Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците гласуват на местни избори

Подготовка за вота в Рим, 1 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес и утре в Италия се провеждат местни избори. Ще гласуват над 12 милиона италианци в над 1300 общини.

Ще бъдат избрани кметове на Рим, Болоня, Милано, Неапол, Торино и Триест, които са главните градове на шест области, както и в 14 града, които са центрове на провинции като Новара, Беневенто, Римини и др. В област Ломбардия ще се гласува в най-много общини - 236.

От тях най-малко гласоподаватели има в селището Мортероне - само 34 души. Най-много са в столицата Рим - над 2 300 000.

На остров Сицилия през тази година бе сформирано от 8 махали селището Милишеми и там ще се гласува за първи път.

От общо 145 кандидати за кмет в главните и по-големи градове само 25 са жени.

Областен управител се избира само в Калабрия.

От политическа гледна точка в надпреварата Демократическата партия на места е в съюз с движението Пет звезди, което се представя отделно и със свои кандидати. Десните политически партии чрез кандидатите освен индивидуално са и в различни съюзи по между си. Конкуренция представляват и гражданските листи в малките населени места.

Вотът започва днес в 7 часа и ще приключи в 23 часа местно време и ще продължи утре от същия начален час до 15 часа следобед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Решението на поскъпването на тока и газа е на енергийния регулатор АРЕРА.

Токът в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие

Електрическата енергия за домакинствата в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие, а цената на природния газ се увеличава с 14,4 на сто, обяви енергийният регулатор АРЕРА, предаде Ройтер. Това става в резултат на „изключителната..

публикувано на 29.09.21 в 10:48
Премиерът на Италия Марио Драги

Италия с мерки за 3 милиарда евро срещу поскъпване на газ и ток

Италианският премиер Марио Драги обяви мерки на стойност 3 милиарда евро за ограничаване ръста в цените на газа и електроенергия на фона на общото поскъпване на енергийните продукти в Европа. Освен това правителство не възнамерява да вдига..

публикувано на 23.09.21 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия за втори мандат

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  Новината бе потвърдена от..

публикувано на 28.06.24 в 01:10
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: EС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана

Eвропейският съюз се нуждае от 500 милиарда евро инвестиции в отбрана през следващите 10 години. Това е заявила председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред лидерите на 27-те еврочленки, които заседават в Брюксел. За това съобщава..

публикувано на 27.06.24 в 20:37
Йенс Столтенберг

Столтенберг: НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му

НАТО е много издръжлив отбранителен съюз и няма да има заплаха за оцеляването му нито от евентуално завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, нито от победа на крайната десница на изборите във Франция. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг..

публикувано на 27.06.24 в 20:25
Димитър Главчев

Премиерът Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Премиерът Димитър Главчев ще води делегацията на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Брюксел, след като президентът Румен Радев отхвърли предложението на служебния кабинет да ръководи българската..

публикувано на 27.06.24 в 20:02
Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев

Министерството на отбраната: Позицията на България е синхронизирана със съюзниците от НАТО

В приетата от Министерския съвет позиция на страната ни за срещата на върха на НАТО във Вашингтон идния месец няма нищо, което да накърнява националния ни интерес или да застрашава националната сигурност. Това заяви заместник-министърът на отбраната..

публикувано на 27.06.24 в 19:20
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Карадимов (вляво) и кметът на Сливен Стефан Радев

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на Сливен по ПВУ

Близо 14 милиона лева ще бъдат дадени на община Сливен по Плана за възстановяване и развитие за изграждане на довеждаща инфраструктура в новия индустриален парк. Той е планиран да заема площ от 450 декара в района летище „Бършен“. Днес министърът..

публикувано на 27.06.24 в 19:02

МВР даде още подробности за Брендо

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди на брифинг, че последната информация, свързана с Евелин Банев-Брендо, води към сепмеври 2021 година, когато той беше задържан близо до Киев. Министърът уточни, че след ареста на Банев българската..

публикувано на 27.06.24 в 18:53