Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии

През зимата може да се стигне до директна безвъзмездна помощ, ако ситуацията с цените на тока се влошава, каза вицепремиерът пред БНР

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран. Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден. Това заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов.

По думите му има чуваемост и разбиране в Брюксел, че „най-вероятно, да, ще се наложи един служебен кабинет да го предаде“.

Позитивния ефект Пеканов вижда в това, че ще бъдат вързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи. Настоящият вариант на документа е четвърти.

Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме… Част сме от всички тези процеси“, коментира вицепремиерът в предаването „Преди всички“ по повод вече разписани споразумения и документи, с които страната ни се е ангажирала.

Пеканов допълни, че „сега много рязко ни се казва от Брюксел“, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности.

Големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще инвестират, е направена декарбонизация, каза той.

Атанас Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. Според него темата за бедността и социалните неравенства в България е била неглижирана и сега Планът е спрян от един социален въпрос.

„Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“

Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.

Относно проблемите в областта на върховенството на закона вицепремиерът отчете ситуацията като трудна. Той декларира, че се търси баланс между очакванията на европейските институции и залагането на реалистични реформи.

Румънският план е бил предаден през май, а едва преди дни са завършили преговорите по него, поясни Атанас Пеканов.

„Разбирам исканията за компенсации, но тези средства, за да се намерят, се минава през актуализация на бюджета“, посочи Атанас Пеканов относно рекордно високите цени на тока.

В някои страни дори няма компенсации за бизнеса в този случай, защото това са пазарните процеси.“

Според Пеканов мерките на Министерския съвет за подпомагане в тази посока не са популистки и „за момента това са възможните мерки“. Той не изключва при влошаване на ситуацията заради огромните флуктуации на цените, през зимата да се стигне до директна безвъзмездна помощ.

Реформите не получават гласност в обществото, обобщи Пеканов, според когото няма политическа чуваемост по тази тема. Вицепремиерът изрази надежда да има редовен и стабилен кабинет, с визия поне за 4 години.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27