Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков: Аз съм българин, готов да помогне за обединението на нацията

| обновено на 03.10.21 в 19:13
Кандидатпрезидентската двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева.
Снимка: БГНЕС

Под мотото „Наистина обединени“ Инициативен комитет официално издига кандидатурата на ректора на Софийския университет професор Анастас Герджиков и на полковник Невяна Митева за президент и вицепрезидент. В словото си професор Герджиков призова за обединение на нацията:

„Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, предполагам, че няма и да се превърна в политик. Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността и да плати цената за това да помогне поне малко за обединението. И, когато казвам да се обединим, нямам предвид политиците и партиите, имам предвид хората и нацията. Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения“.

За постигането на поставените цели и за подкрепа Герджиков заяви, че ще води разговори с всички политически сили.

"Аз искам да работя с всички български партии. За мен обаче е много по-важно за мен да гласуват български граждани от целия спектър. Аз няма да откажа на никоя партия подкрепа, защото това би било лош знак към българското общество, включително на ДПС, на БСП на всички партии. Ще потърся най-напред десните партии, а след това дясно-центристките партии, а накрая всички останали".

По думите на проф. Герджиков основният му конкурент в президентската надпревара Румен Радев не е  постигнал целта да обедини нацията.
"Аз нямам нищо против личността на Румен Радев, аз се познавам с него и сме в най-добри отношения. Но това, което виждаме в края на мандата на един президент, е резултатът. Един президент в края на мандата трябва само да каже изпълнил ли е текста на Конституцията, който казва, че той е олицетворение на единството на нацията".
Герджиков каза, че се познава бегло с Бойко Борисов.
"Виждал съм го три пъти във връзка със служебните ми задължения като ректор. Нямам нищо общо с партия ГЕРБ, нямам нищо общо с партия ДПС. Всичко това са неверни слухове".
Кандидат-президентът заяви, че е получил неочаквано широка подкрепа и коментира компроматите срещу себе си.
"Не е вярно, че Бойко Борисов е почетен доктор на Софийския университет. Не е вярно, че аз някога съм славословил за него. Не е вярно, че съм подписвал договор с майка ми, това беше публикувана лъжа. Всички тези неща не са верни. Очаквам още много през следващите седмици".
Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева заяви, че се гордее, че живее в България и обясни:

„Взех решение да се включа в изборите за президент и вицепрезидент, защото вярвам, че е дошло време за обединение, истинско, и то зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Не искам да живеем разделени. Можем да вървим само напред заедно“.

Инициативният комитет се състои от 67 представители на всички сфери от нашия обществен и политически живот.

Ето как отговориха на въпроса - защо подкрепят кандидатпрезидентската двойка проф. Николай Овчаров, певицата Милена и актьорът Тончо Токмакчиев.

„С неговите изказвания, с това, което той представя пред хората, наистина ще може да направи нещо, за което аз отдавна ратувам, едно удовлетворение в обществото. Това е едното, а другото нещо - защото смятам, че той е добър и ярък представител на дясното, към което и аз смятам, че съм, така че смятам, че това е една много добра кандидатура“.

Милена Славова заяви: „Защото си мисля, че България има нужда от човек, който е доказал себе си с това, че е в културата от години наред, че е прекалено ерудиран и образован и мисля, че е време наистина да наблегнем на това. Моите уважения към г-н Радев като професионалист в неговата сфера. Несъмнено това е една много уважавана професия, но мисля, че е време за култура и трябва да изберем точно културата. Не го познавам лично. Чела съм доста за неговата история. Харесва ми това, че от години той е един голям професионалист в това, което прави. Така, че мисля, че заслужава и му желая успех“.

„Подготвен, ерудиран, човек с потенциал, това мога да кажа за него“, коментира Токмакчиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Добромир Димитров

179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на МУ- Плевен получиха дипломите си

В Плевен тържествено връчиха дипломите на 179 чуждестранни лекари от Випуск 2024 на Медицинския университет. Те са граждани на 16 страни от цял свят. Средният успех на 21-вия пореден випуск чуждестранни лекари е много добър 4.90, с висок брой отличници - 24, които бяха наградени с плакет "Отличник", луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи. Всички..

публикувано на 17.05.24 в 19:40

Пожарната и полицията в Кюстендил с мерки за безопасността на абитуриентските балове

Екипи на  на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил провериха 11 обекта – ресторанти, училища, хотели, където ще се организират абитуриентски тържества, за спазването на правилата за пожарна безопасност. Наред с това в полицейските управления в Кюстендил, Дупница, Бобов дол  са  изготвени планове  и организация..

публикувано на 17.05.24 в 19:32

Руска рафинерия е преустановила работа след украинска атака с дронове

Рафинерията в руския пристанищен град Туапсе е преустановила работа в резултат на днешната украинска атака, съобщават източници на Ройтерс. Съоръжението на "Роснефт" е с капацитет за обработка на 12 милиона тона суров петрол. Произвежда нафта, дизел и други видове горива. Удари между Киев и Москва: Най-дългата атака от началото на войната, има..

публикувано на 17.05.24 в 19:11
Кметът на София Васил Терзиев

Терзиев: Ще обжалваме решението на съда за движението в центъра на София

Столичната община ще обжалва решението на Административния съд, с което се спира въвеждането на нова организация на движение по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Това съобщи във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. В публикацията той посочва, че е оптимист, че Върховният административен съд ще се произнесе също толкова..

публикувано на 17.05.24 в 19:01
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Отлага се протестът във висшите училища

Протестът във висшите училища, анонсиран за идния понеделник, се отлага. Това стана ясно след среща на синдикатите с финансовия министър в присъствието на премиера и на министъра на образованието. МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена) Освен 39 млн. лева, които вече бяха отпуснати, ще има допълнителна финансова..

публикувано на 17.05.24 в 18:22

Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест

В понеделник, на 20 май, държавните университети в цялата страна ще затворят врати в знак на протест заради неизпълнени финансови ангажименти от страна на държавата. В университетите ще се извършват единствено дейности с неотложен характер.  МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена) Извънредно се събират ректорите да..

публикувано на 17.05.24 в 18:12

ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

Общо 769 секции в 60 държави  ще се разкрият за изборите "две в едно“ на 9 ти юни.  ЦИК определи местата в чужбина и броят на секциите в тях. Най много секции ще има в Турция – 166, Във Великобритания те ще са 118, а в Германия - 103 секции. В съседна Гърция са определени 28 секции, включително в курортите в близост до границата с България..

публикувано на 17.05.24 в 17:58