Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Австралийски филм получи голямата награда на Банско филм фест

Австралийският филм “ОКЕАН ДО НЕБЕТО” на Майкъл Дилън получи Голямата на награда на Банско филм фест в юбилейното му, 20-о издание.

В мотивите на журито пише: Филм, съдържащ в себе си елементите на истински трилър, който журито изгледа на един дъх, въпреки че беше най-дългия в състезателната програма. Напрегнат и динамичен разказ за едно рисковано приключение от устието на река Ганг до нейния извор в Хималаите. Този филм, дори и сам, би успял да покрие всички останали категории.

 1. СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО –   “ГОЛАТА ПЛАНИНА”, Алекс Чикон, Испания

  Мотивация на журито: Великолепно разказана история, която не само демонстрира брилянтниаоператорска и монтажна работа, но и ни разказва за едно историческо постижение в хималайския алпинизъм. Авторът не пропуска да ни припомни за драматичните събития в Пакистан, които поставят търсачите на силни усещания в нова, несигурна и трудна за оцеляване среда, в която са важни не само алпинистките умения. 

 2. НАГРАДА НА ОБЩИНА БАНСКО ЗА КУЛТУРА НА ПЛАНИНАРСКИТЕ НАРОДИ – “ЧОЛИТАС”, Хайме Мурсиего, Пабло Ирабуру, Испания.

  Мотивация на журито: Пет смели жени, които нямат нищо общо не само помежду си, но и с алпинизма, се впускат в приключението на живота си. Пътят им към Аконкагуа преобръща не само техния живот, но и този на зрителите. Великолепна история, която ни кара поне за малко да забравим дребните проблеми в живота си и да се възхитим на смелостта на петте момичета, независимо, че само две от тях стъпват на върха. Върхът е прекрасна метафора, която ни показва как всеки от нас може да промени живота си, стига да има достатъчно воля за следващата стъпка. 

 3. НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНА РЕАЛИЗАЦИЯ В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ – “К2: НЕВЪЗМОЖНОТО СПУСКАНЕ”, Славомир Батура, Австрия.

  Изключителен филм, който ни показва новите измерения на екстремните спортове. Спускането със ски по най-опасния връх на света, който рядко допуска хора до себе си, е подвиг, документиран по най-вълнуващия възможен начин. Филмът ни показва не само колко е важна отборната работа във всяка една житейска мисия, но също така ни дава да разберем, че съвременните технологии могат да се използват не само, за да “показваме мускули”, но и за спасяване на човешки живот. Вълнуваща история, която ни кара да уважаваме полския алпинизъм още повече!

 4. НАГРАДА “ПЕТЪР АТАНАСОВ” ЗА НАЙ-ДОБЪР СЦЕНАРИЙ – “СТЕНАТА НА СЕНКИТЕ”, Елиза Кубарска, Полша.

  Едва ли някой ще се изненада, че председателят на журите на Банско Филм Фест през 2019 получава награда. Елиза е световен майстор на планинарското кино. Нейната история за семейството шерпи, което прави всичко възможно, за да осигури бъдещето на 16-годишния си син, надхвърля пределите на планинарското кино и ни показва, че битката с върховете понякога е само средство за препитание. Перфектен сценарий, операторска работа и режисура, които спират дъха и те карат да преосмислиш живота си.

 5. НАГРАДА НА ФИЛМ ЗА ПЛАНИНАРСКИ СПОРТОВЕ, ПРИКЛЮЧЕНИЯ И ИЗСЛЕДВАНИЯ – “ЕВЕРЕСТ: ТРУДНИЯ ПЪТ”, Павол Барабаш, Словакия

  Вълнуващ филм, който чрез спомените около драматичните събития от историческата словашка експедиция до Еверест през 1988 ни показва как понякога животът е способен да събере в едно и успехът, и трагедията. 

 6. СПЕЦИАЛНО СПОМЕНАВАНЕ НА ФИЛМ – “ДЪХ СВЪРЗАНОСТ”, Алиша Йънг, Ричард Сайди, Нова Зеландия.

  Кратък филм портрет, който отразява философията на спортист от световна величина, разказан по изключително красив и поетичен начин.

 7. Специално споменаване на филма –  „Щастливите камъни“, режисьор Зоя Димитрова, Милена Стойкова – Ваучер за уикенд в хотел Амира и тест драйв в София.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите, които живеят в чужбина, не смятат да се завърнат трайно

Българите, които живеят в чужбина, не смятат да се завърнат трайно у нас, а за тези, които го допускат, е по-скоро като дългосрочно намерение, което евентуално може да се случи в годините напред. Това показват резултатите от миграционното проучване на популярната глобална общност на българите по света "Тук-Там". Допитването е..

публикувано на 25.01.22 в 15:25
Елизабет Револ в България

Елизабет Револ пред БНР: Най-важно във високата планина е търпението

На 25 януари 2018 г. Елизабет Револ става първата жена, изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата. На слизане тя преживява една от най-драматичните спасителни акции в историята. Оцелява и е спасена от участници в полска експедиция, които обаче не могат да достигнат до партньора й Томаш Мацкиевич (Томек) и той остава завинаги в планината...

публикувано на 24.01.22 в 11:07
Диболюз по Гран Жорас

Екстремните спортове 16-22 януари 2022

Французинът Шарл Диболюз (Charles Dubouloz) осъществи първото зимно соло изкачване на Северната стена на Гран Жорас - по маршрута “Rolling Stones”. Това се е случило от 13 до 18 януари, с 5 бивака и температури, достигащи минус 30 градуса. Прочутата линия е дълга 1100 м, намира се до реброто Уокър и предлага микст катерене - ED, M8, A3+, 6a,..

публикувано на 23.01.22 в 10:27

23.01.2022 Законите на Мърфи

Рубриката "Законите на Мърфи" от 23.01.22 година.

публикувано на 23.01.22 в 09:00

Млади политолози обсъждат ролята на президентското слово

Млади политолози ще дискутират по темата „Ролята на политическото слово на държавния глава”. На дискусията са поканени  досегашните президенти на страната. От тях се очаква да присъстват Георги Mърванов и Росен Плевнелиев.  Ситуацията е доста променена в сравнение с първото встъпване в длъжност на Румен Радев, отбеляза в интервю за БНР..

публикувано на 20.01.22 в 08:10

16.01.22 Законите на Мърфи

Рубриката от 16.01.22 година.

публикувано на 16.01.22 в 09:00
Ерве Бармас

Екстремните спортове 9-15 януари 2022

Щастлива развръзка за експедицията на Нанга Парбат . Италианецът Ерве Бармас и германецът Давид Гьотлер се завърнаха благополучно в Базовия лагер, след като по-рано бяха блокирани от лошо време в палатката си на 6200 м височина. Двамата правят опит за зимно изкачване на този осемхилядник по изключително трудната Рупалска стена, висока около 4600 м...

публикувано на 15.01.22 в 15:56
Подкасти от БНР