Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Везиева призова местните власти да изберат до 2 приоритета от Стратегията за интелигентна специализация

| обновено на 05.10.21 в 18:52
Снимка: БГНЕС

Стратегията за интелигентна специализация предвижда шест тематични области за развитие и растеж на регионите у нас. Министърът на икономиката Даниела Везиева обаче призова местните власти да изберат не повече от два приоритета, за да не разпиляват средства.

Следващият програмен период предоставя възможности за трансформация на Българската икономика през иновации и зелени политики, но те трябва да се пречупят през възможностите на всяка област и на всяка община, посочи министър Даниела Везиева

„Всяка община трябва да знае как иска да изглежда и какво иска да прави. Това като един семеен бюджет - всички ние знаем какво можем и как можем, че къщата ни да изглежда добре! Нека да се фокусираме в една конкретна област и в следващите години всички тези пари, които ще дойдат и през грантови схеми, и през финансови инструменти, да ги насочваме така, че да си направим развиващи областите, в които живеем“.

Министерството на икономиката предвижда за иновации технологии 459 милиона евро като първата оперативна програма, която се планира да бъде отворена още до края на годината, е за технологична модернизация, за която има грантова схема за 280 милиона лева 

Зелената сделка на Европейския съюз, предизвикателствата пред бизнеса и възможностите за промяна на населените места са акцентите в дискусия, организирана от Българската стопанска камара. Това е втора дискусия за влиянието на компаниите върху развитието на регионите и възможностите на местните власти да привличат инвеститори, която организира БСК.  В контекста на зелената сделка ще бъдат разгледани бизнес-модели за трансформация на регионите и регионални модели за устойчивост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Овладян е пожарът в Съмърсет Хаус в Лондон

Пожарът в известната историческа сграда Съмърсет Хаус в централен Лондон беше овладян, след като около 125 пожарникари бяха извикани да се справят с огнената стихия. Няма пострадали хора, нито повредени произведения на изкуството.  На съвместна пресконференция на уредниците на Съмърсет Хаус, който представлява център за изкуства, култура и развлечения, и..

публикувано на 18.08.24 в 01:18
Стефания Батистини и Симоне Траини

Руско наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване в Курска област

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело срещу италиански журналисти за незаконно преминаване на границата в Курска област, предаде агенция ТАСС. Според съобщението, Симоне Траини и Стефания Батистини незаконно са преминали държавната граница на Руската федерация и са направили видео записи на..

публикувано на 17.08.24 в 20:38

Германия спира допълнителната военна помощ за Украйна над планираните 8 млрд. евро

Германия спира да предоставя военна помощ на Украйна, докато не намери нови финанси за нови искания. Досега обещаната помощ обаче ще продължи да се изпълнява. Новината за спирането на военната помощ съобщена от вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (FAZ), който се позовава на служебни писма и имейли на правителството. Обещаната..

публикувано на 17.08.24 в 20:23

НС на ПП даде мандат за преговори за явяване с ДБ на предстоящите избори

Националния съвет на ПП "Продължаваме промяната" даде мандат на Изпълнителния съвет да преговаря за явяване на предстоящите парламентарни избори в коалиция с "Демократична България", съобщават от пресцентъра на "Продължаваме промяната". НС на "Продължаваме промяната" също така обсъди и прие като възможен модела на управление с непартиен..

публикувано на 17.08.24 в 19:41

Тежка катастрофа на автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен

Катастрофа е станала на Автомагистрала "Хемус" по пътя Варна - Шумен на километър преди бензиностанция ОМВ, съобщават от Областната дирекция на МВР.  По първоначални данни са се ударили два леки автомобила и бус, като бусът се е запалил. Има информация за пострадали, допълват още от полицията. Създадена е незабавна организация, движението се..

публикувано на 17.08.24 в 19:32

Израел ликвидира командир на "Хизбула" при удар в Южен Ливан

Израелската армия съобщи, че е ликвидирала командир от ливанската шиитска групировка "Хизбула" при въздушен удар в Южен Ливан, близо до крайбрежния град Тир, предаде агенция ДПА. По-рано днес ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че при израелска атака в района е загинал един човек, който се е придвижвал с мотоциклет. Според..

публикувано на 17.08.24 в 19:31

Изгражда се нова детска площадка на атрактивното място "Самолетчето" на входа на Кюстендил

Започна изграждането на нова детска площадка на атрактивно място на входа на Кюстендил. По-възрастните жители помнят, че там имаше ситуиран снет от полети самолет на БГА. От десетилетия обаче площадката е занемарена, обрасла, кътовете за отдих са разрушени. Детските площадки в града са над 30, не всички са в добро състояние, каза при старта..

публикувано на 17.08.24 в 19:18