Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Курц няма да бъде лишен от политическо бъдеще

Снимка: БНР

"Себастиян Курц подаде оставка с достойнство - за да спаси партията и правителството, за да не се създаде хаос. Но той каза, че ще използва времето, за да докаже своята невинност. Остава лидер на австрийската народна партия, ръководител е на парламентарната ѝ група, което му дава политически лостове". 

Това каза в коментар за БНР журналистът Зорница Илиева. 

Според нея една от причините, "изяла главата" на австрийския канцлер, е политиката му за по-балансирано отношение към Русия

"Курц не се отрича от това, което е правил, това му дава шанс да запази позициите си. Цялата опозиция не иска извънредни избори, защото знае, че ще ги загуби. Той има силата, че партията като цяло стои зад него, успял е с авторитета си... Няма начин на този етап Курц да бъде лишен от политическо бъдеще", допълни журналистът в предаването "12+3". 

Интервюто със Зорница Илиева можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столична община иска увеличаване на контейнерите за разделно събиране на отпадъци

От Столичната община искат да засилят разделното събиране на отпадъци на територията на града чрез нови изисквания към фирмите, занимаващи се с тази дейност, както и с информационни кампании за хората.  Според общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София повече разделно изхвърлени отпадъци означава по-малко боклук в менталните контейнери и..

публикувано на 22.07.24 в 17:18
Станислав Балабанов

Ако получат третия мандат, ИТН ще проведат разговори по програма за излизане от политическата криза

Партия "Има такъв народ" е готова да получи третия мандат за съставяне на правителство, ако президентът Румен Радев вземе такова решение. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов: "Ще поканя всички политически сили на разговори, забележете - по програма и приоритети за излизане на България от..

публикувано на 22.07.24 в 17:10
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов: След анализ ще предложим нов пакет военна помощ за Украйна

Боеприпаси и имущество, които след анализ са определени като излишък или ненужни за българската армия, ще бъдат предложени за помощ на Украйна. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Направихме един много силен анализ и разчет. Оказа се, че има нещо, което е в излишък и е ненужно за българската армия. От това имущество..

публикувано на 22.07.24 в 17:06

ЕС санкционира офицери от Русия, Сирия и Северна Корея за нарушаване на човешките права

Офицери от Русия, Сирия и Северна Корея да бъдат включени в Глобалния санкционен режим на ЕС за нарушение на правата на човека заради насилие, основано на пола, решиха страните членки. Евгений Соболев е началник на затворническата администрация на руските окупационни власти в украинската Херсонска област. Документирано е, че под негово..

публикувано на 22.07.24 в 16:45
Исторически парк

Ивелин Александров: Бизнесдама иска пари, поръчали Ивелин Михайлов да му счупят краката и ръцете

Очакваме медийна атака, инвестициите да приключат завинаги и Ивелин Михайлов да бъде убит или инсцениран арест. Това заяви в интервю пред БНР Ивелин Александров, акционер в „Исторически парк“ и един от организаторите на протеста в сряда, 24 юли т. г. в София. „Преди 2 или 3 седмици бизнес дама от София, няма да ѝ кажа името,..

публикувано на 22.07.24 в 16:37
Димитър Главчев, Атанас Запрянов, Даниел Митов и Николай Денков на конференция

Главчев: Разходите за отбрана ще надхвърлят минималните 2% от БВП

Разходите за отбрана на България през тази година ще надхвърлят минималните 2% от брутния вътрешен продукт.  Това посочи служебният премиер Димитър Главчев пред  участниците в конференцията "75 години НАТО", организирана от Атлантическия клуб в България. "България последователно полага усилие и изпълнява своите ангажименти за укрепване на..

публикувано на 22.07.24 в 16:30

Калин Стоянов: Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция. "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и самолет. На..

публикувано на 22.07.24 в 16:03