Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: МВФ очаква леко забавяне на глобалния икономически растеж спрямо юлските си прогнози

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд очаква леко забавяне на глобалния икономически растеж спрямо юлските си прогнози от 6%, съобщи управляващият директор Кристалина Георгиева. Тя се включи чрез видео връзка на конференция, организирана от университета „Бокони“ в Милано, където за пореден път призова богатите страни да помогнат на по-бедните с доставката на ваксини и чрез преотстъпването на новите специални права на тираж.

Георгиева определи разликата в икономическото развитие на отделните държави, натрупването на дългове и инфлацията като „камъчета в обувката“, които пречат на пълното възстановяване от пандемията:

"Въпреки че очакваме ценовият натиск в повечето страни през 2022 г. да намалее, в някои държави с възникващи и развиващи се икономики той вероятно ще се запази. Особена тревога по отношение на инфлацията предизвиква повишаването на световните цени на хранителните продукти с над 30% през изминалата година. Заедно с повишението на цените на енергията, това оказва допълнителен натиск върху по-бедните семейства".

Това бе първата публична изява на Георгиева след обвиненията за манипулация на данните в доклада „Да правиш бизнес“. Нито тя, нито някои от участниците в лекциите засегнаха темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц призова Израел да сключи споразумение за спиране на огъня и освобождаване на заложниците

Германският канцлер Олаф Шолц е изразил загриженост от новата ескалация на войната в Газа по време на телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи говорител на Шолц, цитиран от АФП.  Германският канцлер е подчертал, че сега е моментът да се финализира споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците,..

публикувано на 11.08.24 в 16:09
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да участват в гасенето на пожара в планината Славянка край село Голешово.

Опасността от пожари се увеличава през следващите два дни в много области на страната

Опасността от големи и трудни за гасене пожари се очаква да се увеличи през следващите два дни в много области на страната. Подробности - в обобщението на редактора Таня Иванова:  Жълт код за жеги в цялата страна, температури до 39° От Националния институт по метеорология и хидрология обявяват червен индекс за пожароопасност в Северна България -..

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Пожарът край Бобов дол е напълно овладян

Пожарът, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, е овладян напълно, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Наблюдават се няколкото огнища, които тлеят в смесената гора наблизо в посока с. Жедна и Радомир - там екипите продължават да доугасяват.  Доугасяват пожара край Бобов дол Пожарът..

публикувано на 11.08.24 в 15:22
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55