Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И днес не разпитаха екипажа на „Вера Су“

| обновено на 04.10.21 в 17:56
Снимка: Мая Щърбанова

Разпит на екипажа на заседналия край Яйлата кораб "Вера Су" и днес не е бил проведен след отказ на капитана да бъдат свалени на сушата. Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор разследването по инцидента. Причината е в сложността на случая и обществената му значимост. Корабът е бил допълнително укрепен с две котви, извършеният по-рано през деня водолазен оглед показва, че няма допълнителни пробойни в корпуса на плавателния съд.  

Апелативната прокуратура във Варна ще  работи по установяване на причините и обстоятелствата, довели до инцидента, изясняване на въпроса със замърсяването на морската вода и нанасянето на щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни или е налице бездействие на длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа. 

За БНР от Министерството на транспорта информираха, че продължава снемането на горивно-смазочните материали, като до този момент са свалени 23 кубика. За допълнително укрепяване на кораба са поставени две котви.  Три контейнера, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност, пътуват от Италия и се очаква да пристигнат утре. 

Подготвена е бригада, която да ги приведе в готовност за работа и да се пристъпи към разтоварване на азотния тор от кораба. От транспортното министерство очакват турският корабособственик, заедно със салвидж компания, да им предоставят план в съответствие с българското и европейското законодателство за претоварване и изтегляне на кораба. По време на среща със заместник-ръководителя на мисията на Турция в България Ерман Топчу министър Христо Алексиев е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент от страна на корабособственика. 

От Министерството на околната среда и водите от днес започнаха извънреден мониторинг на морската вода около заседналия кораб, който да послужи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия. 

Планът за наблюдението е разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН.  

От Окръжната прокуратура в Добрич предвиждат разпит на поне трима души – тези, които са били на вахта по време на произшествието, капитана или помощник-капитана, заяви по-рано днес окръжният прокурор Радослав Бухчев. 

Морска администрация вече разполага с корабната документация и тя ще бъде приложена към досъдебното производство, допълни прокурор Бухчев. 

Днес е 15-ият ден, откакто турският кораб, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на Камен бряг.  Втори ден продължава акцията по източването на част от горивото на плавателния съд. И към този момент желание за евакуация на екипажа от страна на капитана не е било заявено. 

Извършва се и водолазен оглед, който да провери дали пробойната на кораба може да бъде запълнена.

Три баржи са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност. Тази сутрин рано те са тръгнали от Италия, като се очаква през нощта или утре да пристигнат в България.

Тяхната задача ще бъде да извършат претоварването на част от товара на кораба, като това ще бъде направено по два начина, тъй като азотният тор, с който е натоварен плавателният съд, е както в насипно, така и вече във втечнено състояние. 

Извършва се и непрестанно наблюдение на водата, като екипи на Басейновата дирекция и РИОСВ вземат проби в радиус от една миля около заседналия плавателен съд.

Очаква се днес катер на Гранична полиция да успее да се приближи до кораба, за да бъдат свалени и разпитани членове на екипажа. Вчера това не беше осъществено заради лошите условия.

Днес вятърът е по-слаб, със сила от около 6 м/сек. и пориви от 9 метра в секунда. 

Заради случая с кораба "Вера Су" служебният министър на транспорта Христо Алексиев е провел спешна среща със заместник-ръководителя на мисията на Турция у нас Ерман Топчу. Алексиев е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен и адекватен план, в съответствие с българското и европейското законодателство. 
Ерман Топчу е информирал министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. 
В отговор Алексиев e заявил, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да ѝ бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шефът на ФБР Кристофър Рей.

ФБР смята, че ТикТок е проблем за националната сигурност

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че социалното приложение ТикТок е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ. Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в..

публикувано на 24.04.24 в 09:34

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32