Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кандахар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствената атака срещи шиитска джамия в южния афганистански град Кандахар, при която загинаха над 30 души, а десетки бяха ранени. Изявление на групировката на сайта на нейната новинарска агенция "Амак" посочва още, че бойците й са застреляли охранителите на джамията, влезли са в сградата и са се взривили в две групи вярващи. Едната група се е състояла от 300 души.

Петък е денят, в който се събират най-много поклонници в джамиите, а след вчерашния атентат най-малко 15 линейки са транспортирали пострадалите, посочва Франс прес.

Миналия петък самоубийствено нападение срещу шиитска джамия в северния град Кундуз отне живота на над 50 души. Отговорност за нея пое "Ислямска държава в провинция Хорасан". Сунитската групировка е една от най-жестоките терористични организации, които действат в Афганистан, припомня Би Би Си.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руският президент Владимир Путин в резиденцияята си

Путин: Да не се бърза с официалното признаване на новата власт в Афганистан

Не бива да се бърза с официалното признаване на новата власт в Афганистан, но в същото време взаимодействието с талибаните трябва да продължи. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с лидерите на страните от Общността на..

публикувано на 15.10.21 в 20:05

"Уолстрийт джърнъл": САЩ ще подновят евакуационните полети от Афганистан

Съединените щати ще възобновят евакуационните полети от Афганистан преди края на годината, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназован служител на Държавния департамент на САЩ. Спонсорираните от САЩ полети биха помогнали..

публикувано на 14.10.21 в 16:13
Учения на ОДКС в Киргизстан, септември 2021 г.

ОДКС: Милиони бежанци се опитват да преминат от Афганистан в Иран и Пакистан

Над 3 млн. бежанци от Афганистан се опитват да стигнат до Иран и Пакистан, а разселването на етнически и религиозни малцинства в страната може да доведе до критични нива на напрежението. За това предупреди Анатолий Сидоров, шеф на Обединения щаб на..

публикувано на 14.10.21 в 14:01
Шиитска джамия

Десетки убити и ранени при взрив в шиитска джамия в Кандахар

Най-малко 35 души са загинали и повече от 70 са били ранени при взрив по време на петъчните молитви в шиитска джамия в афганистанския град Кандахар. Това е втората подобна атака в рамките на седмица, насочена към поклонници от малцинствената..

публикувано на 15.10.21 в 16:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес..

публикувано на 27.04.24 в 19:29