да предоставя по-добра услуга за пътуващите“, казва министър Алексиев. Той отбеляза още, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.

Министърът е отбелязал още, че няма да позволи повишение на цените на билетите и ще обсъди това другата седмица с ръководния екип на БДЖ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Януш Войчеховски

Януш Войчеховски: Бюджетът за кризи заради климатичните промени трябва да бъде увеличен

Новият бюджет на Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да бъде увеличен, особено резервът й за кризи, заради климатичните промени, заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който днес и утре е в Кипър. Той ще участва в срещата на агроминистрите от 9-те средиземноморски страни-членки на ЕС /групата MED9/ по проблемите на засушаването...

публикувано на 02.09.24 в 03:09

Британският парламент подновява работата си след много кратка лятна ваканция

Британският парламент днес подновява работата си след може би най-кратката лятна ваканция от десетилетия. Правителството на Киър Стармър ще продължи със своята „натоварена законодателна програма“, обеща висш министър от кабинета на Обединеното кралство, преди депутатите да влязат в Камарата на общините и респективно благородниците в Камарата на лордовете..

публикувано на 02.09.24 в 03:01
Делян Пеевски

Делян Пеевски: "ДПС - ново начало вече е факт"

"ДПС - ново начало" вече е факт.  Това се казва в прессъобщение, изпратено до БНР от имейл адрес, използвн от фракцията в ДПС на Делян Пеевски.  В писмото се твърди, че 5 минути след полунощ е подадено електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание.  Писмото до медиите завършва с думите "Ние сме..

публикувано на 02.09.24 в 02:54
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас" Лидерът на най-големия синдикат в Израел..

публикувано на 01.09.24 в 21:19

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се допусне възпламеняването на вече загасени огнища. Причината за пожара още не е известна.

публикувано на 01.09.24 в 20:29

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица, което беше въведено  преди седмица заради пожара под Черни връх в Рила, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов.  Гасенето продължи повече от 10 дни, когато в планината се изля обилен дъжд. Районът обаче е под наблюдение за възобновяващи се огнища. Има улеи и места..

публикувано на 01.09.24 в 20:26

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

За първи път крайнодясната „Алтернатива за Германия“ печели избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете в днешния регионален вот, сочат първите прогнозни резултати.  Миграцията и войната в Украйна се превърнаха в основните теми за избирателите.  "Алтернатива за Германия" е..

публикувано на 01.09.24 в 20:02