Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Кандахар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствената атака срещи шиитска джамия в южния афганистански град Кандахар, при която загинаха над 30 души, а десетки бяха ранени. Изявление на групировката на сайта на нейната новинарска агенция "Амак" посочва още, че бойците й са застреляли охранителите на джамията, влезли са в сградата и са се взривили в две групи вярващи. Едната група се е състояла от 300 души.

Петък е денят, в който се събират най-много поклонници в джамиите, а след вчерашния атентат най-малко 15 линейки са транспортирали пострадалите, посочва Франс прес.

Миналия петък самоубийствено нападение срещу шиитска джамия в северния град Кундуз отне живота на над 50 души. Отговорност за нея пое "Ислямска държава в провинция Хорасан". Сунитската групировка е една от най-жестоките терористични организации, които действат в Афганистан, припомня Би Би Си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руският президент Владимир Путин в резиденцияята си

Путин: Да не се бърза с официалното признаване на новата власт в Афганистан

Не бива да се бърза с официалното признаване на новата власт в Афганистан, но в същото време взаимодействието с талибаните трябва да продължи. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с лидерите на страните от Общността на..

публикувано на 15.10.21 в 20:05

"Уолстрийт джърнъл": САЩ ще подновят евакуационните полети от Афганистан

Съединените щати ще възобновят евакуационните полети от Афганистан преди края на годината, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназован служител на Държавния департамент на САЩ. Спонсорираните от САЩ полети биха помогнали..

публикувано на 14.10.21 в 16:13
Учения на ОДКС в Киргизстан, септември 2021 г.

ОДКС: Милиони бежанци се опитват да преминат от Афганистан в Иран и Пакистан

Над 3 млн. бежанци от Афганистан се опитват да стигнат до Иран и Пакистан, а разселването на етнически и религиозни малцинства в страната може да доведе до критични нива на напрежението. За това предупреди Анатолий Сидоров, шеф на Обединения щаб на..

публикувано на 14.10.21 в 14:01
Шиитска джамия

Десетки убити и ранени при взрив в шиитска джамия в Кандахар

Най-малко 35 души са загинали и повече от 70 са били ранени при взрив по време на петъчните молитви в шиитска джамия в афганистанския град Кандахар. Това е втората подобна атака в рамките на седмица, насочена към поклонници от малцинствената..

публикувано на 15.10.21 в 16:41
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов за трагедията: Оказа се, че нямаме нито едно звено, което може да реагира веднага

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира в кулоарите на парламента, че при трагедии като тази в Елин Пелин по-големият проблем е, че държавата не може да реагира: Взривовете затихват, все още летят осколки "По принцип, при такива..

публикувано на 26.07.24 в 12:49

Жители на два столични района на протест срещу изграждането на 16-етажна сграда

Жители на столичните райони "Средец" и "Оборище" излязоха на протест заради проект за изграждането на 16-етажна сграда на мястото на старата баня срещу Румънското посолство. Рано сутринта хората се събраха на ъгъла на ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Ситняково"...

публикувано на 26.07.24 в 12:40

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон...

публикувано на 26.07.24 в 12:21

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11