Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците гласуват на местни избори

Подготовка за вота в Рим, 1 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес и утре в Италия се провеждат местни избори. Ще гласуват над 12 милиона италианци в над 1300 общини.

Ще бъдат избрани кметове на Рим, Болоня, Милано, Неапол, Торино и Триест, които са главните градове на шест области, както и в 14 града, които са центрове на провинции като Новара, Беневенто, Римини и др. В област Ломбардия ще се гласува в най-много общини - 236.

От тях най-малко гласоподаватели има в селището Мортероне - само 34 души. Най-много са в столицата Рим - над 2 300 000.

На остров Сицилия през тази година бе сформирано от 8 махали селището Милишеми и там ще се гласува за първи път.

От общо 145 кандидати за кмет в главните и по-големи градове само 25 са жени.

Областен управител се избира само в Калабрия.

От политическа гледна точка в надпреварата Демократическата партия на места е в съюз с движението Пет звезди, което се представя отделно и със свои кандидати. Десните политически партии чрез кандидатите освен индивидуално са и в различни съюзи по между си. Конкуренция представляват и гражданските листи в малките населени места.

Вотът започва днес в 7 часа и ще приключи в 23 часа местно време и ще продължи утре от същия начален час до 15 часа следобед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Решението на поскъпването на тока и газа е на енергийния регулатор АРЕРА.

Токът в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие

Електрическата енергия за домакинствата в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие, а цената на природния газ се увеличава с 14,4 на сто, обяви енергийният регулатор АРЕРА, предаде Ройтер. Това става в резултат на „изключителната..

публикувано на 29.09.21 в 10:48
Премиерът на Италия Марио Драги

Италия с мерки за 3 милиарда евро срещу поскъпване на газ и ток

Италианският премиер Марио Драги обяви мерки на стойност 3 милиарда евро за ограничаване ръста в цените на газа и електроенергия на фона на общото поскъпване на енергийните продукти в Европа. Освен това правителство не възнамерява да вдига..

публикувано на 23.09.21 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Орбан: Доналд Тръмп е готов да действа като посредник за мир между Русия и Украйна, ако бъде избран

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в писмо до лидерите на ЕС, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп е готов да действа "незабавно" като посредник за мир в конфликта между Русия и Украйна, ако бъде избран през ноември,..

публикувано на 16.07.24 в 15:32
Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова (в центъра) участва в заседанието на ЕКОФИН в Брюксел.

Людмила Петкова: Техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас продължава с добро темпо

Техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас продължава с добро темпо. Това е заявила вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова по време на заседанието на финансовите и икономическите министри на страните от Европейския съюз -..

публикувано на 16.07.24 в 15:04
Снимката е илюстративна, архив.

Танкер се преобърна край голямото индустриално пристанище на Оман - Дукм

Петролният танкер "Престиж Фалкън" (Prestige Falcon) се преобърна близо до бреговете на Оман, а 16-членният екипаж е в неизвестност, предаде Ройтерс, позовавайки се на Оманския център за морска сигурност. Екипажът се състои от 13 индийски граждани и..

публикувано на 16.07.24 в 14:53
Румен Гечев

Проф. Румен Гечев: Защо няма подписка за извънреден конгрес на БСП?

Защо няма извънреден конгрес на БСП? Изненадвам се защо не се събира подписка за извънреден конгрес. Защото той може да реши този спорен въпрос с двувластието в партията. Не виждам каква друга ситуация би била по-добра за свикване на конгрес...

публикувано на 16.07.24 в 14:50
Йордан Цонев

Йордан Цонев: Някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира

"Ние, които сме в екипа на Пеевски, категорично сме убедени, че някой се уплаши от голямо и силно ДПС, което се реновира ".   Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Йордан Цонев. А  "уплашените" описа така: "Тези, които искат малко, по-етнизирано и..

публикувано на 16.07.24 в 14:29
Пламен Димитров

КНСБ: Най-малко 10% увеличение на заплатите в обществената сфера

За най-малко 10 процента увеличение на заплатите в обществената сфера настоява КНСБ. Промяната трябва да залегне в бюджета за следващата година, за което ще са необходими близо 2 милиарда лева.  Това каза в Кърджали президентът на синдиката Пламен..

публикувано на 16.07.24 в 14:05
Валентин Вацев

Валентин Вацев: България е до шия в олигархичната машина

Ако е възможно да се излезе от олигархичната машина, в която България е потънала до шия, единственият начин, познат от античността, е диктатура, въпреки че не съм привърженик на диктатурата. Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 16.07.24 в 13:55