Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня

Тиери Нювил с Hyundai i20 е лидер след първия ден на рали „Испания“. Той има крехката преднина от 7 десети пред претендента за световната тила Елфин Еванс  с Toyota Yaris след трите гладки и бързи скоростни отсечки, които се минаха по два пъти днес по хълмовете Коста Дорада. Нювил направи промените в настройките след минаванията на първите три етапа, което ме даде увереност и скорост, с която дръпна на 0.7 сек пред Еванс.

Еванс е единственият пилот, който може да отмъкне на Себастиен Ожие с Toyota Yaris осмата световна корона за девет сезона. Той завърши на 18,7 сек от французина след шестте  отсечки близо до Салоу.Еванс доминираше сутринта. Той спечели и трите специални етапа, като единият имаше равно време с Нювил, за да завърши със 7.9 сек преднина над белгиеца. Нювил, който цяла сутрин се бори с недозавиването на колата си, реши проблема и отговори с три етапни победи следобед. Той имаше и малко късмет, тъй като се измъкна читав, след като удари доста силно задницата при плъзгането по наклонения бордюр край пътя.

Ожие си осигурява титлата, ако мине пред Еванс със седем точки. Засега той не би могъл да направи нищо на водещото дуо. Французинът нямаше увереност в своя Toyota Yaris,  но поне успя да отблъсне атаките на местния герой Дани Сордо, който завърши на 5,4 сек. зад шампиона със своя i20.

Кале Рованпера първоначално се мъчеше да свикне с характеристиките на новите твърди гуми Pirelli P Zero, които бяха използвани за първи път. Пилотът на Toyota Yaris вдигна значително темпото следобед и той завърши дена 5-и на 13,2 секунди от Сордо.

Дуото M-Sport с Ford Fiesta Адриен Формо и Гюс Грийнсмит пак си се движат в пакет – 6-и и 7-и, но на значителна дистанция от 8-ия Оливер Солберг с i20. Дебютантът с World Rally Car Нил Соланс беше девети, въпреки че загуби време с замъглено предно стъкло, когато чантата му с напитки изтече в колата. Десети е лидерът в WRC2 Ерик Камили.

Състезанието приключи още сутринта за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела. Това стана още в първия етап, преди да набере темпо. Довлече се до финала с тежки повреди на предното ляво окачване и се оттегли. От Танак също спря, след като повреди задното окачване на i20, когато излезе от пътя в следобедния 4-и етап, когато бе 6-и.

Днес е най-дългият от ралито – 117,54 км в седем етапа. Три отсечки се карат по два пъти, разделени от сервизен парк, преди денят да приключи със зрелищен крайбрежен етап в Салоу.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джазмин Паолини стигна до полуфиналите на

Джазмин Паолини стигна до полуфиналите на "Уимлъбдън"

Финалистката от "Ролан Гарос" Джазмин Паолини продължава силното си представя от началото на сезона и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Италианката разгроми Ема Наваро (САЩ) с 6:2, 6:1 за само 58 минути игра и достигна до тази фаза на турнира за първи път в кариерата си. Паолини стана първата тенисистка от..

публикувано на 10.07.24 в 06:08
България - национален отбоп по естетическа гимнастика (жени)

България поведе в класирането след първия ден на Балканиадата по естетическа гимнастика в София

Националният отбор на България по естетическа групова гимнастика за жени поведе убедително в класирането след първия ден на Балканиадата, която се провежда в столичната "Асикс Арена". Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила..

публикувано на 10.07.24 в 05:59
Испания победи с 2:1 Франция

Испания победи Франция и е на финал на Евро 2024

Отборът на Испания победи с 2:1 Франция в първия полуфинал на европейското първенство по футбол и ще играе за трофея. Иберийците започнаха силно, а в 5-ата минута Фабиан Руис от няколко метра пропусна. Французите отговориха веднага. В 9-ата минута Коло Муани засече точно с глава подаване на Мбапе и откри резултата. В 21-ата минута..

публикувано на 09.07.24 в 23:55
Филип Кръстев

Филип Кръстев пред трансфер в Нант

Националът Филип Кръстев е пред трансфер в Лига 1 на Франция, съобщава L‘Equipe. Според информацията халфът ще премине в Нант, като трансферът е считан за сигурен. 22-годишният Кръстев ще играе под наем при "канарчетата", а клубът ще има възможност да го откупи през следващото лято от Ломел и Сити Футбол Груп.  Сделката трябва да бъде..

публикувано на 09.07.24 в 23:08
Карлос Алкарас

Карлос Алкарас продължава защитата на титлата си

Защитаващият титлата си Карлос Алкарас (Испания) се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Третият поставен Алкарас загуби сет, но преодоля американеца Томи Пол с 5:7, 6:4, 6:2, 6:2 за 3:11 часа. В трети пореден мач испанецът беше подложена на сериозен тест от опонента му, но 21-годишният тенисист запази..

публикувано на 09.07.24 в 21:40
Даниил Медведев

Даниил Медведев елиминира лидера в световната ранглиста

Руснакът Даниил Медведев елиминира номер 1 в световната ранглиста Яник Синер (Италия) и за втора поредна година се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Петият поставен в схемата Медведев спечели с 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 2:6, 6:3. Така той сложи край на серията си от пет поредни загуби от италианеца. В..

публикувано на 09.07.24 в 20:22
Христина Пенева

БФ Скокове на батут изгражда нов национален център в Ямбол

Българската федерация по скокове на батут започна изграждането на нов национален център в Ямбол. "Преди над 10 години министър Весела Лечева ни предостави средства за да започнем строежа на зала в Ямбол. Тогава направихме и първа копка, но тогавашният кмет Георги Славов не ни подписа работния проект. Сега, благодарение на кмета Валентин..

публикувано на 09.07.24 в 13:28