Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските шампиони Георги и Владимир: Тези медали са за целия ни екип, на злато се спи най- удобно

Георги Стоянов и Владимир Коточев донесоха първата за България европейска титла при подрастващите в акробатиката. Състезателите  на клуб по спортна акробатика „Бургас“ спечелиха безапелационно финала във вида „двойки мъже“, възраст 11-17 години на първенството на Стария континент за юноши и девойки, което се проведе в италианския град Пезаро.

Освен това българите записаха още два финала във видовете „двойки жени“. При 12-19 годишните Полин Петрова и Еванджелин Ясмин Михайлова се наредиха на 7-мо място.

Това е и позицията във финала на двойката ни жени 11-17 години - Магдалена Тодорова и Елена Хинкова.



„Доста тежи този медал. Заслужаваше си целият труд, който положихме. Много се радвам за успеха, който постигнахме. Мечтата ни беше просто да се качим на подиума, без значение на кое място ще сме, но стъпихме на най-високото. Съчетанието по музиката на Майкъл Джаксън ни е най-любимо. Изключително сме щастливи, че показахме него във финала. Знаехме, че с него имаме много по-голям шанс за медал. “, сподели при завръщането си Георги Стоянов.

„Победа – това се вижда от най-високото стъпало на стълбичката. Мачкаш всички и си горд със себе си. Много е хубаво. Следващата ни цел ще е да си запазим златото,  колкото можем. Съчетанието, което изиграхме във финала е поставено от Пламена Зайкова и го отработихме с Иван Карастоянов. Зад нас r;d голям екип, не са едн или двама души. Медалите ги посвещаваме на целият екип – треньори, на хората, които ни подкрепят, на всички близки и най-вече на нас самите. Първата вечер, си сложих медала под възглавницата, защото на злато се спи най-удобно “, добави Владимир Коточев.


„От диванчето, докато ги гледах от страни видях най-хубавото – първото място. Трудно е да гледаш от страни. Емоцията е доста голяма. В подготовката трудно ни беше по време на карантините. Трудно беше да тренираме в домашни условия. Последваха няколко контузии. Добре, че бързо отшумяха и всичко е наред. Успяхме“, допълни треньорката им Камелия Борисова, която беше с тях в Пезаро.

„Доста вълнуващо и притеснено ми беше пред телевизора. Винаги сме до тях на състезание. На голям форум не можем да отидем целия екип. Надявахме се всичко да изпълнят перфектно. Знаехме, че ако това стане, те имат реален шанс да влязат в тройката. След изиграването бяхме абсолютно сигурни, че те са нашите шампиони“, сподели другият им наставник Мария Желева, която ги подкрепяше тук в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рами Киуан донесе 11-тия медал на България на европейското по бокс

Рами Киуан закри по перфектен начин за България днешния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински (Полша) и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате,..

публикувано на 24.04.24 в 21:19

Луедогорец обезсмисли реванша с Хебър за Купата

Лудогорец победи лесно с 4:0 у дома Хебър в първи полуфинален двубой от турнира за купата на България.  Носителят на трофея от миналия сезон успя да вземе аванс в резултата още в четвъртата минута на мача. Франсиско Гомес центрира и топката достигна до Рик Джонатан и той откри резултата с точен изстрел във вратата на гостите.   Четири минути след това..

публикувано на 24.04.24 в 20:53

Баскетболистките на Берое драматично спечелиха титлата

Берое Стара Загора завоюва титлата в женската А група за четвърти пореден и общо шести път в своята история. Настоящите шампионки оцеляха срещу Монтана 2003 с 67:66 в петата решителна среща, изиграна в зала „Общинска“. Двата тима сътвориха драма, спираща дъха, но във финалните акорди баскетболистките на Албена Хубенова изстрадаха ценния триумф и..

публикувано на 24.04.24 в 20:35

Румен Радев удостои с Почетния знак героите от Еверест

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест през 1984 г.  Събитието се проведе в Централния военен клуб в столицата и е част от официалното отбелязване на 40-ата годишнина от експедиция "Еверест 1984".  Румен Радев връчи Почетния знак на един от участниците в..

публикувано на 24.04.24 в 20:20

Виктория Томова приключи в първия кръг в Мадрид

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите 1000 в Мадрид с награден фонд от 7.7 милиона евро. Най-добрата българска тенисистка загуби драматично след обрат със 7:5, 5:7, 4:6 срещу Шиню Ван. В първия сет Томова изоставаше на два пъти с пробив, но успя да направи обрат срещу китайката, повеждайки в резултата.  Във..

публикувано на 24.04.24 в 19:09
Ясен Радев.

Още четирима наши си осигуриха медали на европейското по бокс

Още четирима наши осигуриха нови медали за българския бокс от европейското първенство в Белград. В най-ниската категория при мъжете - тази до 48 килограма, Себахтин победи на четвъртфиналите Хасан Маликов от Азербайджан с пълно съдийско единодушие и е на една победа от второ поредно участие на финал на европейско първенство.  На полуфиналите младият..

публикувано на 24.04.24 в 18:49
Айлет Зусман и Линой Ашрам с Даря Атаманов

Треньорката на Линой Ашрам: Трудно е, имаме близки в Газа и ги чакаме да си дойдат

След като напусна Италия  една от най-добрите треньорки в света по художествена гимнастика Жулиета Канталупи вече половин година е част от щаба на националния  отбор на Израел. Внучката на легендата Жулиета Шишманова работи с главния треньор Айлет Зусман, която изведе до олимпийската титла в Токио Линой Ашрам. Жулиета сега тренира основно..

публикувано на 24.04.24 в 11:58